Argentínsky futbalista José Varacka mal drahovské korene

  • História
  • 3. novembra 2018, 10:00

Keď v minulých dňoch Argentínsky futbalový zväz cestou tlačových agentúr informoval o úmrtí svojho niekdajšieho futbalového reprezentanta Josého Varacku (zomrel 22. októbra vo veku 86 rokov), okamžite mi bolo jasné, o koho ide. O vynikajúceho stredopoliara, neskôr obrancu, ktorého korene pochádzajú zo Slovenska, z obce Drahovce.

Futbalisti Independiente v roku 1954 absolvovali zájazd do Španielska. Real Madrid porazili 6:0! Oporou mužstva bol aj J. Varacka (v hornom rade uprostred). © monografia Drahovce ...dejiny obce

Dozvedel som sa o tom z obecnej monografie, ktorú vydali v roku 2010 a vedenie samosprávy Drahoviec mi ju venovalo za dlhoročné moderátorské účinkovanie počas cestných bežeckých pretekov Drahovská desiatka.

Fotografia bratov Varackovcov v drese populárneho argentínskeho klubu Independiente má totiž čestné miesto v špičkovej a vzorovej obecnej monografii „Drahovce …dejiny obce“ z dielne autorského kolektívu vedeného jej zostavovateľom Mariánom Manákom, profesorom Trnavskej univerzity.

Nemalú zásluhu na tom majú aj autori športovej kapitoly Jozef Brezovský a Milan Rusnáčik, ktorí obohatili futbalovú časť aj spomínanou fotografiou bratov Varackovcov. Je z obdobia polovice päťdesiatych rokov, keď José a jeho mladší brat Emilio obliekali dres klubu Independiente. Ich otec, Drahovčan Ján Varačka, ktorý odišiel za prácou do Južnej Ameriky, sa ňou popýšil žijúcej rodine v rodnej obci.

Úspešnejšie športovú kariéru z bratov Varackovcov zvládol starší José (nar. 27. mája 1932 v Buenos Aires), ktorý bol 28-násobným argentínskym reprezentantom a účastníkom dvoch majstrovstiev sveta.

Vďaka vynikajúcemu športovému žurnalistovi Pezinčanovi Imrichovi Hornáčkovi (1925-1977) sme sa na Slovensku o ňom dočítali v knihe Majstrovstvá sveta vo futbale, ktorá vyšla v roku 1958 tesne po šampionáte vo Švédsku. Z nej sme vyčítali, že na poste stredopoliara odohral v prvej vylučovacej skupine tri zápasy proti Nemeckej spolkovej republike (1:3), Severnému Írsku (3:1) a dokonca aj proti Československu.

Tento zápas, v ktorom naši deklasovali Argentíncov vysoko 6:1 (góly: Zikán a Hovorka po 2, Farajzl, Dvořák), sa hral 15. júna 1958 na Olympia štadióne Hälsingborgu pred návštevou 18-tisíc divákov za rozhodovania Angličana Ellisona. V drese Československa nastúpili aj traja Slováci: Gustáv Mráz (ČH Bratislava), Ján Popluhár a Pavol Molnár (obaja San Bratislava).

Bratia José a Emilio Varackovci v drese argentínskeho Independiente.

V osemčlennom kádri vtedajšieho trénera Karla Kolského boli vo Švédsku aj ďalší Slováci: brankár Imrich Stacho (Spartak Trnava), stredopoliar Titus Buberník a útočník Dezider Gajdoš (obaja ČH Bratislava).

V rokoch 1956 a 1959 J. Varacka Argentínu úspešne reprezentoval aj na majstrovstvách Južnej Ameriky. V priebehu rokov 1952-1967 zaknihoval aj bohatú 15-ročnú klubovú kariéru, keď obliekal dresy piatich mužstiev. Najviac zápasov absolvoval v rokoch 1952-1960 v drese slávnych argentínskych klubov Independiente (celkom 202 a strelil dva góly) a River Plate (v rokoch 1969-1965 odohral 146 zápasov a vsietil jeden gól). Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v roku 1960 prestupoval práve z Independiente do River Plate za 2,5 milióna argentínskych pesos, čo bola v tom čase najvyššia suma v histórii tamojšej ligy.

Cesta 182 centimetrov vysokého stredopoliara J. Varacku z River Plate v roku 1967 viedla nakrátko do známeho čilského klubu Colo Colo a svoju bohatú aktívnu činnosť zakončil v tom istom roku v peruánskom klube CS Miraflores.

Treba spomenúť aj jeho bohatú trénerskú činnosť v rokoch 1968-1988. Postupne trénoval deväť klubov, zo známejších argentínske tímy Boca Juniors (1972) a River Plate (1983) či mexickú Atlantu (1975).

Potom dlhé roky pôsobil ako televízny športový spolukomentátor a píšuci spolupracovník pre športové denníky.

Marián Pavlík, zdroj: denník Šport č. 246/2018

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava