Ak chcete pomôcť vtákom, nepreháňajte to s jesennými prácami

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 3. novembra 2018, 12:00

Pestovaný trávnik síce môže vyzerať dobre, ale neupravený je lepší pre vtáky a hmyz. Jesenné práce okolo domu nám môžu priniesť nemalé potešenie. Ak však chcete premeniť svoju záhradu na vítané útočisko vtákov, niektoré z vašich jesenných povinností bude treba nechať ležať ľadom. Neupravená záhrada totiž môže vtákom poskytnúť potravu a úkryt počas zimných mesiacov.

V zimných mesiacoch je častým hosťom našich záhrad sýkorka. © Jozef Chavko

Ušetrite semená

Keď prichádza jeseň, niektorí poriadkumilovní záhradkári môžu mať sklony k odstrihávaniu stvolov trvaliek v kvetinovej záhrade. Ale odkvitnuté hlavičky astrovitých kvetov, rudbekií či iných miestnych divo rastúcich kvetov poskytujú užitočnú zásobu potravy pre vtáctvo. Hoci sú ich semienka takmer neviditeľné, vtáky sa nimi živia po celú zimu. Traviny – pôvodné odrody tráv – sú po vysemenení takisto dobrou pastvou. Ak naokolo necháte aj ďalšie uschnuté rastliny, môžete vašu záhradu naplniť vtáčími pochúťkami bohatými na proteíny v podobe hmyzích lariev, napríklad lariev múch alebo ôs.

Ponechajte lístie

Vtákom a iným divo žijúcim tvorom môžete pomôcť – a zároveň seba ušetriť od bolesti chrbta a mozoľov – keď vynecháte hrabanie lístia. Hnijúce lístie obohacuje pôdu o živiny a poskytuje vtákom a chrobákom prostredie na zháňanie potravy. Ak prístup úplného nezasahovania nie je pre vašu záhradu vhodný, skúste časť lístia skompostovať a zvyšok ponechať tak. Môžete ho tiež z trávnika pohrabať do vašich vyvýšených záhonov alebo ho pomulčovať sekačkou a vyživiť ním trávnik.

Rastlinný odpad neslúži len ako prírodné hnojivo, je takisto prostredím výskytu rôznych živočíchov, ako sú salamandry, slimáky, červy alebo žaby. Pri kopaní v záhrade môžete tiež naraziť na malé hnedasté kukly nočných motýľov. Zdravá vrstva nedotknutej pôdy a rastlinných zvyškov znamená viac nočných motýľov, ktoré sú v štádiu húsenice veľmi dôležitým zdrojom potravy pre vtáky.

Zhromaždite raždie na kopu

Popritom, ako počas jesenných dní pomaly opadáva lístie, zvykne silný vietor pozhadzovať zo stromov aj konáre. Radšej, než by ste ich odvliekli preč, môžete popadané konáre naznášať na kopu, v ktorej nájdu vtáky útočisko pred nepriaznivým počasím a predátormi. Sýkorky, drozdy, stehlíky a ostatné zimujúce vtáky ochranu pred živlami ocenia, úkryt tam nájdu takisto zajace, hady či iné divo žijúce zvieratá. Časom zistíte, že vaša kopa v priebehu roka tlie a rozpadá sa, čím sa vám vytvorí priestor znova ju navýšiť aj budúci rok. Je tiež výborným miestom, kde sa môžete zbaviť svojho vianočného stromčeka.

Aj vrabce sa v zime živia tým, čo ostane v záhradách porozsýpané na zemi.

Vynechajte chemikálie

Na jeseň môžete vidieť susedov po záhradách rozprašovať zmesi hnojiva a herbicídov, aby pohnojili svoje trávniky a zbavili sa nechcenej buriny. Avšak vo väčšine prípadov by aj posekaná tráva či pomulčované lístie poskytli vašim rastlinám dostatok živín, používanie sériovo vyrábaných hnojív skôr podporí rast nepôvodných rastlinných druhov. Vo všeobecnosti platí, že pôvodné traviny, kroviny, stromy a kvitnúce rastliny nepotrebujú podporu chemikálií. Ušetrite peniaze a uchovajte svoju záhradu zdravú pre hmyz a vtáky.

Založte škôlku

Hoci lenivosť nie je na škodu, keď chceme v záhrade vytvoriť prostredie priateľské pre vtáky, vynaložte aj trochu námahy pri sadení stromov a kríkov. Chladnejšie počasie robí z jesene príjemné obdobie na pletie buriny a zveľaďovanie vašich záhonov. Divé trnky, hloh, šípky a iné kvitnúce kroviny ponúkajú nielen ovocie, na ktorom sa v chladných mesiacoch kŕmia vtáky, ale dodajú aj trošku vítaných farieb do fádnej zimnej palety. Keď ich zasadíte na správnom mieste, neopadavé stromy, borovice a jedle, poskytnú vtákom niečo do zobáka aj útulný úkryt. Jeseň je tiež výborným obdobím na oživenie vašej záhrady neskoro kvitnúcimi trvalkami, ako sú astry alebo šalvia, ako aj na nakúpenie rastlín kvitnúcich na jar a v lete s výraznými zľavami.

Ak svoje stromčeky a kríky zasadíte už túto jeseň, možno neprinesú ovocie ešte tento rok, ale uvidíte budúcu sezónu. Vy aj vtáctvo vo vašej záhrade budete tráviť čas ešte radšej.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava