Školy na stravovanie zadarmo nie sú pripravené

  • Školy
  • 2. novembra 2018, 12:00

Zvládnu piešťanské základné školy bezplatné stravovanie pre všetky deti? I táto otázka rezonovala na minulotýždňovej mestskej rade. Primátor Miloš Tamajka sa rokovania nezúčastnil, viceprimátor Martin Valo stanovisko nezaujal a prednosta mestského úradu Eduard Strapatý hovoril neurčito o tom, že sa tým budú zaoberať. Predsedníčka komisie pre školstvo a mládež Iveta Babičová však tvrdí, že vedenie radnice situáciu podceňuje a je veľmi vážna.

© pixabay.com

Obedy pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl by mali byť zadarmo od 1. januára 2019. Ešte počas leta to vyhlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico. Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,20 eur na deň na stravovanie. Za školský rok je to pre jedno dieťa okolo 220 eur.

Z viacerých miest Slovenska sa však už dlhšiu dobu ozývajú hlasy, že školy s týmto sociálnym balíčkom budú mať problémy hlavne s kapacitou svojich kuchýň či jedální.

Bezplatné stravovanie predškolákov organizačné problémy nikomu nerobí, nakoľko škôlkari sa stravujú všetci. Mení sa len to, že tým najstarším v zmysle Ficovho sociálneho balíčka stravu uhradí štát. Problém však je na základných školách, a to aj na piešťanských. Zisťovali sme, ako sú na tom školské zariadenia, ktorých zriaďovateľom je mesto. Keďže radnica s nami už tri roky nekomunikuje, obrátili sme sa s otázkami na predsedníčku mestskej komisie pre školstvo a mládež Ivetu Babičovú.

Najväčšie školské zariadenie v Piešťanoch je základná škola s materskou školou na sídlisku Adam Trajan. Koľko vlastných stravníkov musí po prijatí zákona ZŠ F. E. Scherera zabezpečiť, má na to dostatočnú kapacitu kuchyne, ale aj jedálne?

ZŠ F. E. Scherera v súčasnosti stravuje 133 detí v materskej škole (desiata, obed a olovrant), 120 detí v základnej škole a 37 zamestnancov. Spolu to je 556 pripravovaných porcií jedál denne, z toho 290 obedov. Po prijatí zákona sa zvýši počet stravníkov základnej školy o 79. Škola musí pripraviť 635 porcií jedál denne, teda 369 obedov, čím prekračuje kapacitu svojej kuchyne o 69 obedov.

Ešte väčší problém však nastáva v súvislosti s inou základnou školou. Nakoľko ZŠ M. R. Štefánika nemá vlastnú kuchyňu a pri plnom počte stravníkov tejto školy nebude kuchyňa na ZŠ Brezová, ktorá im varila doteraz, kapacitne stačiť. Mesto uvažuje o možnosti, že deťom zo ZŠ M. R. Štefánika navarí ZŠ F. E. Scherera.

Tým sa na ZŠ F. E. Scherera zvýši počet denne varených obedov o 300 a počet všetkých jedál denne, ktoré by mali od 1. januára 2019 navariť, dosiahne číslo 935! A tu sa stáva súčasný stav kuchyne a jedálne nedostatočný. Kapacita kuchyne je podľa prevádzkového poriadku schváleného nadriadeným orgánom 300 obedov.

Má podľa vášho názoru ZŠ F. E. Scherera bez investícií, či už do miezd pre navýšenie personálu, alebo nového zariadenia, vôbec kapacitu uspokojiť všetkých stravníkov, ktorých sa bude týkať bezplatné stravovanie?

ZŠ F. E. Scherera má iba priestorové možnosti. Treba vybaviť kuchyňu, jedáleň a hlavne prijať pracovné sily. Celkové náklady predstavujú podľa odhadu školy asi 199-tisíc eur. Tieto peniaze mesto v rozpočte na rok 2019 nevyčlenilo, čo pokladám za nezodpovedné. Ja totiž považujem stravu zadarmo za dobrý krok. Deti potrebujú zdravú, pravidelnú stravu a rodičia často nemajú peniaze. Dúfam, že to pomôže hlavne mladým rodinám a všetci si budú jedlo vážiť. Avšak najväčší problém bude zohnať kuchárky do jedálne. Je to ťažká práca za nízku, často minimálnu mzdu.

Ako sú na tom podľa vás ostatné školy, ktorých zriaďovateľom je mesto? Zvládnu nápor stravníkov, keďže všetci budú mať bezplatné obedy?

Myslím si, že celkom bez problémov to nepôjde, ale verím, že to riaditelia škôl zvládnu. Však už je načase variť v moderných kuchynských zariadeniach, ako sú konvektomaty, indukčné pece a podobne.

Čo bude musieť urobiť vedenie mesta, prípadne zastupiteľstvo, aby sa zvládlo zabezpečenie bezplatného stravovania v školských zariadeniach, za ktoré ako zriaďovateľ zodpovedá?

V rozpočte na rok 2019 treba vyčleniť čiastku minimálne 300-tisíc eur na vybavenie kuchýň a jedální základných škôl vrátane rekonštrukcie kuchyne na ZŠ F. E. Scherera a s touto rekonštrukciou neotáľať, pretože už včera bolo neskoro.

Počíta návrh rozpočtu mesta na rok 2019 s potrebou zabezpečiť naplnenie zákona o bezplatnom stravovaní žiakov piešťanských základných škôl?

Nie.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel