Mestská plaváreň len ako sľub na balamutenie voličov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. novembra 2018, 09:00

S možnosťou rekreačného či športového plávania sú Piešťany napriek predvolebným sľubom z roku 2014 po štyroch rokoch presne tam, kde boli, keď tieto sľuby zazneli. O aquaparku len vo forme predstáv primátora Miloša Tamajku píšeme v inom článku a podľa priebehu rokovania poslednej mestskej rady i toľko diskutovaná plaváreň nakoniec spľasla ako mydlová bublina.

Plavecké centrum podľa projektu z čias primátorovania Rema Cicutta. © MsÚ Piešťany

Zrejme posledné zasadnutie mestskej rady tohto volebného obdobia sa uskutočnilo v pondelok 22. októbra. Okrem množstva iných bodov bolo na programe i prerokovanie návrhu mestského rozpočtu na rok 2019. V diskusii sa však preukázal jeden zvláštny fakt. Kým v textovej časti návrhu rozpočtu sa hovorí o 4,4-miliónovom úvere na mestskú plaváreň, v tabuľkovej časti návrhu rozpočtu je v kapitole Športová infraštruktúra – plaváreň Piešťany naplánované na tento účel len 1,9 milióna eur.

To by nepostačovalo ani len na minimalistický 25-metrový bazén s nevyhnutným sociálnym zázemím. „A sme presne tam, kde sme boli v roku 2014. Utratili sa peniaze už za dva rôzne projekty bazéna a podľa vyčlenenej sumy v rozpočte stavať nebudeme,“ uviedol poslanec a člen mestskej rady Juraj Brna.

Aby bolo jasné, o čom J. Brna hovoril, musíme sa vrátiť do volebného obdobia primátorovania Rema Cicutta. Po desiatich rokoch hľadania rôznych riešení a utápania zámeru výstavby plaveckého centra v diskusiách sa poslanci tri mesiace pred komunálnymi voľbami v roku 2014 zhodli na uznesení, ktoré malo zabezpečiť pokračovanie v krokoch na zabezpečenie výstavby plaveckého centra podľa projektu, na ktorý mesto vynaložilo 70-tisíc eur.

Prišli však voľby, Cicutta v primátorskom kresle vymenil Miloš Tamajka a 21-členné zastupiteľstvo s jedenástimi poslancami ovládlo Hudcovičovo politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany. Hneď na prvom pracovnom zastupiteľstve v roku 2015 poslanci na podnet Tomáša Hudcoviča spomínané uznesenie zrušili. Hudcovič zároveň inicioval nové uznesenie, ktorým poslanci radnicu zaviazali hľadať súkromného investora na výstavbu mestskej plavárne.

Investor sa ešte v tom roku v Piešťanoch objavil. Bol nim Oskar Gaál so svojou spoločnosťou Bazenprojekt. Ten v roku 2015 predstavil projekt v hodnote 2,2 milióna eur. Investor však na tento účel požadoval mestské pozemky pod plaváreň za symbolické euro. A keďže išlo o privátne finančné prostriedky, je samozrejmé, že tento projekt bol prevádzkovo nastavený tak, aby bol po otvorení plavárne aj samofinancovateľný.

Vizualizácia piešťanskej plavárne podľa predstavy súčasného vedenia mesta.

V rámci ďalších rokovaní zastupiteľstva však poslanci predostreli ďalšie požiadavky. Žiadali bazén rozšíriť a v rámci plavárne zriadiť aj bazén pre najmenších neplavcov či prehĺbenie bazéna tak, aby vyhovoval nielen športovým plavcom, ale aj vodným pólistom.

A keďže pri stupňovaní požiadaviek na náročnosť výstavby začali poslanci komplikovať aj základnú požiadavku investora na prevod pozemku pod plaváreň za euro, O. Gaál to v Piešťanoch vzdal.

V roku 2017 však mesto od Bazenprojektu projekt plavárne odkúpilo a nechalo ho v zmysle radničných vízii a tiež predstáv poslancov vylepšiť. A tak sa zrazu ako súčasť krytej plavárne objavila prístavba reštaurácie, ale i wellness centra. Dokonca bazén dostal svoju požadovanú hĺbku za pomoci pohyblivého dna. Takýto projekt však podľa informácií z mestskej rady stál 50-tisíc a hodnota stavby mala byť 4,4 milióna eur.

I keď sa o 4,4-miliónovom úvere celý rok na zastupiteľstve pomerne dosť živo diskutovalo a dokonca sa objavil aj v textovej časti návrhu mestského rozpočtu na rok 2019, v tabuľkovej časti v kapitole určenej na výstavbu plavárne figuruje suma len 1,9 milióna. Za tieto peniaze by plaváreň nedokázal postaviť ani privátny investor, ktorého nadštandardné požiadavky z Piešťan vyhnali.

Zhrnuté. Radnica a poslanci desať rokov diskutovali, kým sa odhodlali prijať v septembri 2014 uznesenie stavať plavecké centrum podľa projektu, ktorý dovtedy stál 70-tisíc eur. Výška investície na výstavbu plaveckého centra podľa tohto projektu mala byť šesť miliónov eur.

Nové zastupiteľstvo v roku 2015 tento zámer zhodilo zo stola a chcelo súkromného investora. Ten aj prišiel, ale nesplniteľné požiadavky ho z mesta vyhnali. Jeho projekt radnica v roku 2017 odkúpila, dopracovala, investovala 50-tisíc eur a zrejme ho aj zavrhla, keďže v návrhu rozpočtu na rok 2019 na výstavbu plavárne je nepostačujúca suma.

Za dva projekty tak radnica doposiaľ vyhodila už 120-tisíc eur a vízia mestskej plavárne je vzdialená rovnako, ako to bolo v roku 2014.

Jozef Vojčiniak, vizualizácie: MsÚ Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín