Mesto buduje cyklotrasy a kupuje bicykle

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. novembra 2018, 10:00

Milovníci ekologickej a nízkonákladovej prepravy sa môžu tešiť na zlepšenie podmienok. V Piešťanoch vyrastajú nové cyklotrasy, pričom jedna bude lemovať Krajinskú cestu a druhá Ulicu A. Hlinku.

Jeden z cyklochodníkov vyrastá pozdĺž Krajinskej cesty. (Autor: am)

Piešťanská radnica získala na vybudovanie dvoch cyklotrás 601-tisíc eur ako nenávratný finančný príspevok. V oboch lokalitách ožíva stavebný ruch už v týchto dňoch.

Prvý chodník pre cyklistov vzniká pozdĺž Krajinskej cesty. Podľa webovej stránky mesta má byť výstavba rozdelená na dve časti. Práce na prvej časti sa už začali (sídlisko Juh – Komenského ulica), pričom po nich bude nasledovať druhá časť (Komenského – Dlhá ulica).

Začiatok cyklistickej trasy bude za obytným domom Bratislavská č. 113 s napojením na jestvujúcu spevnenú plochu, ďalej má pokračovať v zelenej ploche medzi Krajinskou cestou a sídliskom Juh. V tomto úseku je riešený samostatný cyklistický chodník.

Za priechodom pre chodcov cez Krajinskú cestu v blízkosti Komenského ulice pokračuje popri chodníku pre peších, kde bude oddelený deliacim pásom, až po Dlhú ulicu, kde sa napojí na už vybudovaný cyklochodník popri potoku Dubová.

Druhá cyklotrasa bude viesť popri komunikácii na Ulici A. Hlinku v úseku od Dopravnej pri železničnej a autobusovej stanici s napojením na jestvujúci cyklistický chodník popri potoku Dubová. Celková dĺžka trasy je 1613,4 metrov.

Opäť o čosi ďalej sa cyklisti dostanú z trasy, ktorá vedie okolo Dubovej.

Cyklistický chodník je podľa mesta riešený rozšírením jestvujúcich chodníkov pre peších tak, aby spĺňali základné normové požiadavky pre súbeh cyklistickej a pešej premávky a bez zásahu do vzrastlej zelene.

Nové trasy majú byť situované po oboch stranách komunikácie a riešené budú ako jednosmerné. Z tohto dôvodu budú v rámci projektu prispôsobované aj priechody pre cyklistov cez komunikáciu A. Hlinku vrátane priechodov pre cyklistov cez križovatku A. Hlinku-Žilinská riadenú svetelnou signalizáciou.

Výstavba sa uskutočňuje v čase, keď rekonštrukciou prechádzajú aj chodníky na Sasinkovej ulici. Práve preto sú v projekte vyčlenené takmer dve tisícky bez DPH na svetelnú signalizáciu či takmer sedemtisíc eur bez DPH na vodorovné značenie vrátane predznačovania.

Vizualizácie v zverejnenej zmluve nie sú dostupné, a tak uvidíme, ako napokon budú oba chodníky vyzerať. Vo vyčíslení jednotlivých položiek sa nachádza i cena za zábradlie, 31-tisíc eur bez DPH za montáž a materiál verejného osvetlenia, no čo je najzaujímavejšie – 1700 eur bez DPH na nákup bicyklov. Okrem toho sú vyčlenené tri tisícky na vytvorenie mobilnej aplikácie.

Mesto sa bude finančne podieľať na projektoch 30-tisíc eurami.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek