Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 1. novembra 2018, 08:00

Dnes je štvrtok 1. novembra. Tento deň je Sviatkom všetkých svätých a Svetovým dňom vegánov. Meniny má dnes Denis, Denisa.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: am)

Meno Denis vzniklo vo Francúzsku odvodením od starogréckeho mena Dionysios (u nás Dionýz). Dionýz bol gréckym bohom vína, osláv, plodnosti a tanci. Toto meno vzniklo spojením slov „dios“-„boh“ a „Nysa“, čo bolo označením legendárnej gréckej hory.
Denis bol galský misionár, ktorý bol v treťom storočí popravený v Paríži. Pripisuje sa mu šírenie kresťanstva medzi Galmi. Denis patrí medzi relatívne často používané a populárne mená na Slovensku.
Denisa aj Denis sú váhaví a zdržanliví v názoroch i konaní. Sú z nich väčšinou disciplinovaní študenti, schopní študovať aj dlho do noci.
Prispôsobujú sa síce pomaly, majú však značnú pracovnú zdatnosť. Realizujú sa prevažne ako výskumníci alebo technici. V súkromí uprednostňujú menšiu skupinku priateľov.
Denisa, rovnako ako Denis, je opatrná a vie šetriť svoje sily. Zdravie týchto žien a mužov je priemerné. Keď sú v strese, môžu mať problémy so žalúdkom.
Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Denisa, Denisy sú oranžová, modrá a biela. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a saturejka, ochranné kamene jaspis, nefrit a citrín.

Známe osobnosti s menom Denis: 

Denis Diderot – francúzsky osvietenecký spisovateľ, filozof a kritik.

V psom kalendári oslavuje meniny Xeron.

Hudobný kalendár

1942 – narodila sa Marta Kubišová (České Budějovice), česká speváčka. Jej prvý hit Loudá se půlměsíc je z januára 1965. Úspech mala formácia Golden Kids. Vznikla 1. novembra 1968, tvorili ju Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavne v zahraničí účinkovali do 3. februára 1970. Pár dní nato dostala od štátnych cenzorov zákaz vystupovania. Skoro 20 rokov prežila v izolácii. Núkala sa emigrácia, ona však ostala. Pesničku Modlitba pro Martu nahrala 23. augusta 1968.
1943 – narodil sa Salvatore Adamo (Comiso, Sicília), spevák a skladateľ. Ako sedemnásťročný získal cenu v súťaži Rádia Luxembourg. V roku 1963 mal prvý hit, skladbu Sans toi, ma mie, ktorá vyšla aj na debutovej LP platni. V roku 1965 mal prvý vlastný recitál v parížskej Olympii. Najväčšiu popularitu si okrem domáceho Belgicka získal hlavne vo Francúzsku, ale známy bol v celej západnej Európe.
1946 – narodil sa Rick Grech (Bordeaux, Francúzsko), basový gitarista. V roku 1967 začínal svoju muzikantskú dráhu v rockovej skupine Family, jej spevákom bol Roger Chapman, známy skladbami Shadow Of The Wall, ktoré nahral ako hosť na platne Mike Oldfielda. Od polovice roka 1968 hral Grech v superskupine Blind Faith, ktorú založil Eric Clapton. Táto formácia sa však po vydaní prvého albumu rozišla. Rick potom hral v skupine Ginger Baker’s Air Force a Traffic. Zomrel 17. marca 1990 vo veku 43 rokov na zlyhanie ob
1951 – narodil sa Ronald Bell (Youngstown, Ohio, USA), spevák, skladateľ a saxofonista skupiny Kool & The Gang, mladší brat zakladateľa kapely Roberta Bella. Disko-funková formácia pod týmto názvom vznikla v roku 1968 v Jersey City. Presadili sa v roku 1973, potom ďalších 15 rokov patrili k špičke americkej hudobnej scény. Vydali viac ako tridsať albumov a kompilácií. Najúspešnejším z nich bol Celebrate! zo septembra 1980, ktorý sa dostal do prvej desiatky.

1953 – narodil sa Radim Pařízek (Český Tešín), spevák a hráč na bicích nástrojoch skupiny Citron. Začiatky skupiny siahajú do roku 1976, v roku 1981 sa sformovala zostava, ktorá produkovala skladby v hardrockovom štýle. Z tohto roku je aj ich prvý album Obratník raka. V roku 1984 vydali druhý album Plni energie. V tomto roku sa zároveň Citron stal najznámejšou českou hardrockovou kapelou, ktorá vypredávala športové haly. V roku 1987 vydali úspešný album Radegast. V roku 1987 došlo k zmene na poste speváka, Stanislava Hranického nahradil spevák zo skupiny Vitacit Ladislav Křížek. Za rok 1988 získal Citrón Zlatého slávika v kategórii skupín.

1962 – narodil sa Magne Furuholmen (Oslo, Nórsko), spevák, gitarista a hráč na klávesových nástrojoch skupiny a-ha. V októbri 1985 mali v anglickom rebríčku prvý hit, pieseň Take On Me. Mesiac nato vychádza v Anglicku debutový album Hunting High and Low. V singlovej hitparáde mali pätnásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola The Sun Always Shines On T.V., ktorá sa vo februári 1986 dostala na prvé miesto.

1962 – narodil sa Anthony Kiedis (Grand Rapids, Michigan, USA), spevák skupiny Red Hot Chili Peppers, do ktorej prišiel v roku 1989. Táto alternatívna rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1983. Skupina má na svojom konte sedem cien Grammy, v roku 2012 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy.
1963 – narodil sa Rick Allen (Dronfield, Derbyshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Def Leppard. Táto hard-rocková formácia vznikla v roku 1977 v anglickom Sheffielde. V marci 1980 vydali prvý album On Through The Night. Úspech im priniesli albumy  Pyromania v roku 1983 a hlavne Hysteria v roku 1987. Rick Allen mal 31. decembra 1984 vážnu dopravnú nehodu, po ktorej mu museli amputovať ľavú ruku. Ostatní členovia tejto päťčlennej formácie mu však pomohli k návratu do skupiny na pôvodné miesto. Allan hrá na špeciálne pre neho vyrobenej bicej súprave značky Simmons.
1967 – narodila sa Sophie B. Hawkins (Manhattan, New York City), americká speváčka, skladateľka a maliarka.
1987 – narodil sa Adam Ďurica, Nitra, spevák, skladateľ a hudobník.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Dr. MAX Winterova 1745/41, 92101 Piešťany 7:00 – 22:30

 

Podujatia, akcie

KINO FONTÁNA:

o 17.30 a 20.00 h

The Perfect Kiss  

Romantická komédia s Luckou Vondráčkovou v hlavnej úlohe o tom, ako jediný bozk dokáže zmeniť celý váš život. Tanya žije so svojimi rodičmi v trochu všednej americkej spoločnosti, ťahá jej pomaly na tridsať, je bez práce a láska v nedohľadne. Rodičia ju chcú vydať za syna ich starej známej, túži po nej aj miliardár Brian, do toho však príde nečakaný bozk v parku… Slovenská premiéra.

Kanada/ČR-2018, MP 12, český dabing, 83 min.

Vstupné: 5 €

 

GALÉRIA KSC FONTÁNA:

16.10. – 11. 11.

Česká a slovenská maľba

Výstava obrazov z Medzinárodných maliarskych sympózií v spolupráci s Balneologickým múzeom Imricha Wintera v Piešťanoch

 

FOYER KSC FONTÁNA:

1.-11. 11.

AUTOLINEA 2018 archDESIGN

50 rokov designu automobilových karosérií v Československu

Výstava fotografií

Vernisáž: utorok 6. 11. o 17.00 h

 

FOYER MSKS:

4.9. – 4. 11.

Vojtech Haring

Kreslený humor

 

DOM UMENIA:

Výstavy:

2.10. – 2. 12.

PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS – 20. ročník

PRVÁ/PRVNÍ REPUBLIKA 2

Pokračovanie výstavy slovenských a českých výtvarných umelcov: Bohumil Eliáš – sklo, Tomáš Hřivnáč – grafika, Boris Jirků – maľba, Alexej Vojtášek – maľba, Juraj Čutek – sklo, Karol Felix – grafika, Marián Komáček – maľba

 

Stála expozícia, foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

 

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

 

ELEKTRÁRŇA:

Ut. – Pi.

PIEŠŤANY OČAMI WINTERA (plány a realizácie)

Náučná výstava o plánoch a nezrealizovaných projektoch Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, od rozsiahlej mestskej štvrte Floreát po lanovku na Červenú vežu. Zorganizované občianskym združením ProWinter a Balneologickým múzeom Imricha Wintera v Piešťanoch pri príležitosti 50. výročia úmrtia Ľ. Wintera.

Pre veľký záujem verejnosti sa výstava predlžuje až do 30. 11.

Vstup voľný

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf