Malí pacienti spia v izbách s lienkami či trpaslíkmi

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. októbra 2018, 12:00

Na dverách vyšetrovne víta malých pacientov piešťanskej nemocnice Včielka Maja, na sestričky sa díva a smeje jej kamarát Vilko, po chodbách detského oddelenia sú namaľované kvetinky a na každej izbe, kde pediatri prinavracajú zdravie pacientom z celého regiónu, sú lienky, zebry, trpaslíčkovia a iné rozprávkové bytosti.

Pásku držali nemocniční klauni, vedľa šaša s gitarou stála predstaviteľka Osmijanka, v strede bol generálny riaditeľ poisťovne Dôvera, po jeho ľavici primárka detského oddelenia Nemocnice A. Wintera a vzadu stál riaditeľ nemocnice. (Autor: vd)

Pásku novovymaľovanému detskému oddeleniu prestrihovali minulý týždeň predstavitelia zdravotnej poisťovne Dôvera, Združenia Osmijanko a minútu slávy zažili pred kamerami aj riaditeľ Nemocnice A. Wintera, Štefan Kóňa, primárka detského oddelenia Marcela Malastová či vedúca sestra Renáta Potroková.

Všetci vieme, aké stresy prežívame, keď ochorieme my dospelí. Choré dieťa sa azda aj trikrát viac bojí „sterilného“ nemocničného prostredia. Aj z psychologického dôvodu si zdravotný personál oblieka veselšie farby, a keď dieťa vojde do dverí, na ktorých je nakreslená jeho obľúbená rozprávková postavička, ľahšie prijíma aj veci či deje, čo za normálnych okolností do jeho života nevstupujú. Aj toto rezonovalo v príhovore riaditeľky Združenia Osmijanko, Jany Pecsérke-Kubranskej: „Som nesmierne rada, že sa nám podarilo zrealizovať tento projekt. Veríme, že nielen odborná zdravotná starostlivosť, ale aj psychická pohoda a prostredie, v ktorom liečebný proces prebieha, napomáha k uzdraveniu pacienta. Preto sme radi, že veselo vymaľované izby budú pomáhať chorým deťom k rýchlejšiemu uzdraveniu.“

Maliari, spoluprácu s ktorými si pochvaľovala aj primárka M. Malastová, vymaľovali detské oddelenie v priebehu septembra. Oddelenie bolo za plnej prevádzky, a tak všetok personál prežíval zhruba asi také chvíle, aké zaznamenávame v domácnosti, keď sa rozhodneme pre maľovanie celého bytu za prítomnosti a pobehovania rodinných príslušníkov. Primárka pochválila najmä úsilie upratovačiek a ďalšieho personálu, ktoré aj po pracovnej zmene upratovali, umývali, posúvali, sťahovali.

Izby nielen voňajú maľovkou, krášlia ich aj rozprávkové postavičky.

Vymaľovanie detského oddelenia je záslužný čin, ktorý ocenil aj riaditeľ nemocnice Š. Kóňa: „Verím tomu, že aj ostatné poisťovne sa pripoja k tejto krásnej myšlienke. To je to, čo očakávame od poisťovní – partnerstvo a dobrú spoluprácu. Sme radi, že sa stretávame pri takýchto milých príležitostiach a nielen iba pri rokovaniach za okrúhlym stolom ohľadom financií. A takýmto spôsobom pomôcť našim pacientom. Myslím si, že naši najmenší pacienti si zaslúžia, aby mali aj nejakú pozitívnu zmyslovú pohodu v nemocnici. My sa snažíme o to, aby ich pobyt bol u nás čo najkratší, ale chceme ho aj spríjemniť.“

Nie je to prvá aktivita tímu Dôvera-Osmijanko. Za dvanásť rokov spolupráce majú na svojom konte skrášlenie mnohých pediatrických oddelení. „V rámci našej spolupráce máme za sebou už 48 zrenovovaných priestorov v slovenských nemocniciach. Táto spolupráca je dôkazom, že keď sa čas, energia a financie investujú správnym smerom, vieme priestory našich nemocníc priblížiť k moderným štandardom,“ zdôraznil Martin Kultan, generálny riaditeľ Dôvery.

Slávnosť prestrihnutia pásky sa nezaobišla bez veselých klaunov s červenými nosmi. Klaunka širokou sukňou zakryla pri fotení bezpečnostné tlačidlo na privolanie hasičov a po prestrihnutí pásky púšťala bubliny, pričom jej kolega hral na ukulele a spieval legendárny song Ritchie Valensa – La Bamba – a vyzýval prítomných, aby si zatancovali. No a keďže práve nikomu nebolo príliš do tanca, lebo boli v nemocnici, tak si zdravotný klaun odspieval a odohral svoj obľúbený song sám. Tancovali len bublinky nad všetkými účastníkmi tejto nemocničnej slávnosti.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav