Ako budú vyzerať Piešťany v roku 2034?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. októbra 2018, 14:00

Víziu pre naše deti, ako vybudovať mesto bez stresu, predstavili v mestskej knižnici autori publikácie, ktorá obyvateľom Piešťan predostiera opatrenia, námety a odporúčania, ako sa v pohode, prosperite a spolupatričnosti dožiť roku 2034. Hlavne – bez stresu. K tomu im zaspieval Peter Remiš svoju tohtoročnú lodeničiarsku novinku, ktorá sa v Piešťanoch stala okamžite hitom.

Autor knihy Viktor Nižňanský uviedol aj oblasti, ktorým je treba venovať obzvlášť pozornosť. (Autor: vd)

Knižnica praskala vo švíkoch. Ľudia, ktorí prišli na prezentáciu knihy, boli z rôznych oblastí. Videli ste tu úradníkov, podnikateľov v cestovnom ruchu i iných oblastiach, právnikov, zdravotníkov, architektov a staviteľov, environmentalistov, „ítečkárov“ či manažérov. Boli tu kandidáti na poslancov i primátorov mesta, rotariáni, ale aj iné záujmové skupiny. A všetci spoločne počúvali lídra autorského tímu knihy Viktora Nižňanského. Práve jeho totiž poverili spoluautori „strategickej“ knihy Denisa Bartošová, Ondrej Botek, Bobo Pernecký, Viliam Vavro a Eva Wernrová jej prezentáciou.

„Nespoliehajme sa na pomoc zvrchu. Žiadajme od centrálnej vlády to, načo máme právo a nárok, či už ako občania, alebo ako samospráva mesta. Žiadajme, aby sa na Slovensku žilo bezpečne, spravodlivo a aby boli nastavené a dodržiavané rovnaké pravidlá pre všetkých. Všetko ostatné je v našich rukách. Neverme bezhlavo tomu, čo hlásajú tí, čo sú práve pri moci na centrálnej úrovni. Mnohí sú tam iba krátko a presadzujú najmä svoje záujmy. Iní buď nikdy nepochopia, čo znamená pre trvalo bývajúceho obyvateľa život v kúpeľnom meste, alebo pochádzajú z iných obcí a snažia sa pomôcť tým. Je medzi nami mnoho takých, čo si z rôznych dôvodov neprajú silné mestá a regióny. Ak si pozrieme rebríček najšťastnejších krajín sveta, zistíme, že na čele sú štáty, ktorých obyvatelia majú priam vrodenú nedôveru voči centrálnym vládam a kde občania majú, respektíve chcú mať čo najviac rozhodnutí politikov pod svojou kontrolou. Či sú to severské štáty – Fínsko, Nórsko, Dánsko, Island alebo Švajčiarsko, Holandsko. Všetko štáty, kde o väčšine služieb, ktoré občania zverili do rúk verejnej správy, rozhodujú obyvatelia miest. V týchto mestách je pre denný život v meste rozhodujúcejší primátor ako predseda vlády,“ uviedol V. Nižňanský.

Na prezentácii knihy boli ľudia, ktorým na Piešťanoch záleží.

Publikum zaujímalo, prečo vlastne publikácia „Piešťany 2034 Mesto bez stresu“ vznikla. „Žijeme v Piešťanoch celý život. Dokonca veľká časť nášho profesijného života je spojená s týmto mestom. Viaceré naše stratégie, projekty, programy, realizované priestory a objekty sú toho dôkazom. Máme dosť skúseností, či už v oblasti odbornej, riadiacej v mestskej administratíve, ale aj na celoštátnej úrovni, z práce v poslaneckom zbore, komisiách mesta, ale aj v oblasti podnikania a mimovládnych organizácií. Napriek tomu sme pracovali aj mimo mesta, no nikdy sme sa nedokázali a nechceli odsťahovať. Byť v lete mimo Piešťan sme považovali za veľké nešťastie. Poznáme mnoho miest, obcí, regiónov, ale žiadne by nám asi neposkytlo to, čo vždy v Piešťanoch nájdeme. Pokoj a pohodu,“ zdôraznili autori.

Ak by sa ich myšlienky a návrhy implementovali do reálnych podôb, mohla by byť kniha, ktorú zostavili, aj návodom pre budúcich primátorov, poslancov zastupiteľstva, ako múdro, koncipovane a ľudsky riešiť problémy a realizovať ich vízie. Na pomoc si vzali príklad z najväčšieho budovateľa slávy a hlavne prosperity Piešťan – Ľudovíta Wintera.

Nižňanský sa zaoberal jednotlivými kapitolami, v ktorých autori predostierajú potenciál Piešťan, oblasti, ktorým je v našom meste potrebné venovať viac pozornosti, pričom nepopierajú, že aj keď mesto má byť silné, celosvetové trendy nás neobídu a mestá budúcnosti budú mať vo svojej štruktúre isté spoločné znaky.

Zaujímavou kapitolou je vízia pre Piešťany, ich identita, čiže genius loci roku 2034 i brand mesta. A v čom vidia budúcnosť Piešťan? Má to byť mesto pre ľudí, zdravé – bezpečné, plné kultúry či športu a kreativity, no hlavne – efektívne a dobre spravované územie. Nato, aby boli Piešťany šťastné, je základným predpokladom obnovenie dôvery na každej úrovni. Skúsení odborníci tiež prezentujú, ako to všetko dosiahnuť a čo nimi navrhované opatrenia prinesú. Sú ochotní spolupracovať, odovzdať svoje know-how komukoľvek, kto bude mať rovnakú snahu ako oni – vybudovať prosperujúce mesto bez stresu.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel