Všetko, čo treba vedieť o sviatkoch

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. októbra 2018, 12:00

Končí sa desiaty mesiac a spolu s novembrom prichádzajú sviatky, keď si pripomíname tých, ktorí nás už opustili. Prečítajte si v nasledujúcom článku, kedy budú v Piešťanoch otvorené cintoríny, kancelária pietnych služieb, akým spôsobom je zabezpečený vývoz odpadu, na čo budú dávať pozor mestskí i štátni policajti a ako sa vyvarovať pokusu o krádež.

Cintoríny rozžiaria tisíce sviečok. (Autor: am)

Pietne služby majú v súčasnosti v správe vyše 8700 hrobových miest, pričom približne 5500 z nich je na cintoríne na Bratislavskej ceste. Všetky cintoríny budú počas sviatkov otvorené denne od 6.30 do 21.00 h.

Predajňa kvetov a vencov bude v pracovných dňoch otvorená od 8.00 do 18.00 h a tieto otváracie hodiny platia aj pre štvrtok 1. novembra. Počas ostatných sviatkov a v dňoch pracovného pokoja, teda 30. 10., 3. 11. a 4. 11., bude otvorené od 9.00 do 18.00 h.

Kancelária pietnych služieb, v ktorej vám určite poradia, kde hľadať ktorý hrob, bude počas sviatkov taktiež otvorená. V pracovných dňoch sa informácií dočkáte medzi 8.00 a 17.00 h a v dňoch pracovného pokoja, teda 30. 10., 3. 11. a 4. 11., nájdete pracovníkov od 9:00 do 17:00.

V predajni kvetov aj v kancelárii môžete platiť bankomatovou kartou.

Použite internet

Keďže pred kanceláriou pietnych služieb pravdepodobne bude nápor, môžete tiež využiť internetovú službu Virtuálne cintoríny na stránke www.cintoriny.sk (na niektorých ďalších stránkach sa piešťanské cintoríny nenachádzajú pre nejednoznačný výklad novej legislatívy o ochrane osobných údajov). Počítajte však s tým, že server môže byť počas sviatkov preťažený.

Na spomínanej doméne si viete nielen nájsť, kde sa ktorý hrob nachádza, ale dokonca si pohodlne vyhľadáte, dokedy má váš zosnulý blízky zaplatený nájom za hrobové miesto a prípadne ho počas sviatkov môžete doplatiť. Jednohrob vás na desať rokov vyjde 45 eur, dvojhrob 90 eur, trojhrob 135 eur, štvorhrob 180 eur a päťhrob 225 eur. Tu už sa vám tá bankomatová karta zíde, aby ste pri sebe zbytočne nemuseli nosiť hotovosť a podporovať prípadných zlodejov.

Základ je čistota

Pred nadchádzajúcim náporom ľudí treba všetky cintoríny čo najlepšie upraviť. „Priestory všetkých troch cintorínov sú pokosené, upratané, dreviny ošetrené. Na cintoríne na Žilinskej ceste je opravený múr od hlavnej cesty, na cintoríne na Bratislavskej ceste bol zrekonštruovaný katafalk v obradnej miestnosti, prebieha aj rekonštrukcia múru, ktorý oddeľuje evanjelickú časť od katolíckej, na cintoríne v Kocuriciach je urobený nový obklad pohľadovej steny za katafalkom. Na cintorínoch v Kocuriciach a na Žilinskej ceste bol umiestnený samoobslužný kovový pult na predaj sviečok, keďže na týchto dvoch cintorínoch nemáme predajňu,“ uviedla Jana Zvonárová zo Strediska pietnych služieb.

Vývoz odpadu štandardne zabezpečuje spoločnosť Marius Pedersen. „V prípade, že bude plný kontajner, zabezpečíme, aby bol vyvezený,“ dodala J. Zvonárová. Pietne služby teda majú naplánované vývozy odpadu na 29. 10., 31. 10., 2. 11. a 5. 11., pričom ďalšie budú realizovať podľa potreby. Separovaný zber je zavedený pre bioodpad (odpady z kosenia trávy, hrabania lístia, orezávky stromov, strihania kríkov). Ostatný odpad je zmesový vo veľkoobjemových kontajneroch.

Posilnenie hliadok

Ako každoročne bude zvýšený počet policajných hliadok na cintorínoch, príslušníci mestskej polície budú pravidelne realizovať obchádzky. „Upozorňujeme, že je zakázané na cintoríny vodiť psy a jazdiť na bicykli. Naši policajti to budú kontrolovať a riešiť v priestupkovom konaní. Skutočne bude na cintorínoch veľa ľudí, jazda na bicykloch tam nebude bezpečná, a čo sa týka psov, tie na toto miesto rozhodne nepatria,“ uviedol Marcel Mihalik, náčelník Mestskej polície v Piešťanoch.

Mestskí policajti sa budú tiež zameriavať na dodržiavanie bezpečnosti či riešenie krádeží. „Zvýšený počet hliadok je plánovaný do 8. novembra,“ doplnil M. Mihalik.

Pozor na dopravu

Dopravu a parkovanie bude mať na starosti štátna polícia. Príslušníci budú v strehu už od stredy 31. októbra až do nedele 4. novembra.

Aj tento rok sa očakáva hustejšia premávka, preto policajti prispejú k bezproblémovému zvládnutiu najbližších dní. Zvýšia dohľad v cestnej premávke pred, počas aj po Sviatku všetkých svätých. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohliadnu aj na frekventované križovatky a hlavné cestné ťahy.

Jesenné počasie, dážď a hmly pohodovej jazde práve nepomáhajú. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť. „Vodiči, buďte ohľaduplní, riaďte sa pokynmi policajtov a parkujte tak, aby bol zabezpečený plynulý prejazd ostatných vozidiel a nedochádzalo ku kolíznym situáciám,“ vyzýva vodičov motorových vozidiel viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka a dodáva: „Berte ohľad aj na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, chodcov a cyklistov.“

Vodiči, rešpektujte práva chodcov a cyklistov najmä na priechode pre chodcov. Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny a často sa správajú nepredvídateľne, preto je na mieste zvýšená opatrnosť najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, cintorínov, ale aj kultúrnych a reštauračných zariadení.

Nezabudnite na viditeľnosť

Polícia tiež pripomína chodcom a cyklistom, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť. V týchto dňoch sa veľmi rýchlo stmieva a neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je veľkým rizikom. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov výrazne zvyšuje bezpečnosť. Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť a k tomu stačí pomôcť len málom – reflexným prvkom.

V týchto dňoch budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok a posvietia si na zlodejov najmä v okolí cintorínov. Treba počítať s väčším náporom aj na parkoviskách. Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou. Polícia taktiež upozorňuje návštevníkov cintorínov, aby príručné tašky a kabelky neodkladali na hroby a nenechávali ich bez dozoru. To platí aj pri návšteve kostolov, kde pri chvíľke nepozornosti môžete prísť o kabát i kabelku.

Strážte si tašky

Ostražitosť je potrebná aj v hromadných dopravných prostriedkoch. Tí, ktorí dochádzajú za prácou, sa možno chystajú predĺžiť si víkend. Čaká ich dlhá cesta domov, aby sviatočné dni strávili s rodinou a blízkymi. Ani na staniciach a počas cestovania v MHD a vlakoch nespúšťajte z očí svoju batožinu či kabelky. Aj krátkym zdriemnutím či návštevou toalety sa môže kufor alebo bunda ocitnúť v nesprávnych rukách. „Zlodeji využívajú nepozornosť, neprehľadnosť situácie a preplnenú dopravu, preto si počas cestovania v hromadných prostriedkoch dávajte pozor na svoje osobné veci,“ upozorňuje viceprezident Policajného zboru a zároveň pripomína: „Aj na staniciach a vo vlakoch bude viac príslušníkov železničnej polície, neváhajte sa na nich v prípade núdze obrátiť.“

Pokiaľ cestujete autom, nemalo by v ňom zostať nič hodnotné. Vozidlo po opustení dôkladne zamknite a zoberte si z neho všetky doklady, cenné veci a podobne. Aj ponechaná taška, hoci prázdna, môže prilákať zlodeja. Nenechávajte preto v zaparkovaných autách nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov.

V prípade, že spozorujete osoby, ktoré sa správajú podozrivo, upozornite na ne hliadky polície dohliadajúce na dopravu a bezpečnosť v blízkosti cintorínov. Prípadne kontaktujte políciu na telefónnych číslach 158 alebo 112, prípadne zavolajte mestských policajtov na číslo 159.

Polícia radí

– Myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu.

– V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich.

– Pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte.

– Na cesty sa vydávajú i vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností alebo sú už vo vyššom veku. Zvýšte pozornosť pri vedení vozidla, prípadne zvážte, či je nevyhnutná cesta na cintorín vlastným motorovým vozidlom.

– Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou.

– Nezabúdajte, že alkohol za volantom je neprípustný.

– Zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením.

– Vysvetlite svojim deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec.

– Riaďte sa pokynmi policajtov.

– Nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru na hrobe, v kostole ani vo vlaku.

– Nenoste so sebou veľkú hotovosť a plaťte radšej kartou (PIN uchovajte mimo karty).

– Ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu.

Alexandra Mathiasová/(ts)

61 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav