Tamajka zvoláva zastupiteľstvo na 15. novembra, vtedy však už nemusí byť primátorom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. októbra 2018, 14:00

Piešťanská regionálna politika posledných štyroch rokov neprestáva prekvapovať až do posledného dňa primátorovania Miloša Tamajku. Ten totiž plánované mestské zastupiteľstvo, ktoré sa malo uskutočniť v stredu 31. októbra zrušil a presunul na štvrtok 15. novembra, čo je však už štyri dni po komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.

Otázka tak vlastne znie, pre ktorých poslancov a primátora Tamajka novembrové zastupiteľstvo vlastne zvolal, starých či nových? I keď zákon o obecnom zriadení hovorí o tom, že funkčné obdobie starého obecného zastupiteľstva sa končí zložením sľubu poslancov novozvoleného obecného zastupiteľstva, v iných ustanoveniach zákonov sa dočítate, že mandát poslancovi vzniká na štyri roky po jeho zvolení a noví poslanci či primátor budú zvolení 10. novembra.

V rámci zastupiteľstva 15. novembra je podľa zverejneného programu pripravené schválenie všeobecne záväzných nariadení mesta, ktoré sa budú týkať financovania škôl, ale aj výberu miestnych daní. Poslanci tiež budú schvaľovať prenájmy mestských pozemkov, venovať sa budú i schvaľovaniu rozpočtov mestských organizácií či samotného rozpočtu mesta. To všetko je výhradne v kompetencii mestského zastupiteľstva.

Kto by mal 15. novembra sedieť v mestskom zastupiteľstve, aby uznesenia poslancov boli legálne a nespochybniteľné, je však otázne.

Tamajkovým zvláštnym rozhodnutím sa tak vytvára živná pôda pre právnikov. Nakoľko ak v budúcnosti niekto napadne platnosť všeobecne záväzných nariadení, či prenájom mestských pozemkov, ktoré 15. novembra zastupiteľstvo schváli, môžu mesto čakať súdne spory.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava