Chcú viac kosiť a upratovať, no peňazí majú menej

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. októbra 2018, 10:00

Na mestský rozpočet sú v Piešťanoch napojené aj štyri rozpočtové organizácie – mestská polícia, mestská knižnica, mestské kultúrne stredisko a Služby mesta Piešťany. Všetky štyri do veľkej miery dokážu urobiť len taký objem práce či spoločenských akcií, na čo im radnica z rozpočtu vyčlení prostriedky. O aké prostriedky v roku 2019 pôjde a na čo sú účelovo viazané, sa vám pokúsime postupne objasniť.

Bez navyšovania rozpočtu SMP mesto čistejšie nebude. Realita je však opačná, organizácia má na svoju prevádzku najmenej peňazí za posledné štyri roky. © archív SMP

Organizácie predstavili svoje návrhy rozpočtov na mestskej rade 22. októbra, tieto však ešte musí schváliť zastupiteľstvo.

V tomto vydaní Piešťanského týždňa vám priblížime návrh rozpočtu Služieb mesta Piešťany (SMP), organizácie, ktorej výsledky práce sú zrejme najviac na očiach obyvateľov mesta, ale aj jeho návštevníkov.

SMP, príspevková organizácia mesta, predkladajú návrh rozpočtu na rok 2019 v celkovej výške 2 906 775 eur. Rozpočet je zostavený v hlavnej aj v podnikateľskej činnosti ako vyrovnaný. Rozpočet hlavnej činnosti na rok 2019, v ktorom je vyčíslený požadovaný príspevok od radnice, je po usmernení vedenia mesta vo výške len 2 207 305 eur. Oproti schválenému príspevku z roku 2018 je to o 121 071 eur menej.

SMP dostanú menej financií, ale zákony, ktoré od začiatku tohto roka platia, prípadne od 1. 1. 2019 začnú platiť, vytvárajú opačnú potrebu.

Od januára všetky mestské samosprávy riešia zvýšený tlak na svoj rozpočet z dôvodu pribudnutia desiatok kilometrov chodníkov, o ktoré sa musia starať. Nie že by ich toľko naraz v mestách a obciach pribudlo, zmenil sa však staručký ešte z čias komunistov platný zákon. Podľa neho sa do konca minulého roka musel o čistotu chodníka starať majiteľ či nájomca nehnuteľnosti, ktorá s chodníkom susedila. Bez ohľadu na to, komu chodník podľa listu vlastníctva patrí.

Od nového roka sa o chodníky musí starať len ich majiteľ. A keďže drvivú časť mesta tvorí zástavba rodinných domov, zodpovednosť o čistotu chodníkov a zimnú údržbu, ktoré popri nich vedú, padla plnohodnotne na krk SMP.

Rok 2019 kladie na rozpočet organizácie zvýšené nároky aj zo zákonných dôvodov. Tarifné platy zamestnancov vo verejnom záujme sa od nového roka valorizujú o desať percent, čo predstavuje nárast mzdových nákladov pre SMP asi o 123-tisíc eur oproti roku 2018. V súvislosti s úpravou mzdových nárokov sa zvyšujú odvody zhruba o 54-tisíc. O zvyšovaní cien energií v budúcom roku sa už tiež nahlas hovorí.

Vláda pre verejný sektor aj v ďalších bodoch nastražila „časované bomby“. Tak napríklad v prípade prijatia zákona, ktorý ukladá zamestnávateľom povinnosť prispieť zamestnancom na rekreáciu v rámci Slovenska, a to až do výšky 55 percent z maximálnej sumy 500 eur, pre SMP predstavuje sumu asi 33-tisíc eur, ktoré budú musieť vo svojom rozpočte nájsť.

Súčasný rozpočet SMP je za posledné štyri roky najnižší a počas riadenia radnice Milošom Tamajkom sa neustále znižuje. Pred tromi rokmi vyslovil pri schvaľovaní rozpočtu dnes už nežijúci nestor piešťanskej regionálnej politiky Kornel Duffek pamätnú vetu: „Chceme viac kosiť, viac upratovať a vyčleňujeme na to čím ďalej tým menej peňazí, to nemá logiku.“

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj