Hudobný tip: Darkthrone – Transilvanian Hunger

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 28. októbra 2018, 20:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Peaceville

Na prvých štyroch albumoch nórskej skupiny Darkthrone je zaujímavé sledovať ich zvukový vývoj. Soulside Journey, Blaze in the Northern Sky, Under a Funeral Moon a Transilvanian Hunger. Každý nadobudol svoj vlastný produkčný charakter, obmedzené množstvo black metalových výrazových prostriedkov sa stalo na všetkých albumoch dostatočne diferencovanými množinami na to, aby sa albumy nezlievali alebo nezneli repetitívne. Ruka v ruke s týmto javom ide aj stúpajúca tendencia kvality albumov, nárast súdržnosti a definitívnej vyhranenosti, ktorá v black metalovom žánri prvej polovice 90. rokov stála na prvom mieste.

Transilvanian Hunger je bez preháňania vrcholným albumom skupiny, schopným vyrovnane súperiť s debutovým albumom Mayhem alebo kultovým a zároveň mimoriadne kontroverzným albumom Filosofem od one-man bandu Burzum. Minimalistické a ultrarýchle gitarové riffy i bicie patterny vo svojom opakovaní a podobnosti tu dostávajú charakter takmer mantrických prvkov, zaklínadiel opakovaných stále dokola s neklesajúcou intenzitou a dostávajú nás do úplného tranzu. Hudba Darkthrone je najčastejšie označovaná za brutálnu a surovú, avšak najmä prvé tri albumy prejavovali silný zmysel pre lyrickosť vrcholiacu práve v tiahnucich motívoch na Transilvanian Hunger.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín