Ťapákovci vypredali Fontánu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. októbra 2018, 12:00

Jedno z najznámejších diel slovenskej literárnej tvorby a zvučné mená hercov v obsadení. Táto kombinácia prilákala do piešťanského kina Fontána v utorok 16. októbra desiatky milovníkov kultúry. Hľadisko zaplnili do posledného kresla, no napriek tomu si užívali, že hercov majú takpovediac na dosah ruky.

Hercom sa v prítmí podarilo navodiť atmosféru začiatku 20. storočia. (Autor: am)

„Vstávaj, ideme spať!“ – nezabudnuteľná a charakteristická veta z tragikomického príbehu slovenskej rodiny Ťapákovcov zo začiatku 20. storočia. Svojím lenivým, ľahostajným a nezmyselným spôsobom myslenia a konania Ťapákovci ukazujú, že za vyše sto rokov sa toho vlastne až tak veľa nezmenilo. Naša spoločnosť síce technologicky postupuje míľovými krokmi vpred, ale pohľad na svet, prístup k riešeniu životne dôležitých problémov a vzorce ľudského správania zostávajú v mnohom stále rovnaké.

V hlavných úlohách sa v Piešťanoch predstavili Marek Majeský, Danica Jurčová či Marián Labuda ml. Bez mikrofónov, v prítmí a v tesnej blízkosti divákov odohrali predstavenie, ktoré ľudí v hľadisku nútilo zamyslieť sa, no občas sa i schuti zasmiať. Napriek tomu, že od čias, keď toto dielo Božena Slančíková-Timrava napísala, uplynulo 104 rokov, od príbehu sa zrak dal odtrhnúť len ťažko.

Diváci sa napokon hercov odmenili silným potleskom. A možno si z predstavenia okrem kultúrneho zážitku odniesli i trochu iný pohľad na život.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav