Transparentnosť vo verejnom obstarávaní minimálna

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. októbra 2018, 09:00

Piešťanská radnica si v procese transparentnosti verejného obstarávania počína doslova katastrofálne. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Transparency International Slovensko v rámci každoročného hodnotenia transparentnosti samospráv. Rebríček udáva rozsah transparentnosti od nula do sto percent. Piešťany sa v rámci transparentnosti umiestnili na 32. mieste, čo je pokles o päť pozícií oproti roku 2016.

Najlepšie hodnotenie dosiahla piešťanská radnica v roku 2012, odvtedy transparentnosť už len klesá.

Takýto pokles sa však neudial náhodne. Má jasné príčiny, ale i mená zodpovedných. V prvom rade je to primátor Miloš Tamajka, ktorý ako štatutár mesta nesie nielen morálnu, ale i zákonnú zodpovednosť pri riadení mesta. Je iba na jeho rozhodnutí, s kým sa o túto zodpovednosť podelí.

Potom, ako v roku 2015 Tamajka z mestského úradu povyhadzoval ľudí, ktorí dovtedy za procesy verejného obstarávania zodpovedali, zjavila sa na radnici dvojica súrodencov – vraj odborníkov na verejné obstarávanie. Tvorili ju Mária a Pavol Vermešovci.

Maria Vermešová však už vtedy bola známa i na celoštátnej úrovni v oblasti verejného obstarávania, a to najmä v kauze takzvaného „nástenkového tendra“, ktorý sama ako vraj zákonný obhajovala aj pred médiami na tlačovke Jána Slotu. Dnes je už jasné, že slovenské súdy na rozdiel od M. Vermešovej majú odlišný názor a vtedajší Slotov minister bol za nástenkový tender odsúdený.

„Zmeny“ priniesli Vermešovci

Pokles v hodnotení transparentnosti verejného obstarávania nastal aj v dôsledku nerešpektovania internej smernice mestského úradu, prijatej ešte pred príchodom tamajkovcov na radnicu. Tá určovala finančné limity, kedy mestskí úradníci mali povinnosť obstarávania zverejňovať, pričom pri tovaroch to bolo nad päťtisíc a pri stavebných prácach nad sedemtisíc eur.

Ešte v roku 2016 sme zisťovali, prečo mestský úrad vtedy stále platnú internú normu nerešpektuje. „Znenie zákona o verejnom obstarávaní účinného od 18. apríla 2016 nepredpisuje Mestu Piešťany ako verejnému obstarávateľovi povinnosť mať platnú Smernicu o verejnom obstarávaní,“ reagovala na naše otázky v roku 2016 hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Prvé „transparentné“ boli policajné šatne

Nové móresy vo verejnom obstarávaní radnice sa prejavili po príchode súrodeneckej dvojice takmer okamžite. Investícia na odstránenie škôd na objekte šatní mestskej polície, ktoré vznikli v dôsledku požiaru susednej budovy, bola prvá.

Dodávateľa stavby vybral mestský úrad len prieskumom trhu a zmluva s ním bola podpísaná na sumu dodaného diela 76-tisíc eur. Na zmluve ešte ani poriadne neuschla tlačiarenská farba a už na druhý deň pribudol dodatok k zmluve za štyritisíc eur. Po medializácii sa tento proces dodatkov zastavil, ale stavba bola problematická až do jej ukončenia.

Najprv realizátor stavby vybudoval nad šatňami policajtov nadstavbu, avšak zabudol na schody, a prístup do nej bol len cez okná po rebríku. V závere zasa nastali problémy s kolaudáciou či nelegálnym pripojením k verejnej elektrickej sieti, za čo bol nakoniec aj mestský úrad energetikmi pokutovaný.

A čo sa zjavilo v roku 2016 ako prvá lastovička, v roku 2017 pokračovalo skrytou privatizáciou tepelného hospodárstva mestskej eseročky bytový podnik, keď privátneho nájomcu všetkých piešťanských kotolní, výmenníkových staníc a rozvodov tepla našiel Vermeš len prieskumom trhu.

Pozadu neostal ani klub SpP

V netransparentnosti v obstarávaní tovarov a služieb v tomto volebnom období za Tamajkom nezaostávali ani niektorí členovia z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP).

V rámci politického kšeftovania s Tamajkom sa líder hnutia Tomáš Hudcovič stal druhým viceprimátorom a Peter Tremboš predsedom predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany. Rezort po Trembošovom nástupe aj vďaka tlaku SpP a ich hlasmi v mestskom zastupiteľstve začal získavať mestské a štátne financie rádovo v stovkách tisíc eur.

A ako vo svojej správe konštatoval mestský kontrolór, v rezorte sa vo viacerých prípadoch hospodárilo v rozpore so zákonom či internou smernicou. K jeho názoru sa následne priklonila aj dozorná rada rezortu.

Ako príklad môžeme uviesť rozdelenie objednávky tlačenia propagačných materiálov v roku 2017 na štyri časti. V celom balíku by musel rezort pod vedením Tremboša vypísať verejnú obchodnú súťaž, avšak po jej rozdelení na štyri časti mohol hľadať dodávateľa len prieskumom trhu. A „prekvapujúco“ vo všetkých štyroch prípadoch rezort našiel jednu a tú istú firmu.

Škandály v kšeftoch odhaľujú novinári

Úplne do oči bijúcou ukážkou toho, čo sa v Piešťanoch za posledné štyri roky s verejnými prostriedkami pri údajnom verejnom obstarávaní dialo, je predaj firemného auta Škoda Octavia vo vlastníctve spoločnosti bytový podnik jeho vtedajšiemu konateľovi P. Vermešovi, čo prakticky aj právne znamená, že bytový podnik v zastúpení konateľom P. Vermešom predal octaviu fyzickej osobe P. Vermešovi za menej než polovičnú sumu, za akú rovnaké vozidlo v rovnakej výbave a rovnakého roku výroby nájdete v inzercii na internete.

Vermeš chcel tento kšeft „šikovne“ zakryť medzičlánkom v predaji, ale vďaka piešťanským novinárom sa mu to nepodarilo utajiť. Tejto téme sa venujeme viac v samostatnom článku.

Výzva pre kandidátov na primátora!

V kontexte viac šafárenia ako hospodárenia za posledné štyri roky na mestskom úrade by azda mohlo byť zaujímavé vypočuť si predstavy o verejnom obstarávaní radnice od súčasných kandidátov na post primátora v novembrových voľbách.

Zatiaľ totiž v hlavnej miere zaznievajú prísľuby investovania imaginárnych peňazí do mestskej infraštruktúry. Popritom a bez peňazí sprehľadniť verejné obstarávanie sa na radnici dá okamžite po ich nástupe do zvolenej funkcie. A to len jednoduchým oprášením prachom nezáujmu zapadnutej „Cicuttovej“ smernice pre verejné obstarávanie.

Takýto prísľub by však mohol byť očakávaný len od ôsmich z deviatich kandidátov, nakoľko Tamajka vo svojich predvolebných sloganoch sľubuje, že v tom, čo vo funkcii primátora začal, chce po svojom zvolení naďalej pokračovať.

Primátorských kandidátov týmto spôsobom vyzývame, aby verejnosti deklarovali, ako si predstavujú transparentnosť na mestskom úrade, jeho rozpočtových organizáciách či v spoločnostiach, ktorých je mesto zriaďovateľom alebo akcionárom.

Jozef Vojčiniak, zdroj: TIS

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav