Falošní pilčíci vás zinkasujú, pýtajú si majland

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. októbra 2018, 10:00

Je tu opäť obdobie, keď sa upratujú záhrady, orezávajú stromy. Teda čas, keď do vášho dvora môžu vstúpiť aj cudzí ľudia, ktorých si zavoláte na pílenie či orezávanie stromov. Nie všetci, čo sa vám núkajú, majú v úmysle pomôcť. Vynaliezavosť podvodníkov, nemá totiž hranice. Obeťami bývajú spravidla seniori.

Po falošných pilčíkoch ostal na Sasinkovej ulici len kmeň stromu a prázdna peňaženka. © FB Petra Tekulu

Tí sú totiž najviac dôverčiví a málo opatrní. Preto radíme: neotvárajte, nebavte sa s cudzími ľuďmi. Nepúšťajte ich do domov, bytov a dvorov či záhrad.

Ešte v júli sme písali o klamároch, na ktorých natrafili obyvatelia Sasinkovej ulice v Piešťanoch. Podvodníci, ktorí sa pasovali za pracovníkov starých „technických služieb“, si od dôchodcov zinkasovali dve stovky. Dôverčiví ľudia im ich vyplatili, netušili však, že svoje peniaze dávajú podvodníkom.

Aj polícia upozorňuje občanov na podvodné praktiky falošných orezávačov stromov. „Na začiatku októbra sme zaznamenali prípad v meste Gbely, kedy neznámy muž preskočil plot a vošiel do predzáhradky rodinného domu. Bez vedomia či povolenia 84-ročného majiteľa pílil konáre na ihličnatých stromoch, pričom majiteľ ho vyzýval, aby s tým prestal. Páchateľ na výzvy staršieho muža nereagoval, uviedol mu, že je zo súkromnej firmy a za vykonané práce musí zaplatiť. Vzápätí predložil poškodenému faktúru na sumu 850 eur. Páchateľ svojím konaním uviedol seniora do omylu a ten mu vyplatil plnú sumu,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Polícia prípad vyšetruje ako porušovanie domovej slobody a podvod na chránenej osobe, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

V súvislosti s nadchádzajúcim Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých polícia pripomína aj prípad z minulého roku a zároveň dúfa, že nikto nenaletí podvodníkom ponúkajúcim práce na hroboch. „Vtedy neznámy muž ponúkol staršiemu občanovi v obci Brodské údajnú výhodnú ponuku pre dôchodcov na vykonanie renovačných prác na hrobe rodičov. Hodnotu práce pred jej uskutočnením zámerne zamlčal a až po jej vykonaní žiadal vyplatiť 1600 eur. Poškodený sumu spočiatku nechcel vyplatiť, no po neustálom naliehaní zaplatil najskôr 850 eur a neskôr doplatil ďalších 500,“ dodala Kredatusová. Objem a povaha vykonaných prác na hrobe však vôbec nezodpovedali vyplatenej sume a poškodenému vznikla škoda minimálne tisíc eur.

Nie sú to však v súčasnosti jediní podvodníci, ktorí sa v kraji pohybujú. Ďalší – sofistikovaní – volajú starším osobám najmä v neskorých nočných hodinách alebo vskorých ranných hodinách a predstavujú sa nielen ako ich príbuzní, ale aj ako dobrí známi niekoho z rodiny. Vo všetkých prípadoch žiadajú požičať peniaze na rôzne účely.

Seniorom napríklad oznámia, že ich príbuzný zavinil pod vplyvom alkoholu ťažkú dopravnú nehodu, spôsobil škodu, zranenie inej osobe a teraz leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri dopravnej nehodne odhryzol jazyk. Peniaze žiadajú aj na operáciu príbuzného seniora, nakoľko je v kritickom stave. Staršiu osobu kontaktujú niekoľkokrát za sebou, aby konala pod tlakom bez možnosti overenia si situáciu u blízkych.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj