Kroje našich predkov na slávnostnej omši

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. októbra 2018, 12:00

Pre všetkých kresťanov je október vzácnym hlavne preto, že slávia Pannu Máriu Ružencovú. Tejto patrónke je zasvätený i Boží chrám v obci Bašovce. Aj tento rok si ju uctili farníci, ktorí prišli do kostola slávnostne odetí v dobových krojoch. V ten deň mali v Bašovciach aj hody.

Obyvatelia Bašoviec sa na slávnostnú omšu vystrojili do ľudových odevov. © Eva Pogranová

Ľudový zvyk obnoviť tradície našich predkov formou krojovanej omše bol myšlienkou dôstojného pána Ľuboša Tvrdého. A tak hodová nedeľa, tento rok siedmeho októbra, sa láskou a pestrofarebnosťou znásobila v chráme viackrát. Najprv očarujúco vyzdobený chrám vo farbách jesene, ktorý skrášlili bohato naaranžované kytice aranžérky Evy Gvuščovej, potom príchodom krojovaných detí, žien i mužov na slávnostnú omšu. A bolo veru na čo pozerať. Čarokrásne výšivky na rukávcoch, bohaté zástery a lajblíky, precízna práca našich starých i prastarých materí. No a táto pre oči nádhera bola znásobená aj samotným slúžením omše.

Úvodné privítanie dôstojným pánom, charizmatická kázeň, sprievod krojovaných detí i dospelých – nesúcich obetné dary, spev farníkov, ale aj detského spevokolu pod vedením Veroniky Čechvalovej, to všetko dotváralo vznešenosť omše. Na záver slávnostné požehnanie a potom tradičné zotrvanie pred Božím chrámom v družných rozhovoroch domácich i návštevníkov hodov. To spríjemňovala ľudová hudba, ale aj pohostenie v podobe koláčikov, zákuskov i dobrého vínka. Pamiatka na túto krásnu udalosť nám zostane nielen v spomienkach, ale aj na fotografiách, ktoré zhotovila Eva Pogranová z Pobedima.

Čo na záver? Ďakujeme krásnej myšlienke nášho duchovného pána a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o jedno nedeľné doobedie, honosné spomienkou na tradície našich predkov.

Eva Dekanová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava