Rekonštruujú kaplnku pri moste

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. októbra 2018, 09:00

Ešte začiatkom roka sme v Piešťanskom týždni uverejnili článok o pripravovanej rekonštrukcii Kaplnky Božského Srdca Ježišovho pri Kolonádovom moste v Piešťanoch. Vtedy farnosť odstraňovala odutú omietku, aby zvlhnuté murivo mohlo lepšie vyschnúť. S príchodom jesene sa robotníci pustili do práce.

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho sa dočká obnovy fasády. (Autor: am)

Ako nám vo februári prezradil hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík, podľa vyjadrenia Farnosti Piešťany – sv. Cyrila a Metoda na tento rok naplánovali opravu poškodenej fasády kúpeľnej kaplnky a reštaurovanie historických vitrážových okien. Postup opráv pritom odkomunikovali s krajským pamiatkovým úradom a odborníkmi, aby bol uvedený plán zrealizovaný čo najlepšie.

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho pochádza z roku 1897, jej staviteľom bol Henizl zo Senice a autorom interiéru Ľudovít Chmelár. Je to eklektická stavba. Fasáda je zdobená zuborezmi, rímsami a pilastrami. V štíte na priečelí je v kruhovom reliéfe Panna Mária Lurdská. V nikách sú sochy sv. Alžbety Durínskej a sv. Štefana, kráľa. Nad dverami sakristie je umiestnený obraz znázorňujúci, ako umučeného Jána Nepomuckého hádžu z pražského Karlovho mosta do Vltavy. Namaľoval ho v roku 1882 františkánsky fráter Konrád Švestka.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava