Prihlásenie mužov do súťaže hodnotia ako dobrý krok

  • Šport / Futbal
  • 20. októbra 2018, 11:00

Veľké Orvište sa po ročnej odmlke vrátilo späť na futbalovú mapu, keď sa pred sezónou 2017/2018 odhlásilo zo šiestej ligy. V klube síce mužská kategória absentovala, no ich prioritou bola výchova mládeže.

Muži z Veľkého Orvišťa sa po ročnej odmlke vrátili späť na futbalovú mapu. © Martina Radošovská

„Postupne u nás vznikli mládežnícke družstvá predprípravka, prípravka, žiaci aj dorastenci. Vďaka spolupráci s PFK Piešťany a Futbalovou školou Róberta Hanka, ktorá vo veľkej miere zabezpečuje v mládežníckych družstvách kvalitu tréningového procesu, sa nám podarilo mládež v obci stabilizovať. Preto, aby bola zachovaná kontinuita v klube, prihlásili sme do súťaže opäť aj mužov,“ opísal situáciu predseda klubu a zároveň starosta obce Pavol Paulovič.

Krátko po rozpade mužstva uviedol predseda klubu aj dôvody, prečo k takejto situácii prišlo. Najväčším problém bol nedostatok hráčov. Pri obnove „áčka“ bolo potrebné poobzerať sa aj po iných ako len hráčoch z vlastných radov. „Trinásť domácich hráčov, z ktorých niektorí oprášili kopačky po viacerých rokoch, doplnilo náš káder jedenásť legionárov na čele s hrajúcim trénerom Jankom Škreňom a druhým trénerom Stanislavom Šokom,“ uviedol Paulovič.

Dvaja tréneri, z ktorých jeden vedie najmä tréningovú jednotku, druhý zasa zápasovú časť a manažment, sa s klubom zhodli na určitej predstave, ako bude mužstvo fungovať. „Domácich hráčov sme sa snažili doplniť cudzími hráčmi, najmä aby sme získali požadovanú kvalitu. Myšlienka vedenia klubu je taká, aby mužstvo hrávalo vždy z polovice s domácimi hráčmi. Samozrejme, keď nás neprenasledujú zranenia, chrípka či pracovné povinnosti niektorých hráčov, snažíme sa túto predstavu napĺňať, no vždy sa prispôsobíme situácii, ktorá nastane,“ objasnil fungovanie mužstva jeden z trénerov Stanislav Šoka.

Šoka si počas rokov trénovania prešiel všetkými mužskými ligami v oblasti, aj preto vďaka svojim skúsenostiam vie zhodnotiť kvalitu ôsmej ligy: „Prvé mužstvá, ktoré sa pohybujú vo vrchnej časti tabuľky, majú svoju kvalitu. Nižná aj Kočín-Lančár s nami odohrali veľmi dobré zápasy, naposledy sa dobre ukázal aj Pastuchov. Sú to mužstvá, ktoré napredujú smerom hore. Rovnako spomeniem aj Dolné Trhovište, ktoré má kvalitných hráčov. Zhodnotil by som to tak, že prvá šestka v tabuľke tvorí kvalitu tejto ligy.“

Futbalisti Veľkého Orvišťa zatiaľ dosahujú v ôsmej lige výborné výsledky.

Veľké Orvište má za sebou osem výhier a jednu prehru so Sokolovcami (2:4), ktoré sa už zopár sezón netaja postupovými ambíciami. Práve derby týchto rivalov sa odohralo tento víkend. Vo Veľkom Orvišti si boli vedomí, že zápas nebude jednoduchý. „Sokolovce sme mali zmapované, poznám chlapcov, ktorí tam hrajú, niektorí pôsobili v Jalšovom, dokonca hrávali aj u mňa, ale duel sme, žiaľ, prehrali. Povedal by som však, že obe mužstvá sú po kvalitatívnej stránke vyrovnané a určite by sa dokázali uplatniť v siedmej lige,“ zhodnotil Šoka.

Mužstvo má v kádri opory, ktoré však tréner Šoka pred ťažkým zápasom nechcel prezradiť: „Jediné, čo môžem prezradiť, je, že máme oporu v Jankovi Šreňovi. Myslím si, že v krátkom čase o neho bude záujem aj z vyšších súťaží. Hrával u mňa, poznám ho veľmi dobre a je to nielen dobrý hráč, ale aj super chalan.“

K cieľom, ktoré si vo Veľkom Orvišti do sezóny dali, sa vyjadril predseda klubu P. Paulovič: „S odstupom času a napriek tomu, že tím ešte stále nie je zohratý, môžeme hodnotiť prihlásenie A-mužstva do súťaže ako dobrý projekt. Tomuto však dáva zmysel len správne nastavený systém v klube, podpora juniorov a kvalitný tréningový proces. Veríme, že pri troche trpezlivosti a šťastia sa môžeme dočkať aj odmeny vo forme postupu.“

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela