Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 20. októbra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v nedeľu som prešiel rakúsko-uhorským impériom. S pocitom radosti a zo stretnutia s priateľmi, dobrej partičky golfu a vyhriatia mojich starých kostí som sa vybral – už po ôsmy raz – do Maďarska.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Kúpele v malom mestečku poskytujú cenovo i časovo dostupnú relaxáciu a zábavu. Prvá zastávka Pandorf, lebo tam sa stretáme s ostatnými. Po prestávke pokračujeme spolu do kúpeľov. Sme v cieli, príjemný personál v troch jazykoch vybavuje našu výpravu. Izba, sprcha, pohodlie, televízor, správy… Otázky o fungovaní Európskej únie. Posúdenie našej prítomnosti a podielu spolupráce. Názorov a hodnotení je veľa. Rôznych.

Pamätám sa, keď na hraniciach v Komárome colníci prehľadali autobus, kde sa vracali tetky družstevníčky, ktoré boli na výlete v Maďarsku, a skoro každá z nich niesla vrecko s pomarančmi. Bolo to pred Vianocami. Colníci im ich zabavili. Vedľa kancelárie „strážcov nedotknuteľnosti našich hraníc“ sa nakopili desiatky kilogramov pomarančov. Pamätám sa, ako na hranice večer prišla autom rodina s dvomi malými deťmi. Po nie krátkom čase čakania sa z kancelárie vytackal rumom a pivom páchnuci dôstojník v službe, nechal vystúpiť osádku auta, vyložiť jeho náklad, nechal čakať rodinu na jeho ortieľ o ich osude… V nedeľu som prešiel rakúsko-uhorským impériom a nikto sa ma na nič nepýtal. Orientoval som sa podľa modrých tabúľ s dvanástimi hviezdičkami.

Podoby džezu to nemajú ľahké. Hlavne jeseň je obdobím, keď hustne kalendár podujatí. Koniec týždňa patrí Bratislavským jazzovým dňom. Ich trojdňový program je dostatočne lákavý na to, aby sme tam boli a informovali vás o ich priebehu. Lukáš Oravec a jeho kvintet je na turné a 26. októbra bude hrať v klube La Musica v Piešťanoch. Cyklus koncertov Jazz za železnou oponou odohrá v Trenčíne koncert na počesť 100. výročia vzniku Československej republiky. V nedeľu 14. októbra oslávil narodeniny Duško Gojkovič.

Našou snahou spojenou s potešením je vás informovať o všetkom, čo sa v džezovom svete odohráva. Vysielame premiérovo vždy v nedeľu o 20. hodine a reprízu si môžete vypočuť v stredu o 23. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav