Bratia Noskovičovci sa navzájom poháňajú, silu zdedili po rodičoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 20. októbra 2018, 12:00

V kórejskom Chungju sa prednedávnom uskutočnili trináste Svetové hasičské hry. Medzi siedmimi tisíckami športovcov zo 63 krajín žali medailovú žatvu aj profesionálni hasiči z Piešťan – bratia Ladislav a Erik Noskovičovci. Slovensko vďaka nim získalo päť zlatých a tri bronzové medaily. Nielen o šampionáte, ale aj o športe či zásahoch hasičov sme sa porozprávali s Ladislavom Noskovičom. Do rozhovoru prispel aj jeho brat Erik.

Ladislav Noskovič získal na šampionáte cenné zlato v behu na 100 metrov. © archív bratov Noskovičovcov

Ako vás môžu ľudia, čo vás nepoznajú, rozpoznať? Kto je Ladislav, kto Erik? Kto je mladší, kto starší, kto koho inšpiruje, poháňa, kopíruje?

Ladislav: Ja som o rok starší a o kúsok vyšší. Skôr by som povedal, že sa navzájom poháňame. Určite by som to nenazval kopírovaním.

V čom viac vyniká Ladislav a v čom je dobrý Erik? A prečo práve vo vami uvedenej disciplíne?

Erik je hlavne kanoista s prirodzenou silou „vršku“. Robí ju od dvanástich rokov, tak je to, samozrejme, vidieť. Má výborné silovo-rýchlostné vlastnosti, čo sa v kajaku na 200 metrov veľmi hodí. Ja som od trinástich rokov pri atletike, hoci na začiatku som skúšal aj kajaky. Rýchlosť máme v rodine po rodičoch.

Erik Noskovič (druhý sprava) zvíťazil v halovom veslovaní na 1000 metrov.

Kto z vás sa rozhodol prvý pre kariéru hasiča a ako jeden druhého ovplyvňujete?

Tak to je dobrá otázka. Odpoveď vám zrejme nedám, ale k hasičom som nastúpil o mesiac skôr ako Erik.

Uveďte, akú hasičskú frčku máte a čo znamená? Ako vlastne hasičom frčky pribúdajú? Rokmi služby? Za odvahu? Za záchranu životov?

Poznám Sláva Frčku, ale ak myslíte hodnosti, tak sme obaja kapitáni. Hodnosť je viazaná funkciou, ktorú vykonávate, a potom sa k nej viažu odslúžené roky. Áno, v podstate sa dá mimoriadne povýšiť za „odvahu pri záchrane životov“.

Trénujete spolu? Ak áno, kde najčastejšie? Ak nie, opíšte jednotlivo svoje domovské tréningové prostredie.

Spolu netrénujeme – nevychádza nám to. Erik je na vode a v posilňovni podľa jeho možností na Váhu a na Lodenici. Ja trénujem v posilňovni na „družbe“. Behať chodím do Nového Mesta nad Váhom, pretože v Piešťanoch je atletická dráha zničená a nespravím na nej kvalitný tréning. Občas to suplujem dráhou na Gymnáziu Pierra de Coubertina.

Ste naozaj akoby vás jedna mater mala vo všetkých oblastiach života? Alebo vy máte rád toto a brat zasa niečo iné…

V zásade máte pravdu. Časom sme si ale obaja našli svoje zábavky. A keď človeka niečo baví, tak sa to, samozrejme, snaží robiť dobre.

Hasiči si počas služby udržujú kondíciu, pri poplachu sa spúšťajú dolu z poschodia aj takýmto spôsobom. L. Noskovič nám pritom zapózoval.

Venujme sa teraz vašim úspechom na poslednom svetovom hasičskom šampionáte v Kórei. Svetové hasičské hry boli v poradí už trináste. Je/nie je trinástka vaším šťastným číslom?

To vôbec, na to nepozeráme. Vždy sa snažíme pripraviť na každú súťaž čo najlepšie a podať výkon hodný reprezentantov Slovenska.

Skúste opísať pocity, keď stojíte na stupni víťazov a hrajú slovenskú hymnu…

Vždy je to, samozrejme, skvelé, ono to z vás opadne hneď v cieli. Tam je najväčšia radosť a odmena za tú drinu. Pripravujete sa najmenej šesť mesiacov, obetujete neskutočné množstvo času, peňazí na regeneráciu, nacestujete sa cez víkendy. Vtedy sú tie pocity a emócie najkrajšie. Viete, že ste to dokázali, príprava bola dobrá.

Získali ste spolu s bratom päť zlatých a dve bronzové medaily. V akých disciplínach to bolo, v akých kategóriách? Skúste disciplíny vysvetliť aj mne, čo sa v hasičskom športe nevyznám, aby som to pochopila.

Erik vyhral kajak K1 na 200 m, jeho najsilnejšiu disciplínu, i halové veslovanie na 1 km – klasický veslársky trenažér, ako ho poznáte napríklad z každoročnej súťaže na piešťanskom gymnáziu. Jeden bronz získal Erik znova na veslárskom trenažéri v štafete na 4×500 m v mixe a jedno tretie miesto máme spoločné z atletiky v bežeckej štafete na 4×100 m v mixe v kategórii 30-39 rokov. Takže Erik získal dve zlaté a dve bronzové.

Ja som zvíťazil vo svojich silných atletických disciplínach – v behoch na 100 a 200 m v kategórii 35-39 rokov. Pridal som aj zlato v silovom trojboji (drep – tlak na lavičke – mŕtvy ťah) vo váhovej kategórii do 90 kilogramov bez rozdielu veku! A, samozrejme, tá štafeta na 4×100 m. Takže moja bilancia bola tri zlaté a jeden bronz. Bronz je spoločný, takže ho nerátame ako tretiu medailu.

Hasičský šport má štyri disciplíny: 100 m s prekážkami, výstup na vežu, štafeta 4×100 m s prekážkami a požiarny útok. Tie majú samostatné majstrovstvá sveta a tento rok boli v Banskej Bystrici. Naše družstvo vyhralo požiarny útok, čo je takzvaná kráľovská disciplína.

Radosť z medailí bola obrovská. E. Noskovič (v podrepe vpravo) si „vyvesloval“ bronz v štafete na 4×500 m.

Ako a v ktorých prípadoch sa dá hasičský šport využiť v praxi pri zásahoch. Spomeňte, prosím, aspoň jeden konkrétny zásah, pri ktorom ste si povedali: „Fajn, ešteže som trénoval. Lebo toto je len pre tých, čo sú pripravení…“

Hmm, to je zaujímavá otázka. Šport v praxi pri zásahoch. Problém je v tom, že pri športe ste úplne inak ustrojený a používate odlišné vecné prostriedky. Vieme využiť hasenie hasiacim prístrojom, zdolávanie prekážok či bariér, zručnosť pri pohybe na výsuvných rebríkoch, ale ako som napísal, je to odlišné. Pre laika ťažko opísateľné. Opačný pohľad je zásah z hľadiska športovej prípravy – kondície. Je fakt, že ak veľa trénujete, fyzicky sa zlepšujete. To sa prejavuje hlavne pri dlhotrvajúcich zásahoch v lesnom a ťažko dostupnom teréne, skládkach a iných mimoriadnych situáciách, pri ktorých zasahujeme viac ako päť hodín.

Čo vám šport dal, čo vzal?

Šport nám dal priateľov, precestovali sme a spoznali už polovicu sveta, zistili sme, ako ľudia fungujú v iných krajinách. Dal nám tiež skúsenosti v tréningových procesoch a získanie nových informácií. Tie, samozrejme, musíte odovzdať ako tréner niekomu, kto má záujem.

Vzal nám kopec času a obom sa podpísal na zdraví. Časom začne vždy niečo bolieť viac a viac, od ramena, achiloviek, chrbta…

Rýchlosť je pri každom výjazde hasičov dôležitá

Obaja pôsobíte v Hasičskom a záchrannom zbore Piešťany. Mnohí hasiči sa rozutekali na rôzne miesta. Jeden riadi „112-ku“, ďalší pôsobia ako hasiči na letisku. Premýšľali ste, čím by ste chceli byť neskôr, keď pôjdete do výsluhového dôchodku? Alebo chcete ostať v službách ministerstva vnútra na nejakej inej pozícii?

My nekončíme a určite chceme ostať v službách ministerstva vnútra aj naďalej. Tak ďaleko nepozeráme. Všetko je otázka príležitosti.

Neuvažovali ste napríklad vzhľadom na vaše mimoriadne úspechy nad kariérou trénerov alebo poradcov?

Ja už ako tréner pôsobím. V Slovenskom zväze bobistov ako národný tréner a rovnako aj v hasičskom športe zastávam funkciu šéftrénera.

Aké podmienky majú súčasní hasiči na udržanie si kondície? Ako často robia kondičné skúšky a v čom spočívajú?

Podmienky máme dobré, veža je priamo na okresnom riaditeľstve, posilňovňa je tiež funkčná a v rámci „24“ majú podľa výkonu zmenovej služby vykonať hodinu všeobecnej fyzickej prípravy a jednu špecializovanej prípravy. Overenie fyzickej zdatnosti musí každý príslušník absolvovať raz za rok. Pozostáva zo šiestich disciplín: beh na 12 minút, beh na 50 m, plávanie na 100 m, sed-ľah na jednu minútu, skok z miesta a zhyby na hrazde.

K „povinným jazdám“ patrí aj tréning na hasičskej veži.

Všimla som si, že hasiči sú muži, ktorí vedia všeličo opraviť – technicky zdatní. Pri menších a možno aj väčších poruchách techniky si vedia pomôcť sami. Ako ste na tom s takým tým chlapským majstrovaním?

Myslím si, že si viem kopec vecí spraviť sám. Tie odborné nechávam na špecialistov. Predsa len, každý nemôže vedieť všetko, všetci sme na určitej úrovni v daných oblastiach.

Erik: Nemám problém sa pustiť do akejkoľvek práce.

Aký máte názor na súčasné pracovné podmienky hasičov napríklad u nás v Piešťanoch. Čo hasiči robia, keď práve nemajú výjazd. Opíšte bežný 24-hodinový hasičský deň.

Celý deň hasiča v službe je presne naplánovaný. Je tu vyhradený čas na všetko od údržby techniky cez školenia, výcvik, telesnú prípravu až po hospodárske práce.

A pospomínajte si, prosím, na nejaké výjazdy, keď išlo príliš do tuhého a bolo treba okamžite sa správne rozhodnúť.

Správne sa rozhodnúť je potrebné vždy, či už ide o vážnu dopravnú nehodu, alebo mačku na strome.

Ako sa vlastne dá stať hasičom? Mnohí malí chlapci o tom snívajú. Čo musia urobiť, aby svoj sen splnili?

V prvom rade musí byť zdravý, fyzicky zdatný, musí prejsť náročnými psychotestami u nášho psychológa, absolvuje komplexnú lekársku prehliadku a musí vlastniť vodičský preukaz typu „C“. Napríklad profesionálni vodiči kamiónov sú podľa môjho názoru veľmi žiadaní.

Zrejme sa chystáte aj na nejaké ďalšie športové hasičské zápolenia, ktoré sú to?

Ak sa nám všetko podarí a budeme zdraví, v roku 2019 sú v čínskom Chendu Svetové hry polície a hasičov. V Rusku sa potom uskutočnia Majstrovstvá sveta v hasičskom športe. Tam by mala ísť reprezentácia.

L. Noskovič (vľavo) získal zlato v silovom trojboji v kategórii do 90 kg bez rozdielu veku. Jeho český kolega vyhral kategóriu nad 110 kg.

Úspechy Ladislava a Erika Noskovičovcov na rôznych majstrovských podujatiach za posledné tri roky:

Ladislav Noskovič

World Firefighters Games 2018, Chungju, Južná Kórea:

1.miesto v silovom trojboji do 90 kg: drep 190, tlak na lavičke 150, mŕtvy ťah 225, spolu 565 kg

1.miesto v behu na 100 m, čas 11,37 s, kat. 35-39-ročný

1.miesto v behu na 200 m, čas 23,85 s, kat. 35-39-ročný

3.miesto v štafete na 4×100 m (mix s Nemcami), kat. 30-39-ročný

Majstrovstvá sveta v Hasičskom športe v Banskej Bystrici 2018 (pôsobí ako šéftréner reprezentácie):

1.miesto v požiarnom útoku mužov

Majstrovstvá Slovenska v atletike mužov a žien 2018 s tímom AC Stavbár Nitra:

1.miesto na M SR družstiev – 1. miesto v štafete na 4×100 m

World Police and Fire Games 2017, Los Angeles, USA:

1.miesto v behu na 100 m, kat. 35-39-ročný, čas 11,60 s

2.miesto v behu na 200 m, kat. 35-39-ročný. čas 24,02 s

3.miesto v štafete na 4×100 m (mix s Rusmi), kat. 30-39-ročný

European Police and Fire Games 2016, Huelva, Španielsko:

1.miesto v behu na 100 m, kat. 35-39-ročný, čas 11,61 s

1.miesto v behu na 200 m, kat. 35-39-ročný, čas 23,76 s

1.miesto v drepe do 90 kg, výkon 180 kg

Boby – dvojbob a štvorbob – sezóna 2017/2018 (pretekár a šéftréner):

7.a 9. miesto na Európskom pohári vo francúzskom La Plagne v štvorboboch

2.miesto na medzinárodných majstrovstvách Poľska v lotyšskej Sigulde v dvojboboch

S tímom sa kvalifikoval na Zimné olympijské hry do kórejského Pchjongjangu 2018, ale posádka nakoniec necestovala.

Ladislav Noskovič je slovenský veteránsky atletický rekordér v behoch na 60 a 200 m v hale (2017) i na 100 m vonku a tiež slovenský rekordér v štafete na 4×100 m z roku 2000 (stále platný, čas 39,81 s, zároveň splnený limit na OH v Sydney, štafetu však neposlali).

Erik Noskovič

European Police and Fire Games 2016, Huelva, Španielsko:

1.miesto v tlaku na lavičke

1.miesto v drepoch

2.miesto v zhyboch na hrazde

4.miesto v kajaku na 5000 m

World Police and Fire Games 2017, Los Angeles, USA:

4.miesto v tlaku na lavičke

World Firefighters Games 2018, Chungju, Južná Kórea:

1.miesto v kajaku na 200 m

1.miesto v halovom veslovaní na 1000 m

3.miesto v halovom veslovaní v štafete na 4×500 m

3.miesto v atletike v štafete na 4×100 m

Majstrovstvá Slovenska v rýchlostnej kanoistike 2018:

1.miesto v K1 200 m mužov

1.miesto v K2 200 m mužov

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel