Piešťanská nemocnica si v rebríčku polepšila

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. októbra 2018, 10:00

Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch sa v hodnotiacom rebríčku INEKO za rok 2018 umiestnila medzi 34 hodnotenými všeobecnými nemocnicami na 21. mieste. Z nemocníc rovnakej kategórie v Trnavskom kraji je to však najlepšie umiestnenie.

Nemocnica A. Wintera sa v hodnotení vyšplhala na hranicu prvej dvadsiatky. (Autor: vd)

Hneď za piešťanskou nemocnicou sa zaradili obdobné zariadenia v Galante a Skalici. Z veľkých štátnych univerzitných a fakultných nemocníc na ôsmom mieste z jedenástich skončila trnavská a na šiestej priečke Trenčianska fakultná nemocnica.

INEKO hodnotilo zdravotnícke zariadenie na základe spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosti diagnóz, hospodárenia a transparentnosti.

Nemocnice sú rozdelené do dvoch kategórií. Jednu tvoria všeobecné nemocnice, hodnotili ich spolu 36. Do druhej kategórie inštitút zaradil jedenásť štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. V kategórii všeobecných nemocníc sa na prvom mieste stabilne umiestňuje Ľubovnianska nemocnica, na poslednom mieste je v tomto roku nemocnica v Bojniciach. Medzi štátnymi zdravotníckymi najlepšie hodnotenie dosiahla nemocnica v Banskej Bystrici, na poslednej jedenástej priečke sa umiestnila nemocnica v Košiciach.

Hodnotiaci rating piešťanskej nemocnice dosiahol v tomto roku číslo 48,1, vlani to bolo 42. Konkurencia je však v tomto roku podstatne výraznejšia. Ak by Nemocnica A. Wintera v tohtoročnom rebríčku získala rating 42, padla by takmer až na samé dno hodnotených nemocníc. Minulý rok jej to však stačilo na 22. miesto.

Aj na tom je vidieť, že na skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti v nemocničných zariadeniach majú hodnotiace rebríčky Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy podstatný vplyv. Kým v úvodnom ročníku sa piešťanská nemocnica do hodnotených zdravotníckych zariadení ani nedostala, v ďalších dvoch ročníkoch sa postupne vyšplhala na hranicu prvej dvadsiatky.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava