Masové zneužívanie mestských novín ohrozuje férovú kampaň

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. októbra 2018, 09:00

Veľká časť úradujúcich primátorov a starostov je pred novembrovými komunálnymi voľbami vo výhode. Ovládli radničné noviny, ktoré za obecné peniaze šíria ich propagandu. Ukázalo to v poradí druhé hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín v stovke najväčších miest, ktoré uskutočnila Transparency International Slovensko.

Internetová stránka mestského úradu obsahuje rovnaké články, ako sú zverejňované v schránkovom plátku. © reprofoto

I keď Piešťany zdanlivo takýto problém nemajú, nie je to preto, že by sa mediálna podpora kandidatúry súčasného primátora úplne vytratila a v mestskom periodiku dostávajú všetci rovnaký priestor. Fakt je ten, že mesačník vydávaný mestským úradom s názvom Radnica informuje vyšiel naposledy v máji tohto roka.

Namiesto neho sa však v schránkach obyvateľov objavil plátok až okato velebiaci prácu súčasného vedenia radnice a, naopak, útočiaci na mestské zastupiteľstvo.

Schránkové noviny s názvom Piešťanské novinky ani z hľadiska administratívnych údajov nepôsobia štandardne a po redakcii vydavateľa by ste v Piešťanoch pátrali márne. Vydavateľ totiž sídli v Prešove a podľa evidenčného čísla zoznamu periodickej tlače ministerstva kultúry ako konateľka figuruje Dagmar Kolářová z Trenčína.

Aj po autoroch článkov opisujúcich skvelú prácu súčasného primátora Miloša Tamajku a jeho ľudí vo vedení radnice by ste pátrali márne. V predchádzajúcich vydaniach týchto schránkových novín články vo veľkej miere podpisovala Denisa Súcka. Mala zaručené informácie z radnice. V priamej reči uvádzala vyjadrenia mestských úradníkov, ale v úzkom kolektíve regionálnych novinárov nik ani len netušil, o koho ide.

Neskôr sa objavili medializované informácie, že by sa za menom Denisa Súcka mohla skrývať Tamajkova hovorkyňa Eva Bereczová. Tá však túto skutočnosť nikdy oficiálne nepotvrdila. Fakt je však ten, že v októbrovom vydaní „protamajkovských“ novín figuruje ako zdroj článkov najmä radničná webová stránka piestany.sk. To jasne ukazuje na skutočnosť, že ich spokojne E. Bereczová mohla podpísať, keďže články na mestskom webe piestany.sk, ktoré sú aj v Piešťanských novinkách, písala v podstate jedna a tá istá osoba.

Schránkové proradničné noviny, ktorých financovanie je nejasné.

V skratke zhrnuté. Schránkové noviny, ku ktorým sa radnica nepriznáva, vydáva vydavateľ, ktorý takúto činnosť ani nemá uvedenú v obchodnom registri. Zároveň vydavateľstvo sídli v Prešove, konateľ má trvalý pobyt v Trenčíne, ale intenzívne ich zaujíma piešťanská regionálna politika. Majú z prostredia mestského úradu „zaručené“ informácie. Noviny, ak doslova „nevelebia“ prácu súčasného vedenia mesta, si aspoň „kopnú“ do poslancov.

Z pohľadu vydávania novín je v prípade tohto „proradničného“ periodika zarážajúca aj iná skutočnosť. Printové či internetové médiá si na svoj chod zarábajú predajom reklamného priestoru na svojich stránkach a samotným predajom ich papierového vydania.

Schránkové Piešťanské novinky však na predaji nezarábajú. K čitateľom putujú zadarmo a reklamu v nich nenájdete žiadnu. Otázky tak visia aj nad tým, kto toto „proradničné“ periodikom bez akéhokoľvek zisku vlastne financuje.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava