Beňovského glóbus poputoval do Košíc

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. októbra 2018, 10:00

Už štvrtý rok je súčasťou Dní mesta Vrbové odovzdávanie ocenenia s názvom Beňovského glóbus. Tento rok sa slávnostné oceňovanie uskutočnilo v piatok 12. októbra v Kultúrnom dome vo Vrbovom.

Milan Antol získal ocenenie za muzikál o Móricovi Beňovskom. (Autor: am)

Do sály prišli obyvatelia, predstavitelia mesta, ale i vzácni hostia zo Spišského Podhradia a z českého Vítkova, čo sú družobné mestá Vrbového. Ocenenie mal opäť získať človek, ktorý sa zaslúžil o prezentáciu života a osoby Mórica Beňovského na Slovensku či vo svete. A skutočne tak i bolo. Do publika zasadli tvorcovia muzikálu s názvom Móric Beňovský na čele s režisérom, autorom libreta a spoluautorom hudby Milanom Antolom. Práve on sa stal novým laureátom Beňovského glóbusu.

Ako nám po skončení programu prezradil, Beňovského glóbus bol pre neho nezabudnuteľným zážitkom a zaspomínal si na obdobie, keď bol vo Vrbovom naposledy. „Hľadal som vo Vrbovom priestory, atmosféru, vlastne čo všetko spôsobilo, že z tohto prostredia sa zrodil Móric Beňovský, ktorý pre mňa vtedy hral veľmi dôležitú úlohu, aby som sa pustil do písania muzikálu a štartovania celého projektu. Teraz som sa sem vrátil po viac ako desiatich rokoch, do atmosféry úžasných ľudí, kde som bol ocenený glóbusom Mórica Beňovského. Je to pre mňa nezabudnuteľný večer. Ďakujem Vrbovčanom,“ povedal M. Antol, ktorý je v súčasnosti šéfom činohry košického Štátneho divadla.

Napriek tomu, že predstavenie sa už nehrá, M. Beňovského stále považuje za akéhosi svojho „kamaráta“. „Na začiatku som si myslel, že som objavil Ameriku, že o ňom skoro nikto nevie, a zrazu som aj z poznaní publikácií, ktoré práve v tomto meste vyšli, zistil, že je to obrovská osobnosť, o ktorej už mnohí umelci v histórii písali, tvorili,“ zaspomínal laureát ocenenia.

Povedal si preto, že práve muzikál bude možno niečo také, čo tu ešte nebolo. „Tým spoznávaním som našiel fantastického dobrodruha, ktorý dokázal prejsť cez množstvo prekážok, či to bola cesta cez Sibír, útek z Kamčatky. Myslím si, že aj prostredníctvom umeleckých diel treba o Móricovi rozprávať. Treba o ňom hovoriť cez odborné publikácie, ale aj takou populárnejšou formou, akou divadlo a muzikál bezpochyby je,“ zamyslel sa M. Antol.

Ako uviedol, glóbus si vystaví na to najcennejšie miesto a bude spomínať nielen na večer vo Vrbovom, ale aj na celé obdobie, ktoré s Móricom prežil. A muzikál možno ožije opäť. „Posielal som ho do zahraničia a možno sa dostane aj na stôl Andrew Lloyd Webera. Takže ktovie, možno že Móric Beňovský zasa bude cestovať,“ dodal nový držiteľ glóbusu.

Nie glóbusy, ale ďalšie ocenenia si v piatkový podvečer odnášali aj ďalší tvorca muzikálu. Na pódium vystúpil autor textov piesní Vladimír Krausz, choreografka Ivana Kučerová, spoluautor hudby Adrián Harvan a spevák Igor Timko, líder skupiny No Name, ktorý si v muzikáli zahral postavu Stepanova.

Primátorka mesta Ema Maggiová zaspomínala, ako si predstavenie v minulosti pozreli: „Nám sa podarilo vidieť tento muzikál v Bratislave. Z Vrbového vtedy išiel plný autobus. Môžem povedať, že je to veľmi pekné dielo a pán Antol si toto ocenenie naozaj zaslúžil.“

Primátorka večer zhodnotila pozitívne. „Podľa aplauzu bol tento rok excelentný. Síce sa hovorí, že do tretice všetko dobré, tentoraz to bolo do štvorice,“ skonštatovala E. Maggiová. Iste sa o to postaral aj Art Music Orchestra, ktorý počas koncertu zahral širokú paletu vokálnych aj inštrumentálnych skladieb, pričom zazneli slovenské i zahraničné veľké hity.

Na pódiu sa v závere predstavenia predviedli aj pôvodom vrbovskí operní speváci. „Doma sa vždy spieva fantasticky, pretože Vrbovčania na svojich nedajú dopustiť, sú na nich hrdí a vždy je tu úžasná atmosféra,“ uviedla Jana Bernáthová. Podobne nadšený bol jej spevácky partner Marek Tokoš: „Takéto publikum, aké sme tu dnes mali, sa stretne naozaj málokedy. Myslím si, že aj ten koncert bol celkom dosť pestrý, takže dúfam, že sa ľuďom páčil, a my sme určite šťastní, že nás znova zavolali domov.“ Oboch umelcov zaradili aj do novej Jubilejnej knihy mesta Vrbové medzi jeho významných rodákov.

Zábava pokračovala s Duom E.M.I. na nádvorí Beňovského kúrie.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav