Nebezpečenstvo v okolí školy na Mojmírovej ulici

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. októbra 2018, 11:00

Aj tak by sa dala nazvať situácia okolo bývalého hotela Abako na Sadovej ulici v Piešťanoch. Polorozpadnutá budova je síce zadebnená a nedá sa dostať dovnútra, v jej okolí sú ale porozsýpané sklené črepy. Ani nie pár metrov od múrov starého hotela sa nachádza nová oddychová zóna pre deti v školskom klube na Základnej škole Mojmírova a tiež športové ihrisko.

Problémom je aj množstvo sklených úlomkov rozsypaných okolo objektu. (Autor: dan)

Cestu okolo budovy hotela navyše denne využíva množstvo ľudí. Či už rodičia pešo, na bicykloch, alebo autami, ale aj samotné deti na ceste do či zo školy.

Keďže budova je zadebnená, nezdržujú sa v nej ani v jej okolí žiadni bezdomovci. Problém ale predstavuje samotný objekt, či skôr jeho rozbité a vypadávajúce okná. Veľké sklené črepy visia z okien priamo nad hlavami okoloidúcich. Stačí silnejší vietor a dajú sa do pohybu.

Problémom je, samozrejme, aj množstvo sklených črepov a úlomkov rozsypaných okolo bývalého hotela. Práve tam, kadiaľ chodia deti. Stačí, aby niektoré z nich pri nepozornosti spadlo, a následky ho neminú. S hotelom bojuje aj ZŠ Mojmírova, zatiaľ však bezvýsledne. „Pýtal som sa aj na meste a netuším, kto je majiteľ. Na jar objekt vypratávali, tak som sa potešil, že sa s tým niečo deje, ale odvtedy to tu stojí. Žiakov vystríhame, aby si tam dávali pozor,“ povedal riaditeľ školy Rudolf Kollár.

Ak však budova nie je majetkom mesta a ohrozuje občanov, dosah na ňu má stavebný úrad. Na mestskom úrade nám povedali, že hotel dostal informáciu, aby si okolie upratal. Vraj to aj spravil, ale črepy sú tam naďalej. „Okná vraj rozbíjajú deti z priľahlej školy, tak nám povedal majiteľ. Prístupová cesta je totiž súkromná, a aj tak okolo hotela po nej chodia deti i rodičia. Firme, ktorá vlastní hotel, sme odporučili, aby si pozemok oplotila, dodnes sa však tak nestalo,“ uviedla referentka oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta Beáta Bednáriková.

Sklo z rozbitých okien bývalého hotela Abako ohrozuje okoloidúcich.

Oplotenie hotela a príslušného pozemku by bolo skutočne asi najlepším riešením, keďže za hotelom na trávnatom pozemku sú kanály a šachty do zeme úplne bez poklopov. Vo vysokej tráve tmavé diery ani nevidieť, ľahko sa môže stať nešťastie.

Hotel podľa posledných informácií z mestského úradu vlastní realitná spoločnosť so sídlom v Banskej Bystrici, ktorá je však v likvidácii, a prebrala ju iná spoločnosť, ktorá je v reštrukturalizácii. V oboch realitných spoločnostiach figuruje meno rovnakej osoby, ku kontaktu a napokon aj k vyjadreniu sme sa však nedostali.

Najlepšie by bolo, keby občania i deti v záujme vlastného zdravia a bezpečnosti prestali súkromnú cestu okolo hotela používať.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland