Bielu palicu nerešpektovalo 24 vodičov

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. októbra 2018, 13:00

Slabozraký muž ostal stáť na okraji chodníka. Bielou palicou hľadal obrubník i priechod. Chcel prejsť na druhú stranu cesty a tak sa započúval. Zvyškami zraku zisťoval či môže ísť. Predpažil ruku s palicou asi do výšky pása. Celé to trvalo len asi päť sekúnd. Autá, čo sa blížili k priechodu pre chodcov na Hlbokej ulici v Piešťanoch sa mihali jedno za druhým. Dvestoštyridsaťtri vodičov mužovi čo dobre nevidí zastalo. Tí dostali pochvalu a letáčik. No oproti minulému roku sa zvýšil až dvojnásobne počet arogantných a nevšímavých šoférov. Signály slepca nerešpektovalo až 24 agresorov.


Figurantovi auto tentoraz zastalo, išlo o disciplinovaného vodiča. A tak si František Kopca mohol pokojne prejsť cez cestu. (Autor: vd)

Niektoré autá zastali, niektoré nie, zo sanitky vyšiel vodič v strednom veku, aby mu pomohol prejsť na druhú stranu.  Mladá mamička s kočíkom sa tiež ponúkla, že mu pomôže. No našiel sa aj taký, čo trúbil a prešiel bez zastavenia.

Slabozraký muž len čo vstúpil na priechod, bielou palicou systematicky kopíroval zebru, veď čo ak by práve na priechode bola nejaká prekážka?  Takto sa  člen Únie nevidiacich a slabozrakých Ján Adamec striedal s kolegom Františkom Kopcom a dve hodiny chodili obaja hore dolu. Bolo to v pondelok 15. októbra dopoludnia . Deň, keď spolu spoločne so štátnou políciou napĺňali a preverovali v rámci svetového Dňa bielej palice už niekoľko rokov opakovaný projekt.

Ján Adamec si kráča cez priechod neohrozene. Aj tu je vodič super spoľahlivý.

 Kúsok od priechodu, na lavičke sedel šéf piešťanskej charity Ján Pastorek. Viedol evidenciu, aby zdokumentoval akciu čo najpresnejšie.

Ján Pastorek, šéf piešťanskej akcie si všetky vozidlá zapisoval.

Jeho manželka spolu s ďalšími členkami únie či charity robili osvetu o kúsok ďalej, kde autá zastavovali policajti, aby vodičom vysvetlili, o čo ide. A aby ich poučili,  napomenuli či pochválili.

Polícia zastavovala autá. Vodičov chválila alebo hanila.

„To, že z 267 vodičov až 24 nezastalo nie je potešiteľné. Oproti minulosti sa teda počet nevšímavých vodičov zvýšil až o polovicu,“ zdôraznil J. Pastorek a vyjadril presvedčenie, že práve táto preventívna akcia má zmysel a aj vďaka nej pomôžu v predchádzaní nehôd a zrážkam nevidiacich či slabozrakých ľudí. Pre nich je biela palica stále, aj navzdory rôznym informačným technológiám a signalizáciám, tým najspoľahlivejším pomocníkom v orientácii. Ak pravda nemajú k dispozícii napríklad vodiaceho psíka.  Lenže nie každý si ho môže dovoliť. Dobre vycvičený pes vyjde aj na viac ako dvetisíc eur.

Členky Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska asistovali polícii.

„Ľudia sú stále v strese. Ja sám som si vyskúšal v čase, keď na cestách nie je veľa áut ísť po určitom úseku  predpísanou rýchlosťou a potom na tom istom úseku som pridal a šiel deväťdesiatkou. Hádajte koľko času som získal?  Niečo cez minútu tridsať. Stojí to zato, riskovať život za tak malú úsporu času? Radím každému vodičovi, stiahnite nohu z plynu.  Domov prídete zdraví a nikomu neublížite,“ povedal príslušník polície, ktorý sa v ten deň podieľal na akcii. Tá v rámci Trnavského kraja dopadla nie veľmi ružovo.

Aj táto dvojica Piešťancov učila, ako rešpektovať bielu palicu.

Podiel áut, ktoré nezastavili, bolo až 15,5 percent. Najhoršie dopadli Košice, kde sa číslo vyšplhalo až nad 30,1 percent, za nimi skončila Bratislava s 29,7 percentami.  Najohľaduplnejší vodiči voči nevidiacim boli Banskobystričania s 12,2 percentami.

Viera Dusíková

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav