Víťazom našej ankety sa stal Roman Chudý

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. októbra 2018, 10:00

Na internetovej stránke Piešťanského týždňa ste mohli v uplynulých dvoch týždňoch zahlasovať za kandidáta, ktorý by sa podľa vás mal stať v novembrových voľbách piešťanským primátorom. V ankete sme uviedli všetkých deväť riadne zaregistrovaných uchádzačov.

Do piatka 5. októbra v ankete pribúdali hlasy rovnomerne, bolo ich 221. Víkendový hlasovací „boom“ priniesol Pavlovi Vermešovi 190 falošných hlasov. Po odrátaní falošných hlasov sa výsledný počet hlasujúcich ustálil na počte 505. © apt

Obdobnú anketu sme zverejnili aj v júni a boli v nej mená štyroch kandidátov, ktorí už vtedy netajili svoj zámer uchádzať sa o post primátora. Obe ankety boli teda iné, avšak v oboch prípadoch sa objavila rovnaká snaha ich zmanipulovať.

Júnová anketa a súčasná mali spoločné len tri mená. Štvrtý Tomáš Hudcovič z júnovej ankety totiž i napriek dlhodobo prejavovanému záujmu o post primátora si to v priebehu leta rozmyslel. Vo voľbách nekandiduje ani len za poslanca.

Naopak, k trojici už vtedy známych záujemcov Milošovi Tamajkovi, Petrovi Jančovičovi a Pavlovi Vermešovi pribudli v októbrovej ankete ďalší šiesti, ktorí sa v septembri zaregistrovali u volebnej komisie za oficiálnych kandidátov na primátora – Roman Chudý, Miroslav Juriš, Stanislav Polonský, Zuzana Svrčeková, Martin Valo a Samuel Vavrík.

V oboch anketách dochádzalo k snahe o ich manipuláciu. Boli síce chránené proti opakovanému hlasovaniu z jediného zariadenia, avšak zároveň ostali jednoducho prístupné pre hlasovanie širokej verejnosti bez komplikovanej registrácie a zadávania osobných údajov.

Mobilný telefón či počítač pripojený na internet má svoje jedinečné „identifikačné číslo“, ktoré sa vo svete počítačových technológií nazýva IP adresa. My sme našu anketu zabezpečili tým, že z každej IP adresy bolo umožnené hlasovať len raz.

A práve takéto zabezpečenie sa už po druhýkrát pokúsil niekto obísť pomocou anonymizujúceho webu, ktorý dokáže pri každom prihlásení sa naň vygenerovať inú IP adresu tomu istému zariadeniu. Tým sa podvodníci snažili vytvoriť dojem, že hlasuje množstvo iných zariadení pripojených na internet.

Má to však jeden veľký háčik. Spočíva v diletantizme podvodníka, ktorý chcel našu anketu týmto spôsobom zmanipulovať. Pridať veľké množstvo hlasov sa mu síce podarilo, ale IP adresa z anonymizujúceho webu je absolútne iná ako IP adresa z regulárneho zariadenia. O tom, že sa niekto pokúša s našou anketou manipulovať, sme tak vedeli už od víkendu 6.-7. októbra.

Anketa v piatok pred príchodom falošných hlasov

Na falošné hlasy sme upozornili

V pondelok ráno 8. októbra sme na naše zistenia upozornili Pavla Vermeša, nakoľko jemu v nedeľu 7. októbra od 18.52 do 22.38 h pribudlo až 190 falošných hlasov, pričom za celý predchádzajúci týždeň, čo bola anketa funkčná, to bolo len šesť hlasov z reálnych IP adries. Vďaka podvodným hlasom sa tak z hĺbky našej ankety P. Vermeš vyhupol na druhé miesto v priebehu jediného večera.

„S takýmto hlasovaním nemám nič spoločné, ale páči sa mi, že ma má niekto tak veľmi rád,“ reagoval na naše informácie P. Vermeš. Zároveň nás žiadal, aby sme hlasovanie nechali tak ako je, teda aj s podvodným hlasmi z anonymizujúcich IP adries.

V nedeľu rovnako vo večerných hodinách pribudli podvodné hlasy v počte 45 aj prvému v našom rebríčku, Romanovi Chudému. Rovnako ako Vermešovi sme mu túto skutočnosť oznámili. „Ide jednoznačne o snahu ma diskreditovať, preto vás žiadam uvedené hlasy odrátať,“ reagoval R. Chudý.

Veľké množstvo podvodných hlasovaní – celkovo 85 – sa objavilo i u súčasného primátora Miloša Tamajku, ktorý obsadil v manipulovanej ankete štvrtú pozíciu. Falošné hlasy sa u neho objavili už v sobotu 6. októbra, pokračovali v nedeľu a prichádzali aj v pondelok. Bohužiaľ, reakciu M. Tamajku vám priniesť nevieme, nakoľko ten ešte pred dvomi rokmi Piešťanskému týždňu písomne prostredníctvom hovorkyne Evy Bereczovej oznámil, že s nami komunikovať nebude.

Anketa s falošnými hlasmi

Z prvej štvorky nám tak zostal Peter Jančovič. V zmanipulovanej ankete mu pripadla tretia pozícia, avšak v jeho prípade bez jediného pokusu o hlasovanie z podvodných IP adries.

Hlasovanie sme zastavili v piatok 12. októbra v podvečerných hodinách a falošné hlasy odrátali. Do nášho hlasovania sa zapojilo 505 hlasujúcich z reálnych IP adries, pričom prvenstvo získal R. Chudý so 45 percentami hlasov. Na druhej pozícii sa umiestnil P. Jančovič so ziskom 27 percent hlasov. Tretí v poradí bol M. Tamajka (7 %), štvrtý skončil P. Vermeš (6 %). Piata priečka patrí Z. Svrčekovej (5 %), šiesta S. Vavríkovi (4 %) a siedma M. Valovi (3 %). M. Juriš a S. Polonský si rozdelili každý po dve percentá hlasov.

Anketa po odrátaní falošných hlasov

Na záver dodáme, že ak by sme chceli falošné hlasovanie úplne vylúčiť a docieliť, aby mohli hlasovať len Piešťanci, museli by sme hlasovanie podmieniť povinnou registráciou so zberom osobných údajov hlasujúcich. To však nie je a nebolo naším úmyslom. Zároveň sme presvedčení, že stať sa virtuálnym primátorom Piešťanského týždňa nikomu nezaručuje, že sa hlavou mesta stane aj reálne a vyhrá politickú súťaž v komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia 11. novembra.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel