Parkovanie po piešťansky

  • Editoriál / Blogy
  • 16. októbra 2018, 09:00

V predchádzajúcom vydaní našich novín sme okrem iného uverejnili aj článok s názvom „Dopravná značka len ako strašidlo pre neznalých“. Text sa týkal umiestnenia zvislej dopravnej značky, ktorá zakazuje zastavenie, ale i státie na Vajanského ulici.

Značka by mohla byť v poriadku, avšak radniční úradníci pod ňu umiestnili dodatkovú tabuľu, že parkovať môžu držitelia akejsi identifikačnej karty. Náčelník mestskej polície Marcel Mihalik sa v článku vyjadril, že táto dopravná značka je zmätočná a preto polícia jej nerešpektovanie nepokutuje.

Po zverejnení článku sa objavili rozhorčené reakcie, v ktorých naši čitatelia tvrdili, že oni majú inú skúsenosť a pri zaparkovaní na Vajanského ulici pokuty dostali.

Chcem však poukázať, že do zmätočnej situácie motoristov, ale aj mestských policajtov dostali mestskí úradníci, ktorí si namiesto riadneho legislatívneho procesu v mestskom zastupiteľstve prácu zjednodušujú a vymýšľajú vlastné dopravné značky.

Nespochybňujem, že problémy s parkovaním v centre mesta sú. A ani nespochybňujem právo mať kde v centre mesta zaparkovať vozidlo pred vlastným domom. Kritizujem však, ako túto problematiku riešia úradníci. Vymýšľaním vlastných pravidiel navodzujú v parkovaní chaos. Dodatkové tabule v znení „Okrem držiteľov identifikačnej karty“, „Vyhradené len pre obyvateľov ulice…“ a podobne nie sú na území kúpeľného mesta platné. Na to, aby mohli platiť, by muselo zastupiteľstvo prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by riešilo napríklad takzvané rezidenčné parkovanie.

Zatiaľ však platí len všeobecne záväzné nariadenie, ktoré v meste rieši parkovacie zóny za úhradu. To jest, každý kto si zaplatí v parkovacom automate či formou ročnej parkovacej karty, má právo na vyznačenom mieste zaparkovať.

Vodič môže zaparkovať aj na každom mieste mimo platiacej zóny, ktoré je označené dopravnou značkou ako parkovisko. Zaparkovať môžete aj na miestach, kde to nie je zakázané v zmysle zákona o premávke na cestných komunikáciách.

A v prípade, ak parkovanie upravuje úradníkmi vymyslená dodatková tabuľa a mestská polícia vás chce za to pokutovať, moje odporúčanie znie: Nezaplatiť pokutu na mieste a žiadať, aby ste boli riešení v správnom konaní, v ktorom už musí mestská polícia písomne, ale hlavne paragrafovo zdôvodniť udelenie pokuty. A konkrétne v prípade Vajanského ulice budete veľmi príjemne prekvapení, že vám polícia pokutu nedá.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava