To, čo sa pri Piešťanoch pred rokmi začalo, dnes chráni operence na celom Slovensku

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 15. októbra 2018, 18:00

Príbeh ochrany vtáctva pred nárazmi do elektrického vedenia sa na Slovensku začal písať v roku 2012 pri Piešťanoch. Tento projekt sa dnes už rozrástol na 77 kilometrov úsekov elektrických vedení na celom Slovensku a do konca tohto roka bude na nich umiestnených až osemtisíc kusov prvkov, ktoré ochraňujú operence pred osudným nárazom.

Prvé „zviditeľňovače“ elektrického vedenia na Slovensku boli umiestnené v roku 2012 za Piešťanmi smerom na Drahovce. © dravce.sk

V zimných mesiacoch v roku 2012 na poliach medzi Piešťanmi a Drahovcami nachádzali miestni množstvo uhynutých labutí, ktoré pri vzlietaní narážali do elektrických vedení. Na jeseň toho istého roka Ochrana dravcov na Slovensku a Západoslovenská energetika spoločne odštartovali etapu aktivít dovtedy u nás nevídanú a na elektrické vedenie pri Piešťanoch nainštalovali výstražné prvky na ochranu vtáctva proti nárazom. Po ôsmich rokoch spolupráce ochranárov s energetikmi je v rizikových lokalitách týmto spôsobom vybavených až 77 km elektrických vedení.

Pri príležitosti Európskych dní vtáctva, ktoré oslavujeme počas najbližšieho víkendu, zverejnila Ochrana dravcov na Slovensku aj mapu ekologizovaných úsekov vedení, aby si ich mohla pozrieť i verejnosť. Teraz je totiž na takéto prechádzky ideálny čas – v období jesennej migrácie sa vtáky zhlukujú do kŕdľov a predvádzajú milovníkom prírody jedinečné divadlo.

Nárazy vtákov do drôtov súvisia s tým, že elektrické vedenia sú v krajine iba niekoľko posledných desiatok rokov. Vták nie je vždy schopný zaregistrovať prekážku pred sebou včas a následne dôjde k nárazu do vedenia. „Podrobným monitoringom sme zistili, že najčastejšie sa to stáva v územiach, v ktorých elektrické vedenie križuje potravné a hniezdne biotopy, prípadne ak takéto vedenie leží kolmo k hlavnej migračnej trase alebo križuje vodný tok. Preskúmali sme sedemtisíc kilometrov nadzemných elektrických vedení typu 22 kV a 110 kV a identifikovali sme úseky s najvyšším rizikom nárazu. Na nich prebieha inštalácia zviditeľňovacích prvkov – tzv. odkloňovačov letu vtákov. Existujú viaceré produkty, v rámci projektu LIFE Energia sa využíva oranžová špirála, FireFly a čierno-biele lamely,“ hovorí Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Do konca roku 2018 rozmiestnime 8000 prvkov a bezpečných bude 77 km vedení v trinástich Chránených vtáčích územiach, čím ročne pred nárazom zachránime minimálne 600 vtákov v spoločenskej hodnote 1,5 milióna eur. Zároveň pozývame milovníkov prírody, aby spolu s nami skontrolovali účinnosť inštalovaných prvkov. Práve teraz, počas jesennej migrácie vtáctva, je veľmi vhodné obdobie. Stačí zdokumentovať prirodzené správanie a reakciu vtáctva. Pôsobivé sú prelety kŕdľov a formácie, ktoré sú badateľné častejšie ako inokedy. Najlepšie fotografie a videá z terénu zverejníme na Facebooku a niekoľkých autorov odmeníme,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pozorovať, ako tieto odkloňovače fungujú v piešťanskom regióne, sa dá na poliach po ľavej strane cesty smerom na Drahovce.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj