Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 13. októbra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kde som vlastne doma? Už takmer štyri desaťročia bývam v Trenčíne a cestu medzi mojím rodným mestom a aktuálnym bydliskom som za tie roky riadne vyleštil.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Aj minulý týždeň. Povinností a udalostí sa udeje vždy dosť na to, aby frekvencia kmitočtu môjho cestovania medzi mestami neklesala. Stačí, ak sa chcem stretnúť s Paľkom Jurákom, aby sme pripravili reláciu, alebo mám chuť na kávu v kruhu priateľov, navštívim brata, zájdem na golf prebehnúť deväť jamiek. Alebo sa len tak prejdem mestom. Mojím mestom. Usilovne točím hlavou, aby som pozdravil okoloidúcich známych a priateľov. Mám to šťastie, že som sa neodsťahoval z môjho mesta ďaleko. Kontakty a priateľstvá sa nepretrhli, som stále v úzkom dotyku s dianím v meste a jeho pulzom života. Hoci ľudia sa menia a aj mesto dostáva inú tvár.

Minulý týždeň mi zazvonil telefón. Na druhom konci „drôtu“ sa ozval známy hlas i známe meno. Z obdobia pomerne častých stretnutí ľudí podobných záujmov ostali len spomienky. Na blízkych, na spoločné chvíle, na spoločné záujmy, v ktorých dominovala hudba. Aj teraz bola témou rozhovoru. „Ostalo mi tu množstvo platní a nahrávok, rada by som vedela, či za niečo stoja a čo sa dá s nimi urobiť,“ prezradila manželka môjho priateľa. Zastavil som sa na chvíľu. Bolo to vzácne stretnutie. Zmenili sme sa, veď za desiatky rokov… Dozvedel som sa, že počúvajú naše rádio a že sa im naša hudba páči. Je dobre, že máme v meste „naše“ rádio… Otázka – kde som vlastne doma – ma po tomto príjemnom zážitku prepadla ešte intenzívnejšie. Samozrejme, to najdôležitejšie je rodina a teplo domova je nenahraditeľné. Ale mať na svete ešte jedno miesto, ku ktorému nás viažu najkrajšie spomienky na mladosť, na lásky, na priateľov, je vzácnosť. Mať miesto, o ktorom môžeme povedať, že sme tam stále „ako doma“, je obrovské bohatstvo.

Októbrovou témou na domácej džezovej scéne sú Bratislavské jazzové dni. V dňoch 19.-21. októbra bude Incheba burácať zmesou amerického a európskeho džezu. Do elitnej spoločnosti sa zaradí v nedeľu aj Peter Lipa a jeho band. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom „džezákov“ a my vás budeme o ich programe a priebehu už budúcu nedeľu informovať. Do pozornosti dávam aj trochu nezvykle zaradený koncert na 28. októbra, keď do Bratislavy príde John Scofield Combo 66.

Na svetovom trhu sa objavuje viacero skvelých noviniek, ktoré nám nemôžu uniknúť a my vám ich v najbližšej relácii predstavíme. Z Festivalu Doda Šošoku si určite pamätáte amerického speváka menom Sachal Vasandani. Sme stále v kontakte, Piešťany sú pre neho príjemnou spomienkou a poslal mi novučičký album s názvom Shadow Train. Tony Bennett a Diana Krall vydali album nezabudnuteľných duetov pod titulom Love Is Here To Stay. Cecile McLorin Salvant nahrala album Window a Yellow Jackets predstavia v Bratislave na BJD nový album Raising Our Voice. V budúcej relácii Podoby džezu bude teda veľa noviniek a nebudú chýbať aktuálne informácie a novinky zo slovenskej džezovej scény.

Na stretnutie v nedeľu na Rádiu Piešťany o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava