Jeseň v záhrade s astrami i okrasnými trávami

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 13. októbra 2018, 11:00

Máte okrasnú záhradu a túžite sa v nej ešte troška realizovať aj v tieto dni? Inšpirujte sa radami odborníka Jozefa Šimka z Piešťan.

Záhradu môžete mať rozkvitnutú aj v jesenných mesiacoch. © Jozef Šimko

K najkrajším trvalkám kvitnúcim na jeseň patria astry s bohato olistenými trsmi. Žiarivé súkvetia môžu byť fialové, ružové alebo takmer bordové. Ešte aj v tomto období si rastlinu možno v kvitnúcom stave kúpiť a vysadiť. Predpokladom dlhovekosti a vitality je miesto na slnku alebo v polotieni a humózna, mierne vlhká pôda. Ide o pomerne vysokú trvalku. Dorastá aj do výšky asi 130 cm, preto jej poskytnite pevnú oporu.

V tieto dni môžete do záhrady vysadiť cibule na jar kvitnúcich cibuľovín. Vysádzajú sa vždy do skupín, najmenej šesť cibuliek, nie je však vhodné miešať rôzne kultivary. Cibuľa by mala vždy smerovať špičkou hore, pričom by mala byť zakrytá vrstvou zeminy, ktorá zodpovedá dvom jej hrúbkam. Cibule by sa mali ideálne vysádzať do hlinitopiesočnatej pôdy obohatenej preosiatym kompostom a zrýľovanej do hĺbky asi 25 cm. Miesto by malo byť slnečné, prípadne polotienisté. Po výsadbe je potrebné ho udržiavať vo vlhku.

Trávnik pravidelne koste na výšku približne päť centimetrov. Dôležité je aj jeho zavlažovanie, najmä za suchšieho a teplejšieho počasia. Na jeseň si môžeme trávnik prihnojiť špeciálnym hnojivom s vyšším obsahom draslíka. Pravidelné hnojenie však už nie je potrebné. Koncom leta je tiež ideálna príležitosť odstrániť z trávnika všetky nežiaduce trváce buriny, prípadne mach. Pozor dajte aj na prvé padajúce lístie, ktoré treba z trávnika spolu s ďalším biologickým odpadom okamžite odstrániť. Začiatok jesene je zároveň vhodný na jeho založenie.

Zaujímavé sú na jeseň výsadby okrasných tráv. Voľte kompaktne rastúce druhy, zaujímavé vyfarbením či habitusom. Je dobré, ak ide o jedince dobre znášajúce teplo a sucho, keďže spevnené plochy sú charakteristické kumuláciou tepla. Nezabúdajte, že do mestskej záhrady sa hodí menej rastlinných druhov, kým vo vidieckej môže byť ich paleta oveľa pestrejšia. Samozrejme, nemusí ísť len o kvitnúce druhy trvaliek, ale aj o okrasné listami. Veľmi pekné sú nižšie druhy okrasných tráv, napríklad kostravy Festuca a iné.

Jozef Šimko

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila