Ak chcete omladnúť a byť fit, jedzte jablká

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 13. októbra 2018, 10:00

Záhradkári, máte už jablká obrané? Ak nie, najvyšší čas. Ak áno, dobre ich uskladnite, aby vytrvali svieže až do jari. A ak žiadne jablká nemáte, vyberte sa do sadov, ktoré ponúkajú samozber. Aj v okolí Piešťan také nájdete. A možno, keďže ich je tento rok požehnane, vás na oberačku zavolá i sused, ktorý sa už nevládze na rebrík či strom vyštverať.

V jablkovom sade si vyberajte menej sfarbené odrody, vraj vydržia dlhšie. (Autor: vd)

Mimochodom, viete o tom, že jablko obsahuje až trinásť rôznych vitamínov? Ak chcete omladnúť, jedzte jablká. Ich šupka i dužina pôsobí omladzujúco. Jabĺčko má zázračnú schopnosť pri regenerácii po chorobách, znižuje cholesterol aj hladinu cukru v krvi. Ak trpíte bolesťami hlavy – skúste sa liečiť jablkom. Pomáha aj pri závratoch a účinné je nielen pri hnačke, ale aj zápche. Tu však treba rozdeľovať podľa chuti. Sladké pomôže proti hnačke, kyslé, ak máte problémy s vyprázdňovaním čriev.

Jablká ponúkali svojim deťom už staré mamy, keď si ich ratolesti nechceli umývať zuby alebo ak ochoreli. Vedeli, že je v nich sila, ktorá im pomôže zvládnuť zdravotné problémy. Jablko je totiž známe ako prírodná zubná pasta.

Jablko obsahuje už spomenutých trinásť vitamínov, sú to tieto: A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín. Prevažná časť vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablká konzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extra dávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka – práve v nich je uložený aj tento stopový prvok. Vitamín A posilňuje imunitný systém. Vitamíny skupiny B pôsobia proti vypadávaniu vlasov, udržujú pokožku pružnú, pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a s koncentráciou. Vitamín C potrebujeme na tvorbu tkaniva, stavbu zubov a kostí. Jeho nedostatok môže viesť k malátnosti a depresiám. Kyselinu listovú potrebujeme na tvorbu červených krviniek.

Jabĺčka majú až trinásť vitamínov, čistia aj organizmus.

Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú vysoký obsah vody (až 84 percent) a málo sacharidov. Mimoriadne bohaté sú aj na stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 percent vlákniny.

A čo odporúčajú záhradkári? „Keď sa rozhodujete, aké jablko si zadovážiť či kúpiť v obchode, nehľadajte príliš vyligotané, vyfarbené plody. To menej farebné, prirodzené, bude zdravšie, menej chemicky ošetrované. A pre rýchlu konzumáciu môže mať i nejakú kozmetickú chybu, hoci aj červíka v jadrovníku, ten sa dá vykrojiť. A máte istotu, že toto jablko nebolo striekané, lebo aj červíkovi chutí,“ uviedol pestovateľ z obce Banka.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland