Dom umenia zaplnili českí panovníci s manželkami

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 11. októbra 2018, 16:00

Piešťanské rendezvous je oficiálne otvorené a spolu s ním aj výstava Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr. Slávnostnou vernisážou ju v piešťanskom Dome umenia sprístupnili v utorok 2. októbra. Poprezerať si ju môžete až do 28. októbra, no určite sa tam zastavte čo najskôr. Možno vám jedna návšteva stačiť nebude a panovníkov si budete chcieť prezrieť viackrát.

Jarmila Haldová vytvorila skutočne unikátnu zbierku. (Autor: am)

„Dnes sme touto vernisážou otvorili 20. ročník česko-slovenského festivalu Piešťanské rendezvous. Dvadsiaty rok budú pod strechou Domu umenia počas dvoch mesiacov randiť českí, moravskí a slovenskí umelci. Tých festivalových oblastí je niekoľko a jedna z nich je výtvarná sekcia. Každý rok nám ju obohacujú diela umelcov z Česka, ktorých do Domu umenia privádza pán Jiří Vodrážka, dlhoročný šéf Českého spolku v Trnavskom regióne,“ povedala na úvod riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Do Zrkadlovej siene zavítali desiatky milovníkov výtvarníctva a so záujmom si prezerali pestrofarebné exponáty. „Výtvarné umenie nie sú len obrazy či sochy, a to si uvedomujeme. Tento rok sme sa teda rozhodli pri príležitosti stého výročia založenia prvej Československej republiky a 20. výročia Piešťanského rendezvous osloviť Jarmilu Haldovú, ktorá v Dome umenia vystavila 118 postáv,“ uviedol Jiří Vodrážka.

Stoosemnásť postáv tvoria podobizne panovníkov a ich manželiek. Všetko sa začalo pred viac ako desiatimi rokmi. „Požiadali ma, aby som vytvorila sériu reliéfov svätcov pre nevidomých. Bolo to také jednoduchšie, pretože som tvorila tak, aby boli pre nich zrozumiteľné. Napokon sa to podarilo, no trochu ma mrzelo, že nemôžem viac uplatniť napríklad farbu,“ dodala autorka Jarmila Haldová.

Keďže chcela použiť nielen viac farieb, ale aj detailov a prví svätci boli panovníckeho rodu, prepracovala sa napokon k tvorbe panovníkov, kde sa ako správna žena mohla pohrať aj s tvorbou dobových kostýmov. „Prvý panovník, ktorého som vytvorila, bol Jiří z Poděbrad, pretože to bola postava, ktorá ma od mala zaujímala. Ďalší bol Karol IV., najslávnejší panovník. Potom bolo akési výročie Rudolfa, tak som vytvorila Rudolfa. A neskôr som si uvedomila, že to treba robiť systematicky,“ prezradila J. Haldová. Začala teda od pražského kniežaťa Bořivoja, o ktorom už musela bližšie informácie zisťovať u historika.

Ako poznamenala riaditeľka Domu umenia, expozícia sa divácky azda ani nedá jednorazovo obsiahnuť. Stojí však zato si ju prezrieť a pravdepodobne zaujme i deti. „Táto reliéfna tvorba na mňa pôsobí rozprávkovo. Síce vieme, že v histórii to nie vždy tak bolo, okamihy neboli vždy len rozprávkové. No myslím si, že táto expozícia, kus českej histórie, poteší malých aj veľkých,“ dodala E. Bjeloševičová. Do Domu umenia si tak môžete odskočiť napríklad v rámci popoludňajšej prechádzky.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj