Striebornička tancovala v Grécku, môže tiež v Južnej Amerike

  • Mladí dnes / Školy
  • 10. októbra 2018, 18:00

Len pred pár dňami sa z gréckeho ostrova Thassos ozýval aj slovenský folklór. Na multižánrovom festivale s názvom Emerland Islands ho prezentovali jediní zástupcovia Slovenska – tanečníci a tanečníčky z detského folklórneho súboru Striebornička pod vedením učiteľky tanca Dagmar Kuběnovej. Piešťanskí „zuškári“ boli nadšení, na takomto fóre boli prvýkrát.

Piešťanskí „zuškári“ sa odfotili nielen so slovenskou vlajkou, ale aj so zástavou Piešťan. © archív Dagmar Kuběnovej

Na festivale sa zúčastnilo osemnásť súborov z rôznych kútov sveta – Portoriko, Poľsko, Litva, Moldavsko, Bulharsko, Srbsko, Rumunsko a, pravdaže, Slovensko. Okrem folklóru sa na podujatí mohli prezentovať zoskupenia z iných tanečných žánrov, boli tam tanečníci spoločenských tancov z Rumunska, ktorí mali aj stepový tanec a scénické choreografie. „Preto som aj ja zaradila do repertoáru štylizované choreografie Strieborničky. Dve vystúpenia boli v amfiteátri pri pláži v meste Potos na ostrove Thassos a jedno v rezorte Skala Potamia. Pred každým programom bol sprievod, v ktorom sme niesli štátne symboly a tiež zástavu Piešťan. Počas programov sme divákom ponúkali prospekty o meste Piešťany a bol o ne mimoriadny záujem,“ uviedla Dagmar Kuběnová.

V Grécku vystupovali nielen majstri Slovenska, ale aj Európy.

Po prvom vystúpení organizátor premenoval Strieborničku na excelentný slovenský súbor a hneď sa snažil angažovať ju na budúcoročný festival v Južnej Amerike. A aj keď umelecká vedúca tvrdí, že cesta do Južnej Ameriky určite nehrozí, jeden nikdy nevie. Možno sa objavia štedrí sponzori, veď aj účasť v Grécku bola podmienená ich štedrosťou. „Tento festival sme si mohli dovoliť absolvovať vďaka podpore vedenia školy, Občianskeho združenia pri Základnej umeleckej škole Piešťany a finančnej podpore mesta,“ ďakovala uvedeným subjektom D. Kuběnová.

Festivalu sa zúčastnili jedni z najlepších piešťanských tanečníkov. V Grécku vystupovali majstri Slovenska i Európy v mnohých tanečných kategóriách a tiež laureáti z niekoľkých festivalov. „Takže sme svetu ukázali to najlepšie, čo v Piešťanoch máme. Naši tanečníci si za to množstvo cien a titulov tento krásny zážitok určite zaslúžili,“ dodala učiteľka tanca.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava