Kandidát na primátora sa zviditeľňuje v kostýme pilota

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. októbra 2018, 11:00

Kampaň na piešťanského primátora naberá na obrátkach. Zvláštnym videom v leteckom kostýme sa najnovšie vo svojom videoblogu prezentoval kandidát s poradovým číslom deväť – Pavol Vermeš. Ten je od roku 2016 v Piešťanoch radničným právnikom, a tak si pripomeňme jeho najvýraznejšie kroky pri výkone mestskej úradníckej funkcie za posledné obdobie.

Pavol Vermeš vo svojom videoblogu hodnotí stav letiska v kostýme pilota. © FB P. Vermeša

Pavol Vermeš ako bývalý vysoký štátny úradník ministerstva sociálnych veci a rodiny z čias, keď mu šéfovala súčasná detská ombudsmanka Viera Tomanová, sa na piešťanskej radnici zjavil na jar v roku 2016. Akoby náhodou sa tak stalo v období, keď ako politický kšeft funkciu druhého viceprimátora získal jeho spriaznenec Tomáš Hudcovič. To, že majú k sebe blízko, sa prejavilo aj v rámci výberového konania na vedúceho radničných právnikov. Výberová komisia, v ktorej bol aj Hudcovič, hlasovala dovtedy, až kým za šéfa právneho oddelenia nevybrali Vermeša. V prvom kole hlasovania totiž pozíciu šéfky právneho oddelenia získala Lívia Damboráková.

Za čistkami stál Vermeš

Následne sa Vermeš na chvíľu z dohľadu vytratil. Nie však nadlho. Počas Vianoc v roku 2016 spolu s primátorom Milošom Tamajkom odvolali riaditeľku Bytového podniku Piešťany z jej postu a tiež z postu konateľky tejto mestskej eseročky. Tamajka sa však ešte predtým rozhodol, že 21 členov valného zhromaždenia spoločnosti dovtedy zloženého z mestských poslancov nahradí len on sám a následne za riaditeľa a konateľa bytového podniku ustanovil Vermeša. Martina Cifru odvolali z postu predsedu dozornej rady a za člena do nej dosadili Matúša Kromholca z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany, čím tento klub získal v dozornej rade bytového podniku väčšinu. Vzápätí dozorná rada zvolila vtedy prvého viceprimátora Michala Hyneka za svojho predsedu.

Kolotoč škandálov v mestskej strategickej spoločnosti ďalej pokračoval. Vo februári 2017 sme Vermeša prichytili, ako z bytového podniku vynáša kompletne skopírovanú obchodnú dokumentáciu uvedenej eseročky, a to v takých množstvách, že mu štósy balíkov do jeho súkromného auta musela pomôcť nakladať právnička bytového podniku.

Na nasledujúcom zastupiteľstve sa pred poslancami aj k všetkému priznal, ale tvrdil, že ako konateľ má na to zákonný nárok a do svojho rodinného domu v Dubovanoch si dokumentáciu odniesol, lebo sa ju vraj chystal porozkladať doma po koberci. Tam sa mu lepšie kontroluje, ako na pracovnom stole vo svojej riaditeľskej kancelárii v mestskej firme.

Táto kauza ešte ani poriadne nevychladla a v máji pobehovali po meste neznámi ľudia s projektovou dokumentáciou parkoviska na Školskej ulici a u jej autora sa snažili znížiť katalógovú cenu parkoviska vyškrtaním súčastí projektu, ktoré predpisujú stavebné normy.

Potom, ako sme túto informáciu zverejnili, Vermeš opäť musel na zastupiteľstve okolnosti vysvetľovať. Pod paľbou otázok poslancov sa však preukázali aj iné podivnosti. Vermeš poslancom tvrdil, že on vraj musel doslova obetavo zrušiť verejnú obchodnú súťaž na dodávateľa stavebných prác, pretože 90-tisíc eur za toto parkovisko je príliš veľa a on ho dokáže postaviť za 70-tisíc. Neznámi muži, ktorí projekt vo vlastníctve bytového podniku doniesli k projektantovi, boli akýsi jeho procesisti, ktorí mu mali pomáhať.

Ako to nakoniec dopadlo, ukázal september 2018, keď na základe novej súťaže na dodávateľa výstavby parkoviska na Školskej ulici je výsledná cena takmer 148-tisíc eur. Ale parkovisko je už vybudované aj s poriadne drahými rampami, o ktorých nik netuší, načo tam sú, keďže na Školskej ulici sa na jednej strane cesty obmedzilo parkovanie s odôvodnením, že miestni či návštevníci knižnice majú možnosť parkovať na verejnom parkovisku.

V bytovom podniku hľadal „ploštice“

To však stále nie je koniec Vermešových škandálov v bytovom podniku. Počas leta 2017 trpel stihomamom a odborne spôsobilej firme nechal prehľadať objekt podniku, nakoľko bol presvedčený, že ho niekto odpočúva a prenasleduje. Firma žiadne „ploštice“ nenašla a Vermešov stihomam stál verejné prostriedky 30-tisíc eur.

Ani tu sa doslova víchor v bytovom podniku menom Vermeš nezastavil. Počas augusta 2017 sa prevalilo, že Vermeš kompletne prenajal tepelné hospodárstvo bytového podniku trnavskej firme ESM-Yzamer. A keďže je to pre bytový podnik hlavné pole pôsobnosti, odovzdanie kotolní, výmeničiek a rozvodov tepla privátnej spoločnosti spôsobilo, že obyvatelia Piešťan v podstate stratili dosah na cenotvorbu tepla a teplej vody v kúpeľnom meste. To potvrdil i urazený Hynek, keď ho Tamajka v závere roka 2017 odvolal z členstva v dozornej rade bytového podniku svojím verejným vyhlásením, že tepelné hospodárstvo už nie je v rukách obyvateľov mesta.

No a kto vie, akoby ďalšie pôsobenie Vermeša v bytovom podniku pokračovalo, ak by sa mu počas Vianoc v roku 2017 nestalo ako cez kopirák presne to, čo rok predtým v spolupráci s Tamajkom vyparatil Eve Kollárikovej. Primátor tentoraz z funkcie konateľa odvolal Vermeša. O post riaditeľa prišiel už tri mesiace predtým, v septembri.

Starostom chcel byť aj v Dubovanoch

A tak sa pre Vermeša rok 2017, ktorý sa začal vystúpením na vrchol – až na top manažéra mestskej eseročky, na jeho konci niesol v znamení pádu až na samé dno. I preto by sa rok 2017 v piešťanskej regionálnej politike dal spokojne nazvať rokom Vermeša. Nebolo totiž azda jediné mestské zastupiteľstvo, keď by tento radničný právnik a v súčasnosti kandidát na primátora nebol stredobodom diskusií o jeho pochybných krokoch pri správe mestského majetku.

Aby sme však boli úplní, Vermeš do volenej funkcie nekandiduje prvýkrát. V doplňujúcich voľbách v roku 2013 do samosprávy v Dubovanoch kandidoval za poslanca za stranu SMER – sociálna demokracia a z počtu 813 zapísaných voličov získal desať hlasov a poslancom sa nestal.

V roku 2014 už ako nezávislý kandidát sa uchádzal o post starostu Dubovian a z počtu 824 zapísaných voličov získal 104 hlasov. To bolo málo, a tak sa ani starostom nestal.

Po štyroch rokoch opäť zatúžil po volenej funkcii a rád by sa stal piešťanským primátorom alebo aspoň poslancom. Ako vo svojich statusoch na sociálnej sieti tvrdí, je to preto, lebo doma sa cíti v kúpeľnom meste.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava