Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 10. októbra 2018, 08:00

Dnes je streda 10. októbra. Tento deň je Európskym dňom depresie, Svetovým dňom proti trestu smrti, Európskym dňom proti trestu smrti a Svetovým dňom duševného zdravia. Meniny má Slavomíra.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: Luque Ščasný)

Ženské meno Slavomíra má slovanský pôvod a význam mena je „sláva mieru“. Dokáže vždy nájsť cestu k úspechu a peniazom. Má na to doslova čuch a aj keď nevie vysvetliť svojmu okoliu ako vie, z čoho bude zisk, všetci by ju mali počúvať a veriť jej.
Nebude to hneď, ale predsa len zbohatne. Vie hospodáriť a má vždy stanovené priority, čo skôr a ako sa má správať, aby dosiahla svoj cieľ. Nie je lakomá, alebo sebecká, lepšieho človeka by ste nenašli. Vie si nájsť čas na vypočutie iných a venuje sa každému so skutočnou pozornosťou.
Práve kvôli jej súcitnosti sa k nej bohatstvo dostane postupne. Na svojej ceste na vrchol sa venuje aj iným, a tak akoby „strácala čas“, no nie je to naozajstná strata.
Keď sa dostane medzi zabezpečených a bohatých ľudí, nezostane sama, tak ako väčšina ostatných. Ona sa bude môcť veriť ľuďom aj naďalej, nestane sa z nej opustená a iba využívaná osobnosť. Ovplyvňuje ju planéta Slnko.
Jej ochranné kamene sú jantár, topás a olivín.

Známe osobnosti s menom Slavomíra: 

Slavomíra Sľúková – slovenská žrdiarka

V psom kalendári oslavuje meniny Bennet, Šanája.

Hudobný kalendár

1813 – narodil sa hudobný skladateľ  Giuseppe Verdi (Le Roncole,  Taliansko). Jeho prvým úspechom bola opera Nabucco (1842), ktorá mala premiéru v milánskej La Scale. Zomrel 27. januára 1901 v Miláne vo veku 87 rokov na následky infarktu. Z jeho rozsiahleho diela sú známe opery Trubadúr, La traviata, Don Carlos, Aida, Othelo a Falstaff.
1953 – narodil sa Midge Ure (Cambuslang, Lanarkshire, Škótsko), gitarista, spevák, hráč na klávesových nástrojoch a skladateľ. Od roku 1979 bol členom skupiny Ultravox.

1954 – narodil sa Ondřej Havelka (Praha, ČR), herec, režisér, spevák a tanečník, syn známej českej herečky Libuše Havelkovej, frontman skupiny Melody Makers.
1954 – narodil sa Vašo Patejdl (Karlove Vary, ČR), skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. V roku 1960 sa rodina Patejdlových presťahovala do Bratislavy a Vašo vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení. Od roku 1969 pôsobil ako jedna z vedúcich osobností v skupine Elán.
1955 – narodila sa rocková legenda David Lee Roth (Bloomington, Indiana, USA), sólový spevák skupiny Van Halen. David má na svojom konte aj šesť sólových albumov.

1960 – narodil sa Eric Martin (Long Island, New York, USA), spevák skupiny Mr. Big.
1961 – narodil sa Martin Kemp (Londýn, UK) mladší z dvojice bratov, basový gitarista skupiny Spandau Ballet. Táto londýnska new romance formácia vznikla v roku 1979.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Dr. Max Námestie slobody 6, 92101 Piešťany 16:00 – 22:30

 

Podujatia, akcie

KINO FONTÁNA:

Ut. 9. – Št. 11. 10.

Astrofilm 2018

12.ročník medzinárodného filmového festivalu s astronomickou tematikou. Podrobný program na samostatnom plagáte a bližšie informácie na www.astrofilm.sk.

 

FOYER KSC FONTÁNA:
9.-11. 10.
Vesmír očami detí
Výstava detských kresieb

9.-21. 10.
Nebeské symfónie
Fotografie Petra Horálka

 

GALÉRIA KSC FONTÁNA:

  1. 9. – 14. 10.

ORA ET ARS VIATOR

Skalka putujúca

Výstava obrazov z 11 ročníkov medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia (2008-2018)

 

FOYER MSKS:

  1. 9. – 4. 11.

Vojtech Haring

Kreslený humor

 

DOM UMENIA:

o 19.00 h

GALAKONCERT

PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS – 20. ročník

HANA ZAGOROVÁ

Hosť: Petr Rezek

BOOM!BAND Jiřího Dvořáka

Vstupné: 25 €

 

Výstavy:

2.–28. 10.

PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS – 20. ročník

Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr (ČR)

 

  1. 10. – 2. 12.

PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS – 20. ročník

PRVÁ/PRVNÍ REPUBLIKA 2

Pokračovanie výstavy slovenských a českých výtvarných umelcov: Bohumil Eliáš – sklo, Tomáš Hřivnáč – grafika, Boris Jirků – maľba, Alexej Vojtášek – maľba, Juraj Čutek – sklo, Karol Felix – grafika, Marián Komáček – maľba

 

Stála expozícia, foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

 

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

 

ELEKTRÁRŇA PIEŠŤANY:

o 17.00 h

VEDECKÁ KAVIAREŇ

Vzdelávanie pre verejnosť

Dobré a zlé baktérie. Rozprávajú sa, majú fitnes a sú odolné proti antibiotikám. Prednáška je zameraná na najdôležitejšie mechanizmy rezistencie na antibiotiká, stav na Slovensku u zvierat, u ľudí a v potravinách. Návštevníci sa tiež dozvedia viac o zdraviu prospešných laktobaciloch a výživových doplnkoch. Prednáša

Prof. MVDr. Vladimír Kmeť, DrSc., z Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat CBv SAV.

Vstupné: 1 €

 

Ut. – Pi. do 25. 10.

PIEŠŤANY OČAMI WINTERA (plány a realizácie)

Výstava

Náučná výstava o plánoch a nezrealizovaných projektoch Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, od rozsiahlej mestskej štvrte Floreát po lanovku na Červenú vežu. Zorganizované občianskym združením ProWinter a Balneologickým múzeom Imricha Wintera v Piešťanoch pri príležitosti 50. výročia úmrtia Ľ. Wintera.

Pre verejnosť je výstava sprístupnená vždy počas otváracích hodín.

Vstup voľný

 

Ut. – Pi.

VZDELÁVACIE PROGRAMY PRE ŠKOLY

Ponuka vzdelávacích interaktívnych programov a workshopov pre žiakov základných a stredných škôl. Programy prebiehajú spravidla v dopoludňajších hodinách, po dohode je možné termíny prispôsobiť. Kompletná ponuka vzdelávacích programov na www.elektrarnaplestany.sk/vzdelavanie. Rezervácia a bližšie informácie u koordinátorky pre vzdelávanie Ing. Lenky Menyhartovej na tel. 0949/657 193 alebo na lenka.menyhartova@elektrarnapiestany.sk.

 

LA MUSICA:

o 19.30 h
Classic Songs
Štefan Adamec – akustická gitara/vokál

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila