Deň zdravia aj s nátierkami

  • Mladí dnes / Školy
  • 10. októbra 2018, 12:00

Strednú odbornú školu záhradnícku v Piešťanoch zaplnili deti zo základných a materských škôl. Vo štvrtok 4. októbra sa na jej pôde totiž uskutočnil tradičný Deň zdravia, kam pravidelne vyrážajú učiteľky škôl s celými triedami malých žiačikov.

Školáci si na zeleninových nátierkach pochutili. (Autor: am)

Dňom zdravia minulý týždeň žila celá škola. „Zorganizovali sme Deň zdravia, ktorý vždy robíme takto na jeseň, aby sme sa pochválili našou úrodou zo školskej záhrady,“ povedala riaditeľka záhradníckej školy Eva Stručková. „Prichádzajú deti zo z materských a základných škôl z prvého stupňa. Ochutnávali nátierky zo zeleniny, čerstvú ovocnú šťavu, mali za úlohu spoznať liečivé rastlinky, v pomologickom sade spoznávali plody a napokon sa zahrali aj hru o Európskej únii,“ prezradila riaditeľka.

Deti kreslili zdravé aktivity na „s“, ako napríklad spánok.

Do každej fázy realizácie tohto dňa boli tiež zapojení študenti. „Nielenže pripravovali nátierky, ale plodiny aj dopestovali, keďže takmer všetky suroviny boli z nášho školského areálu. Čiže dopestovali, pripravili a najmä rovesníckym vzdelávaním sa snažili ponúkať a sprevádzať deti škôlkarského a žiackeho veku,“ povedala Iveta Jakubcová, pedagogička a koordinátorka projektu Zelená škola. Prezradila tiež, že študenti si tak vyskúšajú, aká náročná je práca učiteľa, a na sklonku školského dňa sú prácou s malými deťmi úplne vyčerpaní.

Deťom sa najviac páčilo pri jedle a pití. Chutili im bylinkové čaje aj jablčno-cviklový mušt. Nepohrdli dokonca ani zeleninovými nátierkami. Študentka Janka Škodová nám prezradila, že spomedzi tekvicovej, cviklovej, hráškovej a cícerovej nátierky deťom chutila najviac asi hrášková. Príprava týchto nátierok je pritom celkom jednoduchá, do cviklovej ide okrem cvikly len Lučina a parmezán a zdravá dobrota je na svete. Určite ju doma skúste.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel