Ocenili výnimočných ľudí Trnavského kraja

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 9. októbra 2018, 12:00

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič odovzdal vo štvrtok 4. októbra ocenenia ľuďom, ktorí obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju svojho kraja, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi a významnými výsledkami vo vedeckej, technickej, umeleckej, športovej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti.

Zľava: Jaroslav Heler, Magdalénina sestra Naďa Rybáriková, Jozef Haring a Branko Remiáš. © archív (jh)

Medzi výnimočných ľudí zaradil i Piešťancov: tenistku Magdalénu Rybárikovú, lekára Jozefa Haringa a zakladateľa detských rybárskych krúžkov Jaroslava Helera. Medailu si prevzal aj Vrbovčan Branko Remiáš, športovec, aktivista a zakladateľ športových klubov.

Jaroslav Heler z Piešťan je dlhoročným vedúcim Detského rybárskeho krúžku pri Základnej škole vo Veľkých Kostoľanoch a na Základnej škole Mojmírova Piešťany. V týchto krúžkoch združuje deti z viacerých rybárskych organizácií Trnavského kraja a patrí k najväčším usporiadateľom detských rybárskych pretekov na Slovensku. Mladí rybári pod jeho vedením získavajú ocenenia na súťažiach rôzneho stupňa doma aj v zahraničí. Viacerí bývalí členovia krúžkov sú dnes ligoví pretekári, reprezentanti a majstri Slovenska v rôznych rybolovných technikách. Svojou zanietenosťou si získal mladých ľudí, v ktorých okrem záľuby k rybárstvu formuje zdravú súťaživosť a vzťah k prírode a životnému prostrediu.

Ocenenie získal za prínos v oblasti výchovno-vzdelávacej práce a za prezentáciu Trnavského kraja.

Rodáčka z Piešťan Magdaléna Rybáriková je našou najúspešnejšou profesionálnou tenistkou. V roku 2000 sa stala majsterkou Slovenska mladšieho žiactva. Postupne získavala popredné priečky na medzinárodných turnajoch. Je juniorskou finalistkou Wimbledonu v roku 2006, na US Open 2008 skončila na treťom mieste. Na konte má štyri trofeje z akcií v agende Tenisovej asociácie žien – Birmingham 2009, Memphis 2011, Washington 2012 a 2013. Úspešným bol rok 2017, keď sa ako prvá slovenská tenistka v histórii prebojovala do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Na turnaji WTA o Kremeľský pohár v Moskve porazila Máriu Šarapovovú, a kým v apríli 2017 jej vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre patrila 431. pozícia, 6. novembra 2017 sa posunula na 20. priečku. V roku 2017 bola vyhlásená za Najlepšiu tenistku Slovenska a zvíťazila aj v ankete o najpopulárnejšieho tenistu roka. Jej najlepším umiestnením je 17. priečka vo svetovom rebríčku (k 5. marcu 2018). Je členkou slovenského družstva v Pohári federácie.

Ocenenie jej udelili za mimoriadne výkony v oblasti športu a za zásluhy pri reprezentácii Slovenska. V Trnave ho prevzala Magdalénina sestra Naďa.

V Piešťanoch pôsobiaci lekár Jozef Haring je popredným odborníkom a špecialistom v oblasti neurológie a fyzioterapie. V rokoch 1974-1994 pôsobil na neurologickom oddelení a oddelení fyzioterapie vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Neskôr pracoval v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany a od roku 2005 sa venuje pacientom vo vlastnej neurologickej ambulancii v Piešťanoch. Na Inštitúte fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave je od roku 2004 vysokoškolským pedagógom a zástupcom riaditeľa inštitútu. Od roku 2015 je zástupcom riaditeľa pre vedecko-výskumnú činnosť a kvalitu a vedúcim katedry fyzioterapie. Od roku 2017 je menovaný zástupcom riaditeľa pre liečebno-rehabilitačnú starostlivosť. Patrí medzi hlavných organizátorov odborných konferencií s medzinárodnou účasťou, ktoré organizuje inštitút, zároveň je členom redakčnej rady časopisu Rehabilitácia a Slovak Journal of Health Sciences.

Ocenenie mu odovzdali za vynikajúce výsledky dosiahnuté v odbore fyzioterapia a za rozvoj fyzioterapie na Slovensku.

Branko Remiáš je nielen pracovníkom Mestského úradu vo Vrbovom, ale najmä zanieteným športovcom, ktorý vyzdvihol záujem o hokejbal a vrbovská hokejbalová liga pod jeho vedením zažíva rozmach. Popri športe sa zaslúžil aj o obnovu workautového ihriska a detského ihriska na Základnej škole na Komenského ulici vo Vrbovom. Je zároveň iniciátorom zaujímavých projektov pre deti, mládež a nadšencov spoločenského diania v meste pod šikmou vežou. Je nositeľom ocenenia Športovec mesta Vrbové 2017.

Ocenenie mu udelili za vytváranie podmienok pre rozvoj miestnej kultúry.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav