Život zasvätila zeleni

  • Nezaradené
  • 7. októbra 2018, 09:00

V týchto dňoch sa dožíva významného životného jubilea, 80 rokov, záhradná a krajinná architektka Soňa Švecová z Piešťan. Pod jej erudovaným vedením pracovali nielen v kúpeľoch, ale aj v bývalej Správe miestnych služieb Piešťan desiatky ľudí, ktorým učarovala príroda, parky, zelené priestranstvá. Inšpirovala.

(Autor: vd)

Pod jej vedením sa ľudia nebáli motyky ani hrabieľ a parky udržiavali ako svoje domáce záhradky. Projekty piešťanskej krajinnej architektky obdivovali a rešpektovali odborníci. Soňa Švecová navrhovala architektonické stvárnenia a úpravy záhrad, parkov nielen v Piešťanoch, ale aj v iných kúpeľných mestách.

Jedno zo zaujímavých diel, ktoré realizovala v piešťanskom mestskom parku, je úprava okolia pomníka Adama Trajana. „Architektonické stvárnenie tejto časti parku spočíva v zdôraznení jedinečnosti liečivých prameňov a rieky Váh pre charakter kúpeľného mesta. V rekonštrukcii parku je tento fenomén zdôraznený prvkami malej architektúry a náročnými kvetinovými záhonmi okolo sochy A. Trajana,“ uviedla Soňa Švecová. Tvarové a materiálové stvárnenie kvetinového záhonu pri soche s fontánkou s názvom Výver s riečnymi okruhliakmi i štrkom a okrasnými trávami evokuje meandre niekdajšieho riečišťa Váhu s vývermi termálnej vody. Ponad štylizovaný záhon vytrvalých a jednoročných kvetín vedie drevený mostík, pod ktorým „preteká“ symbolické štrkové riečište. Kvetinový záhon v tvare meandrujúceho riečišťa sa rozširuje južným smerom k terase kaviarne a k skákajúcej fontáne.

Jej meno i dielo môžeme objaviť napríklad aj v reprezentačnej publikácii Záhradná a krajinná architektúra na Slovensku. Tu spolu s tridsiatimi troma najvýraznejšími osobnosťami z jej brandže prezentuje svoju tvorbu.

Podľa Švecovej špecifickou vlastnosťou všetkých parkov a zelene vôbec je ich neustále prebiehajúci proces rastu a vývoja. Piešťanský nie je výnimkou. Pre svoju fyziologickú podstatu rekonštrukcia ako i nové parky nikdy nemôžu byť definitívne ukončené, preto je nutná ich systematická údržba. Treba do nich trvalo odborne zasahovať. Krátky časový úsek dvoch-troch rokov zanedbania údržby parku či zelene vôbec ich význam zdevastuje až zničí.

Medzi najkrajšie diela jubilantky patrí okolie sochy Adama Trajana. Návrhom zdôraznila jedinečnosť liečivých prameňov a rieky Váh pre charakter kúpeľného mesta.

Inžinierka Soňa Švecová je absolventkou Vysokej školy poľnohospodárskej so zameraním na okrasné záhradníctvo v Lednici na Morave. V rokoch 1962-1979 sa realizovala v Správe miestnych služieb v Piešťanoch. Od roku 1979 pracovala na generálnom riaditeľstve kúpeľov, kde riadila tvorbu a obnovu zelene v kúpeľoch na celom Slovensku. S jej menom je neodmysliteľne spätá aj existencia Národnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov Victoria Regia. Práve na jej jubilejnom 25. ročníku patrila S. Švecová medzi vzácne osobnosti, ktoré si organizátori uctili pre ich vysoko odbornú i ľudskú stránku. A najmä pracovitosť a podporu.

Tí, ktorí Soňu poznajú, vedia, že nemá rada zdĺhavé a prázdne reči. Je vtipná, diskrétna, nerada o sebe veľa a zbytočne rozpráva. Podľa jej sestry Veroniky Cetliovej sa určite bude na ňu za tento článok hnevať: „Moja sestra je jubilantkou. Som rada, že ju mám. Soňa je veľmi skromná, nenápadná osoba, ktorá celý svoj pracovný život prežila vo svojom rodnom meste. Popri svojej skromnosti a vysokej odbornosti a láske k Piešťanom bola jednotkou. Prispela k rozvoju zelene, rozšíreniu zelených plôch, zdôrazňovala nutnosť údržby, podporovala odborný rast zamestnancov a mala ešte veľa ďalších aktivít pre mesto a neskôr aj pre kúpele.“

Pripájame sa preto k blahoželaniu a prajeme jubilantke pevné zdravie, radosť, dobré nápady a tvorivú invenciu v ďalších dielach a projektoch.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava