Hudobný tip: Helena Hauff – Qualm

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 7. októbra 2018, 20:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Ninja Tune

Minimalistické nápady, momenty preskakujúce medzi tanečným módom a sprievodnou hudbou k ruchu okolitých urbánnych tepien alebo cyberpunkovej scenérii, silný analógový zvuk, trochu biomechanické odtiene beatov, vznikajúce kombináciou tanečnosti a industriálnosti. Taký je v skratke Qualm, album nemeckej DJ-ky Heleny Hauff, predstavujúci jednu z najprenikavejších reprezentácií súčasnej elektronickej scény.

Qualm sa pohybuje v rozmedzí acidhousu a techna, kde možno veľmi zreteľne čítať jeho ohybnosť a kombinatorický perfekcionizmus pri práci s obmedzenou škálou výrazových prostriedkov. Čistota a aj istá vyhranenosť v hudobnom výraze Heleny Hauff vyniká najmä v dlhších kompozíciách, blížiacich sa k dĺžke šesť minút, alebo túto dĺžku presahujúcich. Primordial Sludge, Hyper-intelligent Genetically Enriched Cyborg a Smell of Suds and Steel sú umiestnené priamo do centra albumu. V nich vrcholí tvorba dramatických momentov a rozvážne modelovanie atmosféry, vytvárajúce perfektné rozloženie tlaku a pnutia, doliehajúcich na poslucháča.

Hauff preukazuje schopnosť jemnej, detailnej práce s tuhým, tvrdým zvukovým materiálom, čím prepája striktnosť s otvorenosťou. Qualm je výrazovo jasne definovaný, ale nie zbytočne priamočiary alebo predvídateľný album.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek