Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 6. októbra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, vo viacerých mestách Slovenska som sa stretol v týchto dňoch s „vôňou asfaltu“.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

S trochou irónie, uštipačnosťou, pochybovačným úškrnom na tvári okoloidúcich – veď vieš, o čo ide… Áno, viem… Idú voľby. Komunálne voľby. Volíme si svojich zástupcov do funkcií primátorov, starostov a do mestských či obecných zastupiteľstiev. Zástupcov, ktorým veríme a odovzdávame im svoju dôveru a splnomocnenie na naplnenie našich požiadaviek, návrhov, túžob, vychádzajúcich z našich potrieb a zlepšenie kvality života v prostredí, v ktorom žijeme. Tí kandidáti, ktorí dostanú najviac našich hlasov, majú poslanie naše postoje vysloviť so snahou ich uskutočniť. Odtiaľ aj označenie poslanec.

V parlamentnej demokracii sa o všetkých návrhoch hlasuje, a rozhoduje názor väčšiny. S tým sa zrejme vieme v našom demokratickom zriadení stotožniť. Je však otázne, ako sa získava názor väčšiny. Či je to cesta vecných argumentov, čestného porovnania ponuky, podmienkam a rozpočtu vyhovujúceho odborného riešenia, zohľadňujúceho požiadavky a potreby občanov. Skúsenosti a pravda v tejto oblasti hovorí o niečom inom. V mnohých prípadoch sila peňazí a záujmu tieto investovať či získať, je najsilnejším argumentom, kritériom rozhodovania občanmi zvolených inštitútov. Do politiky vstupujú ľudia s vedomím, že budú mať možnosť rozhodovať. Je len na nich, či po svojom zvolení chcú a budú rozhodovať korektne a v záujme tých, čo im dali svoje hlasy, alebo chcú rozhodovať podľa sily výhod, ktoré im z takého či onakého rozhodnutia vyplynú. A to už je rozhodovanie ovplyvnené určitými záujmami na základe neoprávnených požitkov. Tu nastáva mravný rozklad, úplatkárstvo, teda predajnosť činiteľov verejného života. Cudzím, ale u nás už až príliš udomácneným slovom sa to nazýva – korupcia. Pamätajte, všetko, čo sa v obci či meste buduje opravuje, udržuje na obecnom či mestskom majetku, sa deje za peniaze občanov platiacich dane. Preto aj vôňa asfaltu je vlastne chválenie sa „cudzím perím“, za účelom pripomenúť voličom, že „sme tu pre vás“, hoci ste o nás štyri roky nepočuli…

Podoby džezu stíhajú pokryť to množstvo džezových aktivít, ktoré nás čakajú v mesiaci október. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom Bratislavských džezových dní, budeme na koncertoch v Piešťanoch, sledujeme cyklus koncertov Jazz za železnou oponou, nové albumy vydal Tibor Feledi Kairos Quintet a tiež účastník piešťanského džezového festivalu, americký spevák Sachal Vasandani, vydal album pod názvom Shadow Train a aj touto cestou pozdravuje piešťanských džezových nadšencov. V našom meste pokračujú džezové aktivity v klube La Musica 5. októbra koncertom Karol Czino a Milo Suchomel Band a 26. októbra príde Lukáš Oravec predstaviť amerického saxofonistu Wayna Escofferyho. Rádio Piešťany bude pri všetkých týchto kvalitných podujatiach a v relácii Podoby džezu vás budeme o nich informovať.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela