Mladí hasiči na Banke poctivo trénujú

  • Mladí dnes
  • 6. októbra 2018, 09:00

Množstvo obcí ma dobrovoľné hasičské zbory už po viacero generácií. Vychovávajú si nových hasičov, tešia sa zo súťaží. Obec Banka takéto niečo premeškala. Tunajší dobrovoľný hasičský zbor dlhú dobu stagnoval. Vďaka iniciatíve terajšieho vedenia obce a aj húževnatých dobrovoľníkov, ktorí vlastne nikdy neprestali byť hasičmi, bančiansky hasičský zbor vstáva z popola.

Hasiči namiesto súťažných prekážok používajú lavičky. (Autor: dan)

V obci je hasičský zbor vidieť, aj keď iba nedávno začal so svojou obnovou. Najnovším prírastkom a aj aktivitou dobrovoľného zboru sú Mladí hasiči. „Premeškali sme celú jednu generáciu. Nemáme nasledovníkov, zástupcov. Ako teraz prilákame zamestnaných dospelých ľudí s rodinami? Preto sme sa rozhodli zobrať to od piky a vycvičiť si zbor od tých najmenších,“ hovorí o súčasnej situácii Jaroslav Vido, veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Banka.

Na futbalovom ihrisku sa to preto dvakrát do týždňa hemží deťmi v dvoch vekových kategóriách – od troch do osem rokov a od osem do pätnásť rokov.

V prvej skupine sú deti, ktoré ešte nemôžu súťažiť, ale hasičstvo ich zaujíma a na tréningoch, ktoré vedie Viktor Vrábel, sa veľa naučia.

Druhú skupinu tvoria deti, ktoré už môžu súťažiť. Dvakrát týždenne sa pripravujú, aby zvládli celoslovenskú súťaž dobrovoľných hasičských zborov, ktorá bude na jar. Deti, ktoré pred pár mesiacmi ešte ani nevedeli, čo sú hasičské hadice, zvládnu bez menších problémov ich inštaláciu a získavajú aj vedomostné poznatky o rôznych doplnkových potrubiach. To všetko totiž budú na súťaži potrebovať. Tréningy starších detí vedie Andrea Švecová a nevie si svojich zverencov vynachváliť: „Sú šikovní, veľmi veľa sa naučili v takom krátkom čase. Nikoho tu nedržíme a je skvelé vidieť, že deti to baví.“

Tréningy sú zadarmo, bývajú každý utorok a štvrtok na futbalovom ihrisku a všetci zvedavci sú srdečne pozvaní. V zime sa budú po dohode konať v uzavretých priestoroch a deti si nájdu nielen hobby, ale nezriedkakedy aj kamarátov na celý život. Dobrovoľný hasičských zbor je totiž zábava, tímová práca a najmä spoločná nezištná potreba pomáhať tým, ktorí si nevedia pomôcť sami.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek