B. Borovičková: V klube začíname novú etapu

  • Šport / Basketbal
  • 6. októbra 2018, 16:00

Pre piešťanské basketbalistky bude sezóna 2018/2019 nová v mnohých smeroch. Družstvo po šiestich rokoch nepovedie Martin Pospíšil, ale jeho doterajší asistent Richard Kucsa. K dispozícii má prevažne slovenské hráčky, čo je hlavným cieľom klubu z kúpeľného mesta. Družstvo doposiaľ nevyhralo ani jeden prípravný zápas, no výsledky boli tesné a najmä so súpermi, ktorí hrávajú európske poháre. Nielen o tom sme sa rozprávali s manažérkou Čajok Bronislavou Borovičkovou.

Generálna manažérka Piešťanských Čajok Bronislava Borovičková hovorí o víziách klubu pre nasledujúce obdobie. © Ladislav Duračka

Klub má za sebou domáci Diplomat Cup, na ktorom obsadil štvrté miesto. Ako ste vo vedení spokojní s herným prejavom a výsledkami tímu?

V prvom rade som veľmi rada, že sa nám podarilo do Piešťan dostať kluby na vysokej európskej úrovni, či už euroligový USK Praha alebo UNI Győr a KP Brno, ktoré hrávajú Európsky pohár FIBA. Netreba zabúdať, že máme úplne nové družstvo s novým trénerom Richardom Kucsom. Je za nami mesiac a pol prípravy, takže určite potrebujeme ešte čas, aby sme sa mohli rozprávať o spokojnosti alebo nespokojnosti.

Čo vám naznačili výsledky v príprave?

Už pri plánovaní sme si sami vyberali súperov a vedeli sme, že pôjdeme do silnejšej konfrontácie. Nevyhrali sme zatiaľ ani jeden zápas, ale výsledky boli veľmi tesné alebo po predĺžení. Odohrali sme veľmi kvalitné stretnutie doma s minuloročným finalistom Euroligy, maďarským Šopronom. Ako to už v príprave býva, ani nás neobišli menšie zranenia, čo vyústilo do užšej rotácie. Napríklad Alexandra Baburová neodohrala ani jeden prípravný zápas, ale na druhej strane dostali príležitosť mladučké hráčky a nesklamali.

Ako ste v klube zatiaľ spokojní so zložením kádra?

Máme jednoznačnú filozofiu, a to budovať tím so slovenskými hráčkami. Náš trh nie je taký konkurencieschopný a domácich basketbalistiek je čoraz menej. O to je to ťažšie, ale za seba môžem povedať, že som zatiaľ spokojná. Máme dvanásťčlenný káder, z ktorého len dve hráčky sú cudzinky. Je veľmi doležíte, aby bola konkurencia aj v tréningovom procese, lebo hlavne to vás ako športovca zlepšuje a posúva ďalej. Áno, minulý rok odišli z klubu tri slovenské reprezentantky Terézia Páleniková, Angelika Slamová a Nikola Dudášová, rok predtým Sabína Oroszová. Treba však podotknúť, že hráčky basketbalovo vyrástli, išli do tímov, ktoré hrajú najvyššie európske súťaže, čiže spravili krok vpred, a aj to je dobrá vizitka klubu.

Po šiestich rokoch ste sa rozlúčili s trénerom Martinom Pospíšilom. Neboli ste už viac spokojní s jeho prácou?

Martin Pospíšil spravil pre Piešťanské Čajky veľmi veľa. Pôsobil v klube od jeho začiatku a vďaka vytvoreným podmienkam dostali Čajky značku, ktorá sa etablovala na mape európskeho klubového basketbalu. Po sezóne sa vedenie klubu rozhodlo ukončiť s ním spoluprácu, ale určite sa naše cesty nerozišli v zlom duchu. Maťovi ďakujeme veľmi pekne za prácu, ktorú u nás odviedol, a prajeme mu veľa úspechov v USK Praha, kde bude pôsobiť pri chlapcoch ako tréner mládeže a kouč individuálnych zručností.

Do úlohy nového trénera ste angažovali jeho asistenta Richarda Kucsu. Boli v hre aj iné mená?

Tak ako máme danú filozofiu, čo sa týka hráčok, platí to aj v prípade trénerov. Nechceme hľadať mená v zahraničí. Máme kvalitných slovenských koučov, tak im treba dať šancu. Richard je mladý ambiciózny tréner. Pôsobil tri roky ako asistent v Čajkách, najlepšie pozná prostredie, filozofiu a chod klubu.

Ako hlavný tréner pôsobil najmä pri mládeži. Neobávate sa, že by mu chýbali skúsenosti na seniorskej úrovni?

Nemyslím si, keďže pôsobil aj pri ženskej reprezentácii ako asistent a bol účastníkom majstrovstiev Európy 2017 v Česku, kde slovenský tím obsadil ôsme miesto. Máme v družstve hráčky aj mladšie a odchovankyne, ktoré dostávajú príležitosť, a tiež musíme s nimi kontinuálne pracovať.

Klub vlani pôsobil vo Východoeurópskej lige i v Európskom pohári FIBA. V tejto sezóne budete hrať znovu v EWBL i CEWL, no v Európskom pohári FIBA budú Čajky chýbať. Prečo?

Vedenie klubu sa rozhodlo pre tento rok ísť touto cestou. Máme nový káder, začíname novú etapu budovania tímu, možno preto je účasť v týchto medzinárodných súťažiach spolu s našou ligou dostatočným športovým programom pre nasledujúci ročník.

Ako vnímate fakt, že kvalita slovenskej ligy z roka na rok klesá?

Je to vyústenie viacerých faktorov, ktoré ovplyvňujú šport, jeho postavenie a možnosti financovania na celom Slovensku. Podmienky na výchovu mladých hráčok v kluboch je nutné nastaviť inak. Najmä spôsob fungovania. Som presvedčená, že musí dôjsť k možnostiam vytvorenia stredísk na výchovu mládeže, zlepšiť spoluprácu so školami, učiteľmi a ekonomicky nastaviť proces tak, aby nezaťažoval samotné kluby. Myslím si, že v tomto smere sú možnosti zo strany štátu a samospráv veľké.

Odborníci sa zhodujú, že o titul by mali bojovať len dva tímy – Ružomberok a práve Čajky. Vnímate to v klube rovnako?

Liga je dlhodobá, prestupový termín je otvorený do konca februára, čiže na trhu sa môže zmeniť veľa vecí. Áno, zatiaľ to podľa súpisiek vyzerá, že kvalita je na strane týchto dvoch družstiev, ale v športe sa nikdy dopredu nedá prognózovať víťaz.

V Ružomberku by radi hrali dlhodobú nadnárodnú súťaž. Neuvažujete nad niečím podobným v prípade, ak by sa potvrdilo, že okrem Čajok bude v lige len druhé kvalitné družstvo, a to práve to z Ružomberka?

Otázka nadnárodnej súťaže je aj vecou iných krajín, preto je to komplikované. Zatiaľ ani Poliaci, ani Maďari nepotrebujú takúto ligu, nakoľko majú kvalitné súťaže a ich družstvá pôsobia v pohároch FIBA. Sama som absolvovala rokovanie s generálnym sekretárom maďarskej federácie Ivánom Bodrogvárym, ktorý mi tento názor iba potvrdil. Chcem tým povedať, že aj my máme záujem hrať kvalitnejšie zápasy, keďže sme si to už vyskúšali v MEL lige a bol to osvedčený projekt.

Aké ciele ste si stanovili do ďalšej sezóny?

Ako som spomenula, aby náš klub bol ambiciózny s kvalitnou prácou a aby sa hráčky posúvali vpred výkonnostne aj ľudsky vo svojej kariére. Samozrejme, sme tu pre našich fanúšikov. Chceme, aby sa v hale na zápasoch dobre cítili a aby sme im prinášali príjemne strávené chvíle a radosť z výsledkov.

basket.sk/(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela