Pobedimské hody plné koncertov, výstav, zábavy i Božieho slova

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. októbra 2018, 12:00

Vyšnurovaní do pobedimských krojov na nedeľnú hodovú omšu vychádzali zo svojich príbytkov desiatky ľudí. Zvony zvonili. Svätá omša s prívlastkom – krojovaná, ktorú v Kostole sv. Michala Archanjela celebroval miestny farár Ľuboš Tvrdý, sa mohla začať. Pohľadu na krásu ľudového odevu mohlo konkurovať len Božie slovo.

Na slávnostnej hodovej svätej omši účinkovali speváčky vyšnurované v pobedimskom kroji. (Autor: vd)

No ešte predtým, než došlo k stíšeniu, zažili obyvatelia Pobedima parádnu retro zábavu, kolkársky zápas i futbal, ohňovú šou, historický šerm či vystúpenie bubeníkov a sexi Bailadora tanečníc s veľkými ozdobnými perami. V športovom areáli Jána Mitošinku to v sobotu žilo od chvíle, čo hrali svoj futbalový zápas domáci žiaci so súpermi z Turej Lúky. Pobedimské kolkárske béčko zasa bojovalo s kolegami z Bánoviec nad Bebravou. Strach musel mať na chvíľu aj starosta obce Martin Lednický, keď sa ho chopili šermiari zo skupiny Bellatores, ktorí prezentovali rozprávkový príbeh a urobili aj ohňovú šou. Na štadióne vyhrávala kapela Borovienka, svoje hity spieval superstarista Samo Tomeček.

V nedeľu po omši, ktorá bola už štvrtý rok v znamení prívlastku krojovaná, sa hral v Pobedime ďalší kolkársky zápas, tentoraz dorastenci bojovali proti Zlatým Klasom. Popoludnie patrilo Inovčanke a jej koncertu, ktorý sa odohrával na nádvorí Roľníckeho domu. Na štadióne mali hrať futbal muži proti Priepasnému, no keďže súper neprišiel, zrodilo sa ich kontumačné víťazstvo 3:0.

Hasiči z Pobedima sa tešia novému defibrilátoru.

Počas hodov mohli návštevníci v Roľníckom dome obdivovať aranžmán jesene a výstavu Jesenné slávnosti, na ktorej deti zo Základnej školy s materskou školou Jána Hollého vystavovali svoje výtvory z plodov záhrad. Hasiči sa nesmierne tešili z nového prístroja – defibrilátora, ktorý im slávnostne odovzdal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Po tomto úkone dobrovoľní hasiči absolvujú kurz, aby ho vedeli používať a zachraňovať ním životy ohrozených ľudí. Hasičská zbrojnica v ten deň vítala všetkých návštevníkov, dvere tam boli otvorené.

Pobedimské hody sa začali už vo štvrtok slávnostnou vernisážou výstavy venovanej stému výročiu založenia prvého štátu Čechov a Slovákov a štvrťstoročnici samostatného Slovenska. Autori jej dali názov Spolu i samostatne. V poradí už sedemnástu výstavu otvoril starosta obce M. Lednický. Verše svojho uja Michala Mikloviča o dedinke milovanej recitovala jeho neter Elena Žitňanská. Dramaturgiu pozoruhodnej výstavy zostavil historik Ivan Pastorek, ktorý o jednotlivých exponátoch porozprával návštevníkom, medzi ktorými nechýbali predstavitelia susedných obcí či okresu.

Súčasťou hodov bola aj ohňová šou.

Do pozornosti dal korešpondenciu vojaka z prvej svetovej vojny, dokumenty poľnej pošty adresované Alojzovi Kuchárovi, ale i skutočnosť, že v tejto vojne bojovali a zahynuli dvadsať-tridsaťroční ľudia. Mnohí preživší vstupovali do légií v Taliansku i v Rusku a podieľali sa pod vedením generála Milana Rastislava Štefánika na vzniku prvej spoločnej republiky Čechov a Slovákov.

Legionárom bol aj Pobedimčan Viktor Segeš. Jeho príbuzní poskytli fotky a materiál z pohrebu M. R. Štefánika. No a tým, ktorí vojnu neprežili, postavili Pobedimčania v areáli kostola pomník. Na cintoríne odpočíva v tichu a šumení stromov i Michal Melicher, ktorý padol na albánskom fronte.

Výstava obsahuje mnohé fotky a písomné materiály, ktoré dokumentujú úroveň Obecného úradu v Pobedime i notárskeho úradu, ktorý tu mal svoje pevné miesto. Pod Pobedim patrili napríklad aj Bašovce. Sú tu fotografie z posvätenia katolíckej zástavy olomouckým biskupom. Prezrieť si bolo možné dokumenty hovoriace o vysťahovalectve z čias prvej republiky. Jednou z takýchto rodín boli Bielikovci z Pobedima, ktorí podnikli strastiplnú cestu do ďalekej Kanady. Na výstave bolo možné vidieť snímky z ochotníckeho divadla, dychovky, ako sa Pobedimčania sobášili či prijímali prvé prijímanie. Ale i o tom, ako fungoval Pobedim od 1. januára 1993, keď vzniklo samostatné Slovensko. Ako sa vymieňali kolkové známky v Slovenskej sporiteľni i ako účinkovali členky domácej organizácie na Všesokolskom zlete v Prahe.

Na hodoch nechýbali parádne kolotoče a radosť detí.

Na paneloch si bolo možné prečítať Vyhlášku Vavra Šrobára. Zaujala zástava Katolíckeho spolku, dobrovoľných hasičov či slovenská vlajka. Bola tu i historická mapa Československa, na ktorej bola zakreslená aj Podkarpatská Rus, všetky bankovky spoločného štátu Slovákov i Čechov a tiež portréty prezidentov spoločnej krajiny.

Materiály poskytli zo svojho fotografického archívu predovšetkým Peter Kotleba a Jozef Segeš. Úvodný panel k výstave vytvorila a namaľovala Zuzana Žitňanská. „Kedysi sme na vysokej škole mali v knihách napísané: Československá sovietska socialistická republika, ale to bolo len veľmi krátko,“ zmienil sa P. Kotleba. Bolo dobré vidieť túto výstavu, aby si človek uvedomil, ako Slováci a Česi dokázali spolu žiť. V časoch pohnutých aj pokojných. V mieri a súžití, i po rozdelení. To zaznelo aj v závere výstavy.

Viera Dusíková

Historik Ivan Pastorek predstavil počas vernisáže koncepciu výstavy.
Medzi legionármi generála Štefánika bol i Pobedimčan.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela