Kandidujú matadori, nováčikovia aj seniori

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. októbra 2018, 09:00

Už v predchádzajúcich vydaniach Piešťanského týždňa sme vám priniesli zoznam kandidátov na mestských poslancov v Piešťanoch a tiež zoznam kandidátov na primátora. I keď sú zoznamy pomerne stručné a volebná kampaň sa len rozbieha, predsa či už z informácií zo zoznamu, alebo aj predchádzajúcej činnosti niektorých kandidátov sú viaceré skutočnosti o nich pomerne zaujímavé.

(Autor: pror)

V zozname pozostávajúcom zo šesťdesiatich mien kandidátov na poslancov a deviatich kandidátov na post primátora nájdete skúsených regionálnych politických matadorov, ale aj úplných nováčikov. Sú tu však i takí, ktorí sa po štvorročnej odmlke pokúšajú do politiky vrátiť.

Svojich nominantov navrhlo sedem strán

Ak nebudeme počítať dvadsaťštyri nezávislých kandidátov, ktorých jednotný postup pri presadzovaní záujmov obyvateľov sa dá len ťažko predpokladať, čo v tomto volebnom období predviedlo najmä politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP), najviac záujemcov o post poslanca pripravilo mimoparlamentné KDH. Je ich celkovo desať, na ich čele stojí celoslovenský podpredseda kresťanských konzervatívcov Andrej Klapica.

Druhá najpočetnejšia skupina sú kandidáti nominovaní súčasným vládnym zoskupením SMER – sociálna demokracia – je ich sedem. Do komunálnych volieb ich zrejme povedie okresná predsedníčka strany Mária Beňová, ktorá v zastupiteľstve so štvorročnou odmlkou pôsobila aj v predchádzajúcich obdobiach.

Tretia najpočetnejšia stranícka kandidátka obsahuje päť mien. Pozostáva z nominantov neparlamentnej strany SPOLU – občianska demokracia, ktorých najznámejší reprezentanti na celoslovenskej úrovni sú poslanci národnej rady Miroslav Beblavý a Jozef Mihál, ale aj ochranár prírody Erik Baláž. V Piešťanoch sa za túto stranu o post poslancov uchádzajú na politickej scéne pomerne neznámi kandidáti.

Štyroch kandidátov nasadila parlamentná strana SME RODINA – Boris Kollár. Zrejme Piešťanom najznámejšia tvár tejto kandidátky bude profesionálny hokejista Henrich Ručkay. Líviu Gregoričkovú sme mohli zaregistrovať tiež ako kandidátku v minuloročných župných voľbách, v ktorých sa neúspešne uchádzala o post krajskej poslankyne.

Troch kandidátov do komunálnych volieb postavila parlamentná strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) spolu už v predvolebnej koalícii s rovnako parlamentnou stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Z nich v poslednom volebnom období na regionálnej úrovni ako aktívny občan dal najviac o sebe vedieť bývalý vojenský profesionál Henrich Harcsa.

Mimoparlamentná strana Národná koalícia, ktorú ešte v roku 2014 založili bývalí členovia strán HZDS a SNS, medzi nimi i člen slovenskej vlády za mečiarových čias Sergej Kozlík, chce mať v piešťanskom zastupiteľstve troch poslancov, prípadne dvoch, a jedného primátora, nakoľko Stanislav Polonský je i kandidátom na primátora. Táto stranícka „nominačka“ púta na seba pozornosť aj iným spôsobom. Pri súčte rokov jej troch kandidátov vychádza číslo 211.

Záujem o post poslancov majú aj dvaja stranícki kandidáti zo strany Ľudová strana Pevnosť Slovensko, ktorá je považovaná za záložnú stranu a akúsi odnož parlamentnej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Tomu nasvedčuje i fakt, že Milan Uhrík, druhý muž v hierarchii kotlebovej strany kandidátov na primátorov za Ľudovú stranu Pevnosť Slovensko v Nitre a Topoľčanoch, sa bol osobne verejnosti predstaviť.

Za originálnu stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko v Piešťanoch na post poslanca kandiduje osamotene Tomáš Drobný.

Jediný kandidát je tiež zo Strany zelených Slovenska – 61-ročný učiteľ biológie na Gymnáziu Pierra de Coubertina Piešťany, Ján Šmída.

Neúspešné SpP z politiky odchádza

Pri najpočetnejšom zoskupení kandidátov pod označením „nezávislí“ upúta pozornosť jeden fakt. A to je výrazný ústup z politickej scény za posledné štyri roky nadmieru aktívneho zoskupenia SpP. Tak ako pred štyrmi rokmi razantne na výslnie regionálnej politiky so svojimi predvolebnými sľubmi vstúpili, tak sa bez ich naplnenia z politiky pred tohtoročnými voľbami v tichosti aj väčšina vytratila.

Z pôvodnej SpP kandidujú opäť iba traja. Prvým je Peter Tremboš, ktorý si udáva povolanie muž v domácnosti. V poslednom období sa neslávne medializoval najmä ako predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany. Mestský kontrolór, ale i dozorná rada tejto organizácie zistili pochybné nakladanie s verejnými financiami rezortu.

Na kandidátke nezávislých figuruje i meno člena SpP Michala Fialu, ktorý sa počas uplynulých rokov prezentoval najme sľubmi o obnovení prevádzky letného kina, ale aj návrhom na zníženie počtu mestských poslancov zo súčasných 21 na 17 v budúcom volebnom období. Za všetko o tomto Fialovom návrhu hovorí skutočnosť, že na zastupiteľstve sa tento návrh pôvodne zrodil ako nemiestny vtip. A keďže letné kino stále nie je sprevádzkované a do jeho sprevádzkovania je ešte dlhá cesta, tak zníženie počtu poslancov je naozaj jediný výraznejší Fialov počin, ktorý sa mu v tomto volebnom období aj podaril presadiť.

Otázky vyvoláva i tretie meno rozpadnutého zoskupenia Tomáša Hudcoviča, a to Petr Veverka. Ten sa za posledné obdobie prejavil najmä svojím tvrdohlavým bojom proti výstavbe cyklochodníka z Piešťan do Vrbového v telese starej od roku 1978 nepoužívanej železnice. A to často aj s využitím veľmi pokútnych spôsobov. Na základe Veverkovho prejavu na poslednom zastupiteľstve je veľký predpoklad, že ak bude za poslanca zvolený, v zneužívaní svojej funkcie na boj proti cyklochodníku bude naďalej pokračovať.

Za poslanca kandiduje i súčasný primátor Miloš Tamajka. O jeho pôsobení v tejto funkcii prinášame množstvo článkov, a tak je podľa čoho si urobiť úsudok.

Zvyšné mená nezávislých poslaneckých kandidátov sú zmesou regionálnych politických matadorov a niekoľkých nováčikov.

Na záver už len pre úplnosť opakujeme mená primátorských kandidátov v novembrových voľbách v Piešťanoch. Nezávislí kandidáti na primátora sú advokát Roman Chudý, environmentalista Peter Jančovič, manažérka Zuzana Svrčeková, súčasný primátor Miloš Tamajka, jeho viceprimátor Martin Valo, podnikateľ Samuel Vavrík a radničný právnik Pavol Vermeš. Kandidujú aj dvaja straníci: za Ľudovú stranu Pevnosť sa o post primátora uchádza programátor Miroslav Juriš a za Národnú koalíciu dôchodca Stanislav Polonský.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav