Záhradnícka škola oslávila polstoročnicu

  • Mladí dnes / Školy
  • 4. októbra 2018, 12:00

Druhá polovica uplynulého týždňa sa v Piešťanoch niesla v znamení floristickej súťaže Victoria Regia. Jej organizátor, Stredná odborná škola záhradnícka, v tomto roku oslavuje 50 rokov pôsobenia a stretnutie žiakov, absolventov, súčasných i bývalých zamestnancov pripadlo práve na sobotu 22. septembra.

Po slávnostnom príhovore si škola bývalých pedagógov uctila ružami. (Autor: am)

V budove záhradníckej školy sa stretli desiatky milovníkov kvetov a prírody. Jedni si spomínajú na školu spoza katedry, iní z lavíc. Prišli absolventi už so svojimi deťmi, ktorých však bývalí pedagógovia privítali tak srdečne, ako by boli stále ich zverencami. Po slávnostných príhovoroch a kultúre v podobe operného spevu sa všetci spoločne vybrali do jedálne, kde sa občerstvili a neskôr i nakrájali tortu. Niektorí si tiež nenechali ujsť prehliadku školy.

Podľa riaditeľky Evy Stručkovej sa dá história školy len veľmi ťažko zhrnúť. „Počas rokov pôsobenia sa budovalo, stavalo, prichádzali noví ľudia, bojovali s prekážkami a vytvárali úžasné dielo. Škola si vždy zachovávala to ‚záhradnícke‘, že máme pretvárať prírodu okolo seba tak, aby sme zachovávali všetky jej krásy a dobre sa nám v nej žilo,“ uviedla riaditeľka, ktorá je na tejto pozícii od roku 2007. „Tiež som musela bojovať s rozličnými prekážkami a naučiť sa, ako to má v škole vyzerať,“ skonštatovala E. Stručková. Školu považuje za svoj domov, kolektív za rodinu. „Máme spoločnú myšlienku, predstavy a musíme sledovať spoločný cieľ,“ doplnila.

Na sobotňajšie stretnutie pozvali absolventov i bývalých zamestnancov školy. „Som veľmi rada, že v takom hojnom počte prijali pozvanie,“ povedala riaditeľka, ktorá škole praje šťastnú a svetlú budúcnosť, veľa žiakov, zanietených študentov a zamestnancom veľa zdravia a energie.

Na oslavu narodenín prišiel i dlhoročný bývalý riaditeľ. „Nastúpil som v roku 1969/1970 a pôsobil som tam 15 rokov. Prišiel som do zabehnutej školy, ktorá už dva roky fungovala, ale práce ešte zostalo veľmi veľa. Budovali sme účelové zariadenia, pomologický sad, malý a veľký skleník, učebne, kabinety, pareniská a všetko, čo bolo pre školu potrebné,“ prezradil Adam Pivoluska.

Podľa neho absolventi získavali na škole mnoho informácií, poznatkov. Na svojich študentov si veľmi dobre spomína. „Dnes som sa nemohol ubrániť, toľko ich za mnou chodilo,“ usmial sa hrdý bývalý riaditeľ. „Chodím sem rád, naši absolventi sú tu učitelia, záhradníci. Napokon aj súčasná riaditeľka je bývalá absolventka,“ povedal A. Pivoluska. Škole praje, aby mala dostatok študentov a darilo sa jej. „Poprial by som veľa zdravia pedagogickému zboru a prevádzkovým pracovníkom. Aby táto škola existovala, aby dávala zdravie, radosť a všetko, čo človek potrebuje,“ dodal bývalý riaditeľ.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila