Hudcoviča na zastupiteľstve obvinili z „rodinkárstva“

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. októbra 2018, 09:00

Piešťanské mestské zastupiteľstvo, ktoré sa konalo vo štvrtok 27. septembra, poznamenali „rekordné“ udalosti. Najväčšia neblahá méta spočívala zrejme v najnižšej účasti poslancov na zasadnutí v tomto volebnom období, čo spôsobilo, že pre neschopnosť uznášania sa stretnutie poslancov začalo až s 15-minútovým oneskorením. Perličkou rokovania však bolo obvinenie Tomáša Hudcoviča z rodinkárstva.

Manažéri investorskej firmy prišli v súvislosti s výstavbou na Bratislavskej ceste odpovedať poslancom na všetky otázky. (Autor: pror)

Zastupiteľstvo v mestskej knižnici sa malo podľa programu začať presne o druhej popoludní. Avšak v túto hodinu sa namiesto formálneho otvorenia zastupiteľstva rokovacou sálou rozprestieralo len ticho. Príčinu to malo prozaickú. V rokovacej sále namiesto dvadsaťjeden zvolených poslancov sedelo len desať.

A keďže minimálny počet prítomných poslancov, aby bolo zastupiteľstvo uznášaniaschopné je jedenásť, v tichosti sa čakalo, ktorý poslanec svojim príchodom túto patovú situáciu zachráni. Stal sa ním Michal Hynek, ktorý dorazil s pätnásťminútovým meškaním. Primátor Miloš Tamajka tak mohol konečne zrejme predposledné zastupiteľstvo v tomto volebnom období otvoriť.

Postupne prichádzali i ďalší volení zástupcovia obyvateľov kúpeľného mesta, no limitnou hranicou sa pre tento deň stalo číslo sedemnásť. A keďže v priebehu rokovania sa ďalší poslanci zasa niekam „vyparili“, musel Tamajka v závere zastupiteľstva viacero naplánovaných bodov z rokovania stiahnuť, a to v prípadoch, keď na ich schválenie by boli potrebné dve tretiny hlasov všetkých poslancov, čo je v číselnom vyjadrení minimálne 13.

V rokovacej sále sa ich však v pomyselnej druhej tretine rokovania zastupiteľstva nachádzalo len jedenásť, a tak napríklad dodatok na predĺženie nájomnej zmluvy pre piešťanských „útulkáčov“ z Regionálneho centra Slobody zvierat sa nemohol prerokovať. Z dôvodu zvláštneho zreteľa schválenie predĺženia zmluvy sa totiž muselo opierať o podporu dvojtretinovej väčšiny minimálne trinástich poslancov.

Mimochodom, žiadosť o predĺženie nájomnej zmluvy ležala na mestskom úrade bez vybavenia od februára tohto roka, a tak rok sa pomaly stretne s rokom a „útulkáči“ ani po takej dlhej dobe nemajú jasnú odpoveď, či im mesto nájomnú zmluvu predĺži a oni sa o „zatúlancov“ budú môcť na území kúpeľného mesta i naďalej starať v nezmenenej kvalite.

Dramatickú vsuvku v rokovaní však prinieslo prejednávanie zámeny mestských pozemkov a aj sčasti ich predaj pre investora, ktorý chce na druhej strane Bratislavskej cesty oproti Kauflandu vystavať nákupnú galériu, byty, ale i domov pre seniorov.

Ako vyvolanú investíciu chce zahraničný investor zrealizovať výstavbu chodníka a cyklochodníka, ktorý by sa stal novou spojnicou medzi sídliskom Adam Trajan a Komenského ulicou s vyústením pri zimnom štadióne pre peších i cyklistov. Pri tejto výstavbe vznikne aj prístupová komunikácia pre automobily s názvom Broskyňová ulica. Tú však investor na Komenského ulicu napojiť neplánuje.

Najzúrivejším odporcom schválenia zámeny pozemkov a sčasti aj predaja sa stal Tomáš Hudcovič spolu s malou spriaznenou skupinkou poslancov. Aké prapodivné argumenty proti plánovanej výstavbe zazneli, prinášame v inom článku.

Hudcoviča však pri marení rozvoja tejto časti mesta zastavil M. Hynek, ktorý ho obvinil z rodinkárstva a presadzovania osobných záujmov na úkor záujmov spoločenských. Zároveň primátorovi Tamajkovi povedal, že Hudcovič neupozornil pred rokovaním k tomuto bodu programu na skutočnosť, že je v konflikte záujmov, nakoľko advokátska kancelária jeho švagra Jozefa Urbana zastupuje záujmy Daniely Vargovej, ktorej ponuka na odkúpenie pozemkov sa zjavila ako protinávrh voči žiadosti na odkúpenie mestských pozemkov na Bratislavskej ceste do Piešťan prichádzajúcim zahraničným investorom.

Hudcovič toto rodinné prepojenie priznal, avšak odmietol, že by konal v osobnom záujme. Fakt je však ten, že k ďalšej diskusii o tomto bode programu sa už Hudcovič nepripájal a pri hlasovaní sa v hlasovacom zariadení ani neprezentoval.

Štvrtkové zastupiteľstvo sa stalo aj promenádou občianskych „petičiarov“. Svoje názory prišli odprezentovať gestori petície proti rozširovaniu priemyselnej prevádzky v Kocuriciach, petície proti výrubu stromov na Štúrovej ulici, petície proti výstavbe hádzanárskej haly v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici, ale aj „petičiari“ proti napojeniu Bratislavskej cesty s Komenského ulicou.

Všetky petície predložené do rokovania zastupiteľstva vzali poslanci na vedomie bez výrazných diskusných príspevkov až na petíciu proti prepojeniu Komenského s Bratislavskou, ktorú viacerí poslanci označili za účelovú s cieľom zmariť investíciu do novej občianskej infraštruktúry v tejto lokalite mesta.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava