Deň zdravia si užili malí aj veľkí, zdraví aj chorí

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. októbra 2018, 12:00

Deň zdravia v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch sa aj tento rok niesol v znamení pohodovej nálady, stretnutí, rozhovorov, prezentácií zdravej výživy i spôsobu života, ale i detskej radosti.

Cvičenie tai chi chuan si pred KSC Fontána vyskúšali aj okoloidúci. (Autor: vd)

Pred kinom na priestranstve, kde len pred týždňom mali svoje najkrajšie floristické diela profesionáli z Národnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov Victoria Regia, sa v sobotu 29. septembra preháňali najmenšie detičky s farebnými fúrikmi z Materského centra Úsmev a zbierali do nich gaštany, iné podskakovali na eurojumpingu, ďalšie si nechali zdobiť tváričku kvietkami či inými motívmi.

Dobrú náladu a ľudovú pieseň sprevádzanú hrou na gajdách šírila rodina Hlbockých. Po prvýkrát tu svoje produkty, ale i organizáciu predstavovali viaceré subjekty. S originálnym tričkom a čiernou páskou na ruke, na ktorej bol nápis Parkinsonova nemoc, boli na Dňoch zdravia predstavitelia piešťanskej Spoločnosti parkinsonikov. Majú za cieľ, podobne ako mnohé ďalšie pacientske organizácie, zburcovať ľudí k aktivite. Veď ich pestrá činnosť môže pomôcť chorému človeku nabrať nový dych a chuť popasovať sa s ťažkým údelom.

Členky Slovenského Červeného kríža merali návštevníkom tlak krvi.

„Mnohí ľudia si nás mýlia, nevedia, že máme chorobu, ktorá sa prejavuje rôznymi spôsobmi. Preto všetci, čo ju majú, by mali nosiť na rukách túto pásku. Parkinsonik napríklad ide po ceste, zrazu sa z ničoho nič zastaví a nevie sa pohnúť ďalej. Ak takéhoto človeka zbadáte a má na ruke pásku, stačí k nemu prísť, troška sa mu prihovoriť, pomôcť mu zorientovať sa, prejsť na druhú stranu spolu s ním a on sa opäť pohne,“ uviedol šéf piešťanskej organizácie Michal Verchola.

Pri stolíku, kde boli členky Slovenského Červeného kríža so svojou šéfkou Jarmilou Fanovou, to žilo. Merali tu ľuďom tlak, rozdávali dobré rady aj poučovali o prvej pomoci. Dámy si doniesli i zdravý zázvorový likér, chutné koláčiky a kávičku, ktorou hostili aj svojich priateľov z ďalších organizácií. Podobne to vyzeralo pri každom zo stanovísk. Členky Ligy proti rakovine mali tento rok na tričkách ručne vyrobenú paličkovanú čipku v tvare žltého narcisu z dielne Paulíny Radošovej.

Katarína spievala a jej manžel Peter Hlbocký hral na gajdy.

Charita nevidiacich a slabozrakých si priniesla na podujatie elektronickú pomôcku – čítačku, ktorá zväčšovala písmo tak, aby aj ľudia so stratou zraku vedeli niečo drobné prečítať. Reumatici, Rozmarín, celiatici, únia proti osteoporóze, zväz telesne postihnutých alebo tí, ktorí trpia civilizačnými chorobami, pri svojich stánkoch vítali ľudí a rozdávali rady, skúsenosti, letáky a prezentovali rôzne aktivity aj pomôcky, ktoré chorí ľudia privítajú. Dokonca pre celiatikov tu piekli medovníčky. Boli tam predajcovia byliniek a extraktov, poradcovia na zdravé nohy, analytici s prístrojom, ktorý odhalí napríklad choré cievy. Vodohospodári kontrolovali dusičnany, záujem bol o liečivú kozmetiku a prípravky z prírodných produktov. Stolík študentov zo záhradníckej školy sa prehýbal pod ťarchou krásnych jabĺk, hrušiek či tekvičiek. Priniesli si aj dekoračné odrody a tiež japonské hruštičky či voňavé dule. Kto chcel, mohol len siahnuť a ochutnať.

No a keď vyšli pod pergolu Fontány cvičenci tai chi chuan, ktorí okolo prechádzajúcim ľuďom ukázali zdravé pohyby tohto cvičenia a moderátorka im aj vysvetlila, na čo sú vhodné. Ľudia sa zastavovali a cvičili rukami zdanlivo nenáročné zostavy spolu s aktérmi. Najmä ženy, ktoré sa boja hrozby rakoviny prsníka, sa zastavovali a aj v plášťoch či v jesenných bundách sa zapojili do cvičenia.

Viera Dusíková

Radosť z poskakovania na pružných gumách až do nebies bola obrovská.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav