Aj hlúposť je dar Boží!

  • Editoriál / Blogy
  • 2. októbra 2018, 09:00

Verejná obchodná súťaž na mestské pozemky oproti Kauflandu popri Bratislavskej ceste je vo verejnom záujme alebo naopak je proti nemu? Na poslednom mestskom zastupiteľstve som si kládol túto otázku a pozoroval, ako sa s ňou vysporiadajú poslanci.

Nakoniec u nich zvíťazil sedliacky rozum a firme, ktorá chce v tejto lokalite vybudovať nákupnú galériu, byty a zariadenie pre seniorov v objeme investície 15 miliónov eur, mestské pozemky za 400-tisíc eur predali.

Našla sa však aj skupinka krikľúňov, ktorá tvrdohlavo chcela na tieto pozemky verejnú obchodnú súťaž. Vraj by tak mesto získalo peňazí ešte viac.

Vysvetlime si ale, o čo vlastne ide. Investor, ktorý chce v lokalite výpadovky na Drahovce postaviť infraštruktúru občianskeho vybavenia a cyklochodník, pozemky na ktorých plánuje stavať, aj vlastní. Jeho parcely však od Bratislavskej cesty delí síce dlhý, ale úzky „slíž“ mestskej parcely tiahnucej sa medzi Bratislavskou cestou a investorovými pozemkami.

Ako zástupcovia investora na zastupiteľstve deklarovali, na tomto mestskom pozemku ani neplánujú stavať. Má to byť len pás zelene s priehľadom na ich nákupné galérie. Ale pred časom, keď investor svoj zámer zverejnil, sa zjavil na tento pozemok kupec. Vraj zaplatí viac ako investor. A jeden poslanecký krikľúň zrazu začal oduševnene tento zámer obhajovať. Keď neuspel, chcel, aby na tieto parcely bola vypísaná verejná obchodná súťaž.

Investor síce k doslova špekulatívnej ponuke sumu dorovnal a mesto tak viac financií získa, ale ja som presvedčený, že naozaj mala byť vypísaná verejná obchodná súťaž.

Avšak v podmienkach tejto súťaže mala byť klauzula, že záujemca o mestské pozemky musí pri ich kúpe splniť aj verejný záujem a v súvislosti s predajom musí v tejto konkrétnej lokalite do občianskej infraštruktúry a vybavenia investovať napríklad desať miliónov eur.

Razom by sa špekulatívna ponuka obyvateľky Komenského ulice vyfarbila v plnom svetle a večne „premotivovaný“ krikľúň v zastupiteľstve by stratil argumenty.

Získal by však prichádzajúci investor. Pretože so svojou pätnásťmiliónovou investíciou by v druhej podmienke verejno-obchodnej súťaže za pozemky mohol spokojne mestu ponúknuť jedno euro a určite by z tejto súťaže vyšiel víťazne.

Lenže mesto by na rozdiel od názoru poslaneckého krikľúňa vo finančnom objeme získalo len jedno euro.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava