Rendezvous oslavuje jubileum

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 1. októbra 2018, 12:00

Neodmysliteľnou súčasťou jesene v Piešťanoch sa stal festival slovenskej a českej kultúry – Piešťanské rendezvous. Výnimočné dva mesiace plné rozmanitých podujatí sa v Dome umenia uskutočnia už po dvadsiaty raz. A opäť sa je na čo tešiť.

Milana Rastislava Štefánika pripomenie hra z pera Stanislava Štepku. © archív Domu umenia Piešťany

Piešťanské rendezvous sa začína v utorok 2. októbra o 17. hodine vernisážou výstavy Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr. Zároveň bude sprístupnená výstava Prvá/první republika 2. Stretnutie s umelcami, ktorí na výstavu zapožičali diela, sa uskutoční 19. októbra o 17.00 h. V tento deň sa v Dome umenia bude pohybovať aj nestor festivalu, herec Bolek Polívka, ktorý večer spolu s Mestským divadlom z Brna odohrá aj predstavenie, Moliérovu komédiu Lakomec.

Radosť budú mať i priaznivci Radošinského naivného divadla. To v piešťanskej premiére uvedie hru, ktorú napísal Stanislav Štepka ako novú verziu javiskovej inscenácie o životnom osude veľkej osobnosti novodobej slovenskej histórie, Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pod názvom Malý veľký muž. Studio DVA z Prahy zasa uvedie hru Patrika Hartla – Hvězda, českú One woman show venovanú Eve Holubovej.

Z hudobného žánru sa predstavia mená ako Peter Lipa, Martin Gašpar, Marcel Buntaj, Matej Benko či Michal Žáček. Vystúpi vokálna skupina Voising (pôvodne Close Harmony Friends). Galakoncertom Hany Zagorovej s hosťom Petrom Rezekom a BOOM!BAND Jiřího Dvořáka uvedú známe i nové melódie týchto stálic česko-slovenskej populárnej hudby.

Hosťovanie na festivale prijalo aj Divadlo Nová scéna. V slávnom muzikáli o vzniku a živote chlapčenskej speváckej skupiny Petra Quiltera – Boyband sa predstaví mladá herecká generácia Pavol Plevčík, Peter Makranský, Thomas Puskailer, Martin Madej, Marcel Ochránek a ďalší. Spolu so skvelými tanečníkmi predvedú javiskovú šou plnú efektov, choreografií, známych hitov skupín ako Backstreet Boys, Westlife, Take That.

Osobitnú pozornosť venujeme divadelnej inscenácii Dubčekova jar, ktorá prináša autentickú, autorskú umeleckú výpoveď jedného z najvýznamnejších slovenských divadelných umelcov s medzinárodným renomé – autora scenára, režiséra, herca-míma a pedagóga v jednej osobe, profesora Milana Sládka.

Pre najmenších je pripravené hudobno-zábavné predstavenie Spievankovo a kráľovná Harmónia.

Výstavy napokon ešte v novembri doplní kolekcia stereo fotografií cyklu s názvom Milenci z roku dva. Predstaví ju Vasil Stanko, slovenský fotograf žijúci v Prahe.

(ts/am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín