Lúčnica opäť vypredala Dom umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 1. októbra 2018, 18:00

Azda najobľúbenejší slovenský folklórny súbor Lúčnica opäť zavítal do Domu umenia Piešťany, ktorý je už zopár rokov jeho domovskou scénou. Diváci si predstavenie plné temperamentu a emócií nenechali ujsť a v stredu 26. septembra zaplnili hľadisko do posledného miesta.

Ilustračné foto (Autor: am)

Tanečný súbor so svojimi sólistami, orchester a ľudová hudba Lúčnice pod vedením primáša Martina Sleziaka a spevácka skupina Lúčnice sa tentoraz predstavili s výberom Z tvorby prof. Štefana Nosáľa.

Diváci si mohli pozrieť známe choreografie ako Pri ľane, Fľaškový, Mak, Práčky z Parchovian alebo Polka. Pestré výber krojov, regiónov, z ktorých tance pochádzajú a brilantné hudobné a tanečné výkony divákov nenechali chladnými a tí umelcom venovali standing ovation.

Program Lúčnica uvádza i preto, že tento rok sa už otec súboru, profesor Štefan Nosáľ díva na mladých folkloristov „zhora“.

Ako uvádza generálny riaditeľ umeleckého súboru Marián Turner, hlavným poslaním Lúčnice je starať sa o uchovávanie a rozvoj našich národných tradícií. „Je to práca náročná, ale aj mimoriadne krásna. Veď tradícií, ktoré sú spojené s umeleckými prejavmi, môžeme na našom území nájsť stále mnoho. Temperamentné tanečné i vokálne prejavy našich predkov boli súčasťou bežného života pri činnosti, ako bol zber úrody, pranie bielizne, oslavy dožiniek, fašiangov, svadobných hostín, alebo duchovných sviatkov. Práca a pieseň jednoducho odjakživa napĺňali a stále napĺňajú zmysel nášho života.“

Generálny riaditeľ tiež pripomína, že človek je prácou živý a tanec, hudba i pieseň, ako tvorivé počiny, ho zušľachťujú a pomáhajú mu ten život skrášľovať. Vychádzajúc z bohatých umeleckých tradícií nášho ľudu, z prostredia roľníckeho, pastierskeho i remeselníckeho, sa chcú týmto myšlienkam priblížiť v scénickom tvare dnešného programu. Preto Lúčnica prináša výber z najúspešnejších tanečných choreografií z tvorby profesora Š. Nosáľa, ktorého nedožité 91 narodeniny si v tomto roku s úctou pripomíname.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav